Τζο Μπάιντεν: Η οργάνωση για το ταξίδι στο Κίεβο

Τζο Μπάιντεν: Η οργάνωση για το ταξίδι στο Κίεβο

Χρειάστηκε πολύμηνος προγραμματισμός από ένα μικρό κύκλο ανώτατων συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ του Σαββάτου στις 7 μ.μ. τοπική ώρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δειπνούσε με τη σύζυγό του στο εστιατόριο Red Hen, ένα από τα καλύτερα της Ουάσιγκτον, αφού δεν είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Εφαγαν ριγκατόνι με λουκάνικο κι επέστρεψαν στον Λευκό Οίκο. Η επόμενη φορά που εθεάθη δημοσίως ήταν 36 ώρες αργότερα, να βγαίνει από τον Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο με τις σειρήνες να ουρλιάζουν, μια υπενθύμιση του κινδύνου αλλά και της αιτίας για την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Υπό άκρα μυστικότητα και με το βάρος της ιστορίας στους ώμους του Τζο Μπάιντεν, το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου χρειάστηκε πολύμηνο προγραμματισμό από έναν μικρό κύκλο ανώτατων συμβούλων του, που διέβλεψαν τη συμβολική σημασία μιας επίσκεψης στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου. Ο Λευκός Οίκος χρειάστηκε να λάβει εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για να παραμείνουν μυστικά τα σχέδια του Μπάιντεν. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του επέμεναν επί μακρόν να διαψεύδουν την προοπτική ενός ταξιδιού, λόγω της ρευστής φύσης της αποστολής. Η πρόκληση να σταλεί ένας πρόεδρος σε μια εμπόλεμη ζώνη, στην οποία οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν τον εναέριο χώρο, ήταν από μόνη της τιτάνια. Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως. Οι δημοσιογράφοι δεν ενημερώθηκαν την Κυριακή ότι ο Μπάιντεν δεν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, στην επίσημη ενημέρωση εμφανιζόταν να αναχωρεί για την Πολωνία το βράδυ της Δευτέρας.

Το C-32 που τον μετέφερε αρχικά στην Πολωνία απογειώθηκε από την κοινή βάση Αντριους και σε αυτό επέβαιναν λίγοι ανώτατοι σύμβουλοι, δύο δημοσιογράφοι, η Σαμπρίνα Σιντικί από τη Wall Street Journal και ο Ιβαν Βούτσι από το Associated Press και ένας φωτογράφος, στους οποίους απαγορεύτηκε να φέρουν ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ρεπόρτερ είχαν ορκιστεί μυστικότητα και είχαν λάβει λεπτομερείς οδηγίες με ένα μέιλ που είχε τον συνωμοτικό τίτλο «Οδηγίες άφιξης για το τουρνουά γκολφ».

Με μια μικρή στάση για ανεφοδιασμό στην αμερικανική βάση στη Γερμανία η πτήση συνέχισε για την Πολωνία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Ρζεσζόφ κι από εκεί μαζί με τη συνοδεία του επιβιβάστηκαν στο τρένο για το Κίεβο, ένα σιδηροδρομικό ταξίδι 10 ωρών. «Καθώς το τρένο διέσχιζε την ουκρανική ύπαιθρο στη διάρκεια μιας μακράς νύχτας, η θέα από το παράθυρο ήταν περιορισμένη λόγω του σκοταδιού. Μόνο κάποιοι φανοστάτες ή σκιές κτιρίων αχνοφαίνονταν από μακριά.

Ούτε όμως εκείνοι που έβλεπαν το τρένο να περνάει μπορούσαν να μαντέψουν ποιος ήταν μέσα», είναι η περιγραφή των New York Times. Στο στάδιο της προετοιμασίας παρουσιάστηκαν στον Μπάιντεν μια σειρά εναλλακτικών για μια επίσκεψη στην Ουκρανία, αλλά εκείνος είχε εξαρχής πει ότι μόνο το Κίεβο είχε νόημα από άποψη συμβολισμού. Αν πήγαινε στην Ουκρανία, ήθελε να πάει στο Κίεβο. «Ηταν ένα ρίσκο που ήθελε να πάρει», σχολίασε η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή