Ζελένσκι: Οι ουκρανικές γραμμές άμυνας αντέχουν παρά το κύμα ρωσικών επιθέσεων

Ζελένσκι: Οι ουκρανικές γραμμές άμυνας αντέχουν παρά το κύμα ρωσικών επιθέσεων

Αμετάβλητες οι ισορροπίες στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου, δήλωσε

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου διατηρούν τις θέσεις τους παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται από τις αδιάκοπες επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Τρίτης.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι παρά την μεγάλη πίεση που δέχονται οι δυνάμεις μας, η πρώτη γραμμή δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή», ανέφερε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί «τεράστιες απώλειες» κατά τις επιθέσεις που εξαπολύουν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις εδώ και μήνες.

Ενδεχόμενη κατάληψη του Μπαχμούτ θα άνοιγε στις δυνάμεις της Μόσχας τον δρόμο προς το Κραματόρσκ, μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

Επιμονή Πούτιν

Την ίδια ώρα ο Μπρούνο Καλ, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND, επισημαίνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύει την Τετάρτη ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) πως δεν βλέπει απολύτως καμία ένδειξη ότι ο κ. Πούτιν θέλει ειρηνευτική συμφωνία.

Αυτή τη στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει ο πόλεμος να κριθεί «στα πεδία των μαχών» και «να αποκτήσει όσα περισσότερα πλεονεκτήματα είναι δυνατόν, ώστε κατόπιν να υπαγορεύσει ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς του όρους κάποια στιγμή στο μέλλον», προσθέτει.

Ο κ. Καλ συμπληρώνει πως ο ρωσικός στρατός παραμένει σε θέση να στείλει πολύ μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών από όσους έχει αναπτύξει σήμερα στα μέτωπα.

Από τους 300.000 στρατευσίμους που κλήθηκαν να υπηρετήσουν το 2022, κάποιοι ακόμη εκπαιδεύονται, ενώ άλλοι έχουν σταλεί στα μέτωπα, σημειώνει. Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να αντλήσει από «δυναμικό» στρατευσίμων που φθάνει «ως και το 1 εκατομμύριο άνδρες, αν κριθεί απαραίτητο από το Κρεμλίνο», προειδοποιεί ο επικεφαλής της BND.

Παρά την αριθμητική υπεροχή της Ρωσίας, λέει πάντως ο κ. Καλ, η Ουκρανία καταφέρνει να υπερασπίζεται τον εαυτό της πολύ αποτελεσματικά.

Όμως «αυτός είναι δύσκολος αγώνας μακροπρόθεσμα και θα είναι επιτυχής για την ουκρανική πλευρά μόνο αν συνεχιστεί στ’ αλήθεια η υποστήριξη της Δύσης», προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί ο κ. Καλ, τα ρωσικά στρατεύματα μπόρεσαν να βάλουν τέλος στις ξαφνικές αντεπιθέσεις και προελάσεις των Ουκρανών. Ο επικεφαλής της BND περιγράφει την κατάσταση στα μέτωπα μιλώντας για μάχες χαρακωμάτων και πυροβολικού,για «πολύ σκληρό, βάρβαρο πόλεμο φθοράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή