Ρωσία: Ο Πριγκόζιν της Wagner κατηγορεί την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για «προδοσία»

Ρωσία: Ο Πριγκόζιν της Wagner κατηγορεί την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για «προδοσία»

O ιδρυτής της διαβόητης ιδιωτικής ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner κατηγορεί τους κ.κ. Σοϊγκού και Γκερασίμοφ για «προδοσία».

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της διαβόητης ιδιωτικής ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner άνδρες της οποίας πολεμούν στην Ουκρανία, έχει περάσει τις τελευταίες ημέρες εξαπολύοντας «πυρά» όχι κατά των εχθρών Ουκρανών αλλά κατά της ιδίας της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας (σ.σ. Σεργκέι Σοϊγκού) και τον κορυφαίο στην ιεραρχία στρατηγό της χώρας (σ.σ. Βαλέρι Γκερασίμοφ) για «προδοσία», εντείνοντας έτσι την πιο υψηλού προφίλ ενδορωσική διαμάχη που έχει βγει στο φως από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και έπειτα.

Ο Πριγκόζιν έχει ανεβάσει τους τόνους της ενδορωσικής αντιπαράθεσης με μια σειρά από ολοένα πιο εχθρικά ηχητικά μηνύματα που έχει ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος κατηγόρησε τον «αρχηγό του γενικού επιτελείου και τον υπουργό Άμυνας» ότι εμποδίζουν την παράδοση πυρομαχικών και προμηθειών στους μαχητές της Wagner σε μια προσπάθεια να την καταστρέψουν, κάτι το οποίο «μπορεί να εξισωθεί με προδοσία» όπως υποστήριξε.

Αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι η Wagner έχει περίπου 40.000 μαχητές, μεταξύ αυτών περίπου 10.000 έμπειρους μισθοφόρους και άλλες περίπου 30.000 άνδρες τους οποίους «πήρε» από τις ρωσικές φυλακές.

Οι δυνάμεις της Wagner έχουν σημειώσει στρατιωτικές επιτυχίες στην ανατολική Ουκρανία το περασμένο διάστημα, σφίγγοντας τον ρωσικό κλοιό γύρω από την πόλη Μπαχμούτ.

Γνωστός και ως «ο σεφ του Πούτιν» λόγω του ρόλου που είχε παλαιότερα στο Κρεμλίνο, ο Πριγκόζιν δρούσε επί σειρά ετών με μυστικότητα, στο παρασκήνιο. Ωστόσο, τελευταία, ειδικά από το καλοκαίρι του 2022 και έπειτα, άρχισε να βγαίνει πιο έντονα μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Πριγκόζιν δεν ήταν σήμερα μεταξύ των επισήμων που παρακολούθησαν την ομιλία του Πούτιν στη Μόσχα, ενώ και ο ίδιος ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στη Wagner κατά την ομιλία του.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να αντιδρά επειδή νιώθει ότι χάνει την πρόσβαση που είχε άλλοτε στον Ρώσο πρόεδρο.

Με πληροφορίες από the New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή