Νέο Ψυχρό Πόλεμο προμηνύει η κινεζική στήριξη στη Ρωσία

Νέο Ψυχρό Πόλεμο προμηνύει η κινεζική στήριξη στη Ρωσία

Παρά τις διαβεβαιώσεις των επικεφαλής της αμερικανικής και κινεζικής διπλωματίας ότι οι χώρες τους δεν επιδιώκουν νέο Ψυχρό Πόλεμο, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Κίνα ετοιμάζεται να προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις διαβεβαιώσεις των επικεφαλής της αμερικανικής και κινεζικής διπλωματίας ότι οι χώρες τους δεν επιδιώκουν νέο Ψυχρό Πόλεμο, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Κίνα ετοιμάζεται να προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από τη μεριά του, έχει υπογραμμίσει στον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, ότι κάθε τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η είσοδος της Κίνας με τον τρόπο αυτό στον πόλεμο στην Ουκρανία θα άλλαζε τα δεδομένα, μετατρέποντας τη σύρραξη σε διένεξη μεταξύ των τριών υπερδυνάμεων και των συμμάχων τους: Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Βόρεια Κορέα από τη μία και ΗΠΑ, Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι και Ασιάτες σύμμαχοί τους από την άλλη.

Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις από μέρους του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν αυτό το Σαββατοκύριακο αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι το Πεκίνο βρίσκεται κοντά στην απόφαση αυτή. Το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε δημόσια στο θέμα υπογραμμίζει πόσο απελπισμένη είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ να μεταπείσουν τον Σι από τη στρατιωτική στήριξη προς τη Ρωσία.

«Ανευ όρων» συνεργασία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να στείλει όπλα στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο δίκτυο CBS, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι η κινεζική βοήθεια προς τη Ρωσία θα αφορά όπλα και πυρομαχικά, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών αυτών. Τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Μόσχα και Πεκίνο υπέγραψαν κοινή διακήρυξη 5.000 λέξεων, στην οποία οι δύο χώρες δήλωναν την «άνευ όρων» συνεργασία τους.

Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να αποθαρρύνουν την Κίνα να βοηθήσει στρατιωτικά τη Ρωσία, διαρρέοντας απόρρητες πληροφορίες, που έβαλαν στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας κάθε κινεζική πρωτοβουλία με στόχο την παροχή βοήθειας προς τη Ρωσία. Τον Μάρτιο του 2022, Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία είχε ζητήσει κινεζική βοήθεια. Η είδηση είχε διαρρεύσει λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, με τον τότε επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γιανγκ Ζεϊτσί, στη Ρώμη.

Τα δημόσια σχόλια του Μπλίνκεν αυτό το Σαββατοκύριακο αποτελούν μία ακόμη προσπάθεια αποθάρρυνσης της Κίνας μέσω διαρροών απόρρητων πληροφοριών. Το Σάββατο, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προειδοποίησε και αυτή την Κίνα να μη στηρίξει τη Ρωσία, με Αμερικανούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι έχουν ήδη προμηθεύσει τις πληροφορίες αυτές στους συμμάχους.

Η Κίνα φέρεται να έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Κινέζου διπλωμάτη το Σάββατο στο Μόναχο: «Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τη Ρωσία για την πρόοδο του στρατηγικού μας συνεταιρισμού». Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, έφτασε χθες στη Μόσχα, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Ρώσοι διπλωμάτες υποστηρίζουν, από τη μεριά τους, ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι θα επισκεφθεί τη χώρα τους εντός του έτους. Σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις τους, Δυτικοί διπλωμάτες αποκάλυψαν ότι το θέμα της κινεζικής αμυντικής βοήθειας προς τη Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο όλων των συζητήσεών τους με τον κ. Γι σε κάθε σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Αμερικανοί και ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Πεκίνο επιδιώκει να εμφανισθεί ως αμερόληπτος διαμεσολαβητής στην ουκρανική κρίση, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται ένα βήμα από την εξαγωγή οπλικών συστημάτων στη Ρωσία. Ο αναλυτής του ινστιτούτου Atlantic Council Μπάρι Πάβελ εξηγεί ότι ο Σι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει «ιδιαίτερα ανησυχητική ομιλία, στην οποία θα εξηγούσε γιατί η Κίνα θα βοηθήσει στρατιωτικά τη Ρωσία, αλλά και ποια μορφή θα έχει μελλοντικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, με στόχο και αυτό να επιταχύνει την προέλαση του Πούτιν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή