«Για μας είναι ο κ. Τζίμι» – Η μικρή γενέτειρα του Τζίμι Κάρτερ ετοιμάζεται για το ύστατο «χαίρε»

«Για μας είναι ο κ. Τζίμι» – Η μικρή γενέτειρα του Τζίμι Κάρτερ ετοιμάζεται για το ύστατο «χαίρε»

Η Washington Post βρέθηκε στο Πλέινς, το χωριό των 700 κατοίκων στην Τζόρτζια, όπου ο πρώην πρόεδρος θέλησε να περάσει τις τελευταίες του ημέρες. Οι κάτοικοι μιλούν για τον «κ. Τζίμι» της καρδιάς τους

8' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάικλ Ντόμινικ είχε σταματήσει να περιεργάζεται το φιστίκι των τεσσάρων μέτρων.

Κάθε τρία χρόνια τα τελευταία 20, η γενέτειρα του Τζίμι Κάρτερ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, προσλάμβανε τον πολυτεχνίτη για να ξαναβάψει το γλυπτό στην άκρη του δρόμου, ένα απομεινάρι από την εκστρατεία του πρώην προέδρου το 1976. Τώρα το οδοντωτό χαμόγελο του φιστικιού, ένα νεύμα στο περίφημο πλατύ χαμόγελο του Κάρτερ, χρειαζόταν ένα γυάλισμα.

Τον τελευταίο καιρό όμως έβρεχε στο Πλέινς, ένα κομμάτι καλλιεργήσιμης γης όπου ζουν περίπου 700 άνθρωποι, οπότε ο Ντόμινικ, 54 ετών, δεν βιαζόταν. Επειτα, το Σάββατο κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Κάρτερ, ο γηραιότερος πρώην πρόεδρος, στα 98 του, είχε επιλέξει να περάσει τις τελευταίες του μέρες στο σπίτι.

«Μόλις που μπόρεσα να κάτσω στη λειτουργία στην εκκλησία την επόμενη μέρα», είπε ο Ντόμινικ στην αμερικανική εφημερίδα, ο οποίος είχε βιαστεί να βρει έναν κουβά με μπογιά αυτοκινήτου σε μια απόχρωση που ονομαζόταν «φιστικί».

Η αποκατάσταση του μνημείου κοντά στην εκκλησία των Βαπτιστών, όπου ο Κάρτερ δίδασκε θρησκευτικά μαθήματα, του πήρε πέντε ώρες την Κυριακή αντί για τις συνηθισμένες επτά. Τεθλιμμένοι πολίτες και ειδησεογραφικά συνεργεία από όλο τον κόσμο ήξερε ότι σύντομα θα κατέβαιναν στο ταπεινό τους κομμάτι της νοτιοδυτικής Τζόρτζια που το παράδειγμα του Κάρτερ τον είχε διδάξει να εκπροσωπεί με περηφάνια.

«Για μας είναι ο κ. Τζίμι» – Η μικρή γενέτειρα του Τζίμι Κάρτερ ετοιμάζεται για το ύστατο «χαίρε»-1
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και η σύζυγός του, πρώην πρώτη κυρία Ρόζαλιν Κάρτερ, κατά τη διάρκεια δεξίωσης για να γιορτάσουν την 75η επέτειο του γάμου τους το Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021, στο Πλέινς. (©AP Photo/John Bazemore, Pool, File)

Ο 39ος πρόεδρος, ένας Δημοκρατικός που υπηρέτησε μία θητεία, από το 1977 έως το 1981, θα μπορούσε να είχε μετακομίσει οπουδήποτε μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Θα μπορούσε να έχει κερδίσει δημόσιες ομιλίες πολλών εκατομμυρίων, μεταξύ άλλων ευκαιριών στον ιδιωτικό τομέα που έχουν συσσωρεύσει πλούτο στους διαδόχους του. Ωστόσο, ο κάποτε αγρότης που καλλιεργούσε φιστίκια και μηχανικός επέλεξε να αγκαλιάσει τις ήσυχες ρίζες του, καθιστώντας τον ακόμα πιο αγαπητό στο Πλέινς και τόσο πιο δύσκολο για τον τόπο να τον αποχωριστεί, όπως λέει η Washington Post.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ο πρόεδρος Κάρτερ – ο νομπελίστας Ειρήνης που εκτοξεύτηκε σε απροσδόκητα πολιτικά ύψη, τοποθέτησε τους πρώτους ηλιακούς συλλέκτες στον Λευκό Οίκο, μεσολάβησε για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, έπεσε με ορμή στις ελλείψεις φυσικού αερίου και την κρίση ομηρίας στο Ιράν και έχασε την κούρσα επανεκλογής του από τον Ρόναλντ Ρίγκαν πριν ξεκινήσει δεκαετίες ανθρωπιστικής δράσης.

Για όλους στο Πλέιν, είναι ο «κύριος Τζίμι».

Σαράντα δύο χρόνια μετά την πολιτική του συνταξιοδότηση, η μανία για τον Κάρτερ εδώ δεν έχει εξασθενίσει. Ενα κόκκινο, λευκό και μπλε πανό καλωσορίζει τους επισκέπτες στην κεντρική οδό: Πατρίδα του Τζίμι Κάρτερ. Το κατάστημα κάτω από αυτό πουλά παγωτό φιστίκι, τιμώντας το αγροτικό υπόβαθρο του Κάρτερ. Οι θαυμαστές του στριμώχνονται στο πρώην αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας, μια ανενεργή σιδηροδρομική αποθήκη που έγινε μικροσκοπικό μουσείο. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρώην ηγέτης πέρασε από εκεί σφυρίζοντας, στο πίσω μέρος σε ένα αμαξάκι του γκολφ που οδηγείτο από τις μυστικές υπηρεσίες.

«Για μας είναι ο κ. Τζίμι» – Η μικρή γενέτειρα του Τζίμι Κάρτερ ετοιμάζεται για το ύστατο «χαίρε»-2
Πλέινς, Τζόρτζια. Πατρίδα του Τζίμι Κάρτερ. Του 39ου προέδρου μας. (©Shutterstock)

«Δεν ξέρω πώς είναι ζωή χωρίς αυτόν», είπε στην Washington Post η ανιψιά του, ΛιΑν Σμιθ, 61 ετών, συνταξιούχος καθηγήτρια γυμνασίου. Η Σμιθ, η κόρη του αδερφού της πρώην πρώτης κυρίας Ρόζαλιν Κάρτερ, έκλαιγε ασταμάτητα από τότε που έλαβε το τηλεφώνημα πριν από μέρες από άλλο μέλος της οικογένειας.

Προσπάθησε να συνέλθει προτού συμμετάσχει σε μια εκδήλωση για την Ημέρα των Προέδρων τη Δευτέρα στο παλιό λύκειο του Κάρτερ, όπου είχε παρακολουθήσει την πρώτη και τη δευτέρα δημοτικού. Κανονικά, αυτή η αργία ήταν πολύ πιο ευχάριστη για τους κατοίκους του Πλέινς.

«Είναι δύσκολο να κάθεσαι και να περιμένεις», είπε, με δάκρυα να κυλούν στα μάγουλά της. «Θέλεις απλώς να φύγει εν ειρήνη».

Ο Κάρτερ έμπαινε και έβγαινε επί μακρόν στο νοσοκομείο, είπε. Είχε επιβιώσει από διάφορα προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας μάχης το 2015 με το μελάνωμα που είχε εξαπλωθεί στο συκώτι και τον εγκέφαλό του. Η πρόγνωση ήταν δυσοίωνη, αλλά έπειτα από τέσσερις μήνες θεραπείας ο πρώην πρόεδρος αψήφησε τις ελάχιστες πιθανότητες να ξεπεράσει τον καρκίνο.

Η Σμιθ δεν ήταν σίγουρη τι είχε ωθήσει τον Κάρτερ να προετοιμαστεί για το τέλος της ζωής του. Στην ανακοίνωση του Σαββατοκύριακου του Carter Center δεν υπήρχαν αυτές οι λεπτομέρειες. Η οικογένειά της, είπε, υποστήριξε πλήρως την επιλογή του.

Αυτό που ήθελε τώρα, είπε η Σμιθ στην Washington Post, ήταν να ξεκουραστεί στο ράντσο που έχτισε πριν από έξι δεκαετίες με τη Ρόζαλιν. Αυτό το σπίτι στο Woodland Drive δεν έχει αλλάξει πολύ με τα χρόνια, όσο μπορούσε να πει. Η Σμιθ επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο με πιάτα με φασόλια γίγαντες και μάφιν καλαμποκιού. Η διάθεση ήταν ήρεμη, είπε. Ο Κάρτερ κοιμόταν, αλλά, όπως της είπαν τα παιδιά του, έτρωγε ακόμη.

«Για μας είναι ο κ. Τζίμι» – Η μικρή γενέτειρα του Τζίμι Κάρτερ ετοιμάζεται για το ύστατο «χαίρε»-3
Το αρχηγείο της προεδρικής εκστρατείας του Τζίμι Κάρτερ το 1976, στο Πλέινς της Τζόρτζια. (©Associated Press)

Πριν από χρόνια, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι θα τον θάψουν στην αυλή του.

«Κλασικός θείος Τζίμι», είπε η Σμιθ. «Είναι σπίτι. Θα μπορούσε να ταφεί οπουδήποτε. Θα μπορούσε να είχε ζήσει οπουδήποτε. Επέστρεψε στο Πλέινς».

Μέσα στο αμφιθέατρο του γυμνασίου βρισκόταν ο Λάρι Κουκ, ιστορικός της προεδρίας και μακροχρόνιος φίλος των Κάρτερ, ο οποίος χαιρέτησε τη Σμιθ με μιαν αγκαλιά. Κάθισε σε μια ξύλινη καρέκλα για να παρακολουθήσει την ετήσια ομιλία του για την Ημέρα των Προέδρων.

«Θυμόμαστε τις καλές στιγμές», είπε ο Κουκ στην αμερικανική εφημερίδα, στήνοντας ένα τραπέζι με αναμνηστικά του Κάρτερ. «Καθόμαστε όλοι και μιλάμε και χαμογελάμε, γελάμε και κλαίμε λίγο».

Κάθε Φεβρουάριο τα τελευταία 12 χρόνια, ο Κουκ ταξιδεύει στο Πλέινς από το σπίτι του στην Πενσυλβάνια για να μοιραστεί ελάχιστα γνωστά στοιχεία για τους προηγούμενους Αμερικανούς ηγέτες. Ειδικεύτηκε στην προσωπική τους ζωή. Ο Κάρτερ, όμως, είχε γίνει κομμάτι του. Οι άνδρες μιλούσαν για ώρες πίνοντας αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.

«Για τον κόσμο, είναι πρώην πρόεδρος», είπε στο θλιμμένο πλήθος. «Για πολλούς από εμάς σε αυτό το αμφιθέατρο, είναι φίλος μας. Είναι η οικογένειά μας. Είναι γείτονας».

Ο Κάρτερ λάτρεψε τον χρόνο που πέρασε σε αυτό το κτίριο από κόκκινα τούβλα, είπε ο Κουκ. Ο πρώην πρόεδρος είχε αναφέρει μόνο δύο άτομα στην εναρκτήρια ομιλία του το 1977: τον βιβλικό προφήτη Μιχαία και την αγαπημένη του καθηγήτρια στο γυμνάσιο του Πλέινς, Τζούλια Κόουλμαν. (Σύμφωνα με αυτόν, συνήθιζε να λέει: «Πρέπει να προσαρμοστούμε στους καιρούς που αλλάζουν και να συνεχίσουμε να τηρούμε αμετάβλητες τις αρχές μας».)

Η Τζιλ Στάκι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων στο Πλέινς, παρακολουθούσε από το πίσω μέρος της αίθουσας. Με την καθοδήγηση του Κάρτερ, η Υπηρεσία Πάρκων είχε αποκαταστήσει τη φάρμα όπου μεγάλωσε – ένα μέρος για το οποίο αφηγείτο το άρμεγμα αγελάδων, το τάισμα γουρουνιών και προσποιούμενος ότι τα στάχυα καλαμποκιού ήταν ξίφη.

«Η πόλη σημαίνει τα πάντα για τον Τζίμι», είπε, «και ο Τζίμι σημαίνει τα πάντα για την πόλη».

Πρόσφατα, ο Κάρτερ ζήτησε από τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να τον φέρουν πίσω για μια περιοδεία. Πήρε λίγα αυγά από το κοτέτσι, όπως ακριβώς έκανε μικρός. Η οικογένεια είχε έλλειψη ρεύματος και τρεχούμενου νερού μέχρι τα 11 του.

«Για μας είναι ο κ. Τζίμι» – Η μικρή γενέτειρα του Τζίμι Κάρτερ ετοιμάζεται για το ύστατο «χαίρε»-4
30 Απριλίου 2021. Δύο νυν και δύο πρώην: οι πρόεδροι Κάρτερ και Μπάιντεν και οι πρώτες κυρίες Ρόζαλιν και Τζιλ, στο σπίτι των Κάρτερ στο Πλέινς. (©Adam Schultz, The White House via AP)

Ο Κάρτερ και η Ρόζαλιν, που γνωρίστηκαν εδώ όταν ήταν παιδιά, δεν είχαν δείξει ποτέ ενδιαφέρον για τη μεγάλη ζωή, είπε η Στάκι.

«Δεν λαχταρούν τις ομορφιές της ζωής όπως οι περισσότεροι από εμάς τους απλούς θνητούς», είπε. «Είναι ικανοποιημένοι με το ίδιο μπάνιο, την ίδια κουζίνα, το ίδιο σαλόνι και τα ίδια έπιπλα που έχουν από το 1961».

Στον δρόμο, ο Φίλιπ Κούρλαντ, 71 ετών, συνιδιοκτήτης ενός καταστήματος πολιτικών αναμνηστικών και συλλεκτικών ειδών, συλλογίστηκε την κληρονομιά του πρώην παγκόσμιου ηγέτη που δεν απαιτούσε να του φέρονται σαν γαλαζοαίματο.

Μάλλον, είπαν οι άνθρωποι εδώ, ο Κάρτερ τούς έκανε να νιώθουν ξεχωριστοί. Εκανε ερωτήσεις και άκουγε. Περιτριγυρισμένος από αφίσες του Κάρτερ, μαγνήτες και vintage πινακίδες εκστρατείας, ο Κούρλαντ θυμήθηκε την εποχή που αρρώστησε τόσο πολύ, που κατέληξε στη μονάδα εντατικής θεραπείας με ένα απόστημα στον πνεύμονά του.

Οταν ο καταστηματάρχης ήταν αρκετά καλά για να ξεκουραστεί στο διαμέρισμά του πάνω από το μαγαζί, η γυναίκα του Κούρλαντ τού είπε ότι κάποιος ήθελε να τον δει. Προς έκπληξή του, ήταν ο Κάρτερ.

«Κάθισε μαζί μου για μία ώρα», είπε ο Κούρλαντ. «Τα έκανε όλα για μένα. Οι μυστικές υπηρεσίες έπρεπε να περιμένουν στον κάτω όροφο».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι Κάρτερ, που είναι γνωστό ότι κρατιούνται χέρι χέρι στις δημόσιες βόλτες τους, έβγαιναν σπάνια. Η ενημέρωση για την υγεία του πρώην προέδρου πυροδότησε συλλογικό πένθος.

«Μερικές φορές η πραγματικότητα δεν είναι κάτι που πραγματικά θέλεις να συμβεί», είπε ο Τζαν Ουίλιαμς, 73 ετών, ο οποίος γνωρίζει τον Κάρτερ από πεντηκονταετίας και δίδαξε στην κόρη του, Εϊμι, στην τετάρτη δημοτικού. «Είναι μια πραγματικότητα τώρα που είναι πιο κοντά από ποτέ και θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό για τους ανθρώπους του Πλέινς».

«Για μας είναι ο κ. Τζίμι» – Η μικρή γενέτειρα του Τζίμι Κάρτερ ετοιμάζεται για το ύστατο «χαίρε»-5
3 Νοεμβρίου 2019. Ο κόσμος κάνει ουρά νωρίς το πρωί έξω από μια μικρή εκκλησία στο Πλέινς της Τζόρτζια, όπου ο Τζίμι Κάρτερ θα παραδώσει μάθημα για τη Βίβλο. (©AP Photo/John Amis)

Ο σύζυγός της, ο οποίος γνωρίζει τον Κάρτερ από τότε που ήταν και οι δύο μικρά παιδιά, είναι πολύ συγκινημένος για να μιλήσει, είπε στην Washington Post.

«Δεν θα υπάρξει ξανά άλλος σαν αυτόν», είπε.

Η Τσέλσι Ουίλιαμς, 26 ετών, οικονόμος στο ξενοδοχείο Windsor στο κοντινό Αμέρικους, μεγάλωσε δίπλα στο οικογενειακό αγρόκτημα του Κάρτερ και γνώρισε τον πρώην πρόεδρο όταν εκείνη ήταν έξι ετών. Η οικογένειά της τον αποκαλούσε «κύριο Τζίμι».

«Θυμάμαι ότι σκέφτηκα, “α, αυτός είναι ένας κανονικός τύπος”», είπε. «Αργότερα, είπα: “Αμάν! Γνώρισα έναν πρόεδρο!”».

Τακτοποιούσε τα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένης μιας προεδρικής σουίτας με το όνομα του Κάρτερ, όταν σχεδόν όλοι γύρω της άρχισαν να συζητούν για τον επικείμενο θάνατό του.

Παρηγορούσε τον εαυτό της με τα λόγια που έχουν γίνει το μάντρα της πόλης.

«Εζησε μια μακρά ζωή», είπε. «Εζησε μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή».

Πηγή: Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT