Σεισμοί σε Τουρκία-Συρία: Στους 11 οι νεκροί από τους μετασεισμούς της Δευτέρας

Σεισμοί σε Τουρκία-Συρία: Στους 11 οι νεκροί από τους μετασεισμούς της Δευτέρας

Ετοιμόρροπα κτίρια αποτελούν παγίδες θανάτου και στις δύο χώρες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει τέλος το δράμα που ζουν οι κάτοικοι της νότιας Τουρκία και της βορειοδυτικής Συρίας, καθώς, δύο εβδομάδες μετά τους ισχυρότατους σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ, στις 6 Φεβρουαρίου, οι δύο χώρες συγκλονίστηκαν εκ νέου, τη Δευτέρα, από δονήσεις μεγέθους 6,4 και 5,8 βαθμών, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 11 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες.

Σε νέα καταμέτρηση νεκρών υποχρεώνονται πια οι τουρκικές και οι συριακές αρχές, πλέον των ήδη γνωστών 47.095 που σκοτώθηκαν από το ζεύγος των φονικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου στο Καχραμάνμαρας, με τη δόνηση των 6,4 βαθμών και τον μετασεισμό της, με επίκεντρο την περιοχή της Αντιόχειας, να οδηγεί στον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπους στην Τουρκία και πέντε στη Συρία.

Οι νέοι ισχυρότατοι μετασεισμοί έγιναν αισθητοί, εκτός από την Τουρκία και τη Συρία, ακόμη και στον Λίβανο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο και την Αίγυπτο. Το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) στα 10 χλμ.

Με χιλιάδες κτίρια ετοιμόρροπα από τους σεισμούς πριν από δύο εβδομάδες, οι σεισμόπληκτες περιοχές αποτελούν δυνητική παγίδα θανάτου και για όσους γλίτωσαν από τη μανία της φύσης τότε.

Το CNN Türk μετέδωσε πλάνα στα οποία διακρινόταν σωστικό συνεργείο καθώς προσπαθούσε, χρησιμοποιώντας μια σκάλα, να μπει σε κτίριο όπου παγιδεύτηκε κόσμος. Εξήγησε πως ο μεγάλος μετασεισμός έγινε ενώ άνθρωποι είχαν μπει στα σπίτια τους, τα οποία υπέστησαν καταστροφές από τον μεγάλο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, για να βρουν κάποια από τα υπάρχοντά τους.

Οι αρχές στην Τουρκία, εκτός από τους έξι νεκρούς, αναφέρουν και σχεδόν 300 τραυματίες. Κατά τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κότζα, άλλοι 294 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας του νέου σεισμού, από τους οποίους οι 18 είχαν σοβαρά τραύματα και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στα Αδανα και στη Ντορτιόλ.

Ασθενείς απομακρύνθηκαν από δομές υγείας οι οποίες παρέμεναν σε λειτουργία μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου επειδή ο νέος σεισμός προκάλεσε ρωγμές, έκανε γνωστό ο Φ. Κότζα μέσω Twitter.

Το μοναδικό νοσοκομείο που λειτουργούσε στην Αλεξανδρέττα διέκοψε, πλέον, και αυτό τη λειτουργία του.

Στη Συρία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον πανικό και την ταραχή που προκλήθηκαν από τις δονήσεις στις πόλεις Χαλέπι και Ταρτούς. Το κανάλι ανέφερε περιπτώσεις όπου άνθρωποι πήδηξαν από τα παράθυρα των σπιτιών φοβούμενοι ότι θα καταπλακωθούν εάν το κτίριο κατέρρεε. Σύμφωνα με το Al Arabiya, κάποιοι από τους νεκρούς πέθαναν από καρδιακή προσβολή. 

Σύμφωνα με το Sky News Arabia, μια γυναίκα πέθανε στην πόλη Λαττάκεια, στις ακτές της Μεσογείου, όπου επίσης υπήρξαν περισσότεροι από 100 τραυματίες.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al Hadath ενημέρωσε για 470 τραυματίες από τους σεισμούς σε όλη τη συριακή επικράτεια, τόσο σε περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό όσο και σε περιοχές όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση.

Γενικά έχουν καταγραφεί πάνω από 6.000 μετασεισμοί στην περιοχή μετά το αρχικό γεωλογικό γεγονός της 6ης Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TRT, TASS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή