ΗΠΑ: Μεξικανός πρώην υπουργός καταδικάστηκε για διακίνηση κοκαΐνης

ΗΠΑ: Μεξικανός πρώην υπουργός καταδικάστηκε για διακίνηση κοκαΐνης

Ο Μεξικανός πρώην υπουργός Χενάρο Γκαρσία Λούνα, άλλοτε αρχιτέκτονας του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στη χώρα του, κρίθηκε ένοχος από την αμερικανική δικαιοσύνη για διαφθορά και συνέργεια στη διακίνηση κοκαΐνης από το Μεξικό στις ΗΠΑ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μεξικανός πρώην υπουργός Χενάρο Γκαρσία Λούνα, άλλοτε αρχιτέκτονας του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στη χώρα του, κρίθηκε ένοχος χθες Τρίτη από την αμερικανική δικαιοσύνη για διαφθορά και συνέργεια στη διακίνηση κοκαΐνης από το Μεξικό στις ΗΠΑ. Διατρέχει πλέον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Είναι ο πλέον υψηλόβαθμος πρώην αξιωματούχους του Μεξικού που δικάστηκε στη Νέα Υόρκη, όπου η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη βρίσκεται σε πόλεμο με τα καρτέλ των ναρκωτικών της κεντρικής και νότιας Αμερικής, που επωφελούνται από τη συνέργεια τοπικών αξιωματούχων για να πλημμυρίζουν με ουσίες την αγορά των ΗΠΑ.

Οι 12 ένορκοι του δικαστηρίου του Μπρούκλιν έκριναν πως ο πάλαι ποτέ υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας επί των ημερών του προέδρου Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) ένοχο για πέντε κατηγορίες· μεταξύ άλλων, πως δωροδοκήθηκε με εκατομμύρια δολάρια για να προστατεύει το καρτέλ Σιναλόα και ότι ενεχόταν στη διακίνηση 53 τόνων κοκαΐνης από το Μεξικό στις ΗΠΑ την περίοδο από το 2001 ως το 2012. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», σχολίασε με ικανοποίηση μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας Χεσούς Ραμίρες.

Προτού γίνει υπουργός, ο κ. Γκαρσία Λούνα, με σπουδές μηχανικού, ήταν από το 2001 ως το 2005 αξιωματικός της αστυνομίας και υπήρξε επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών που δρα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ατάραχος

Η σύζυγός του και τα δυο παιδιά τους βρίσκονταν στην αίθουσα όταν απαγγέλθηκε η ετυμηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, που έμοιαζε ατάραχος.

Έπειτα από αρκετές ημέρες διαβούλευσης των ενόρκων και δίκη διάρκεια ενός μήνα, ο κ. Γκαρσία Λούνα, που δεν είπε λέξη στις ακροαματικές διαδικασίες, είναι πλέον «καταδικασμένος εγκληματίας», τόνισε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μπρούκλιν.

Ο κ. Γκαρσία Λούνα, «που άλλοτε βρισκόταν στην ηγεσία των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο Μεξικό, θα ζήσει τις υπόλοιπες ημέρες του ως προδότης της χώρας του και των αφοσιωμένων δυνάμεων επιβολής του νόμου που ρισκάρουν τη ζωή τους για να εξαρθρώσουν τα καρτέλ των ναρκωτικών», συνόψισε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Μπρίον Πις στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την υπηρεσία του.

Η ποινή του Μεξικανού πρώην υπουργού, που θα κυμανθεί από 20 χρόνια ως ισόβια κάθειρξη, αναμένεται να ανακοινωθεί την 27η Ιουνίου.

Από τα μέσα Ιανουαρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου, η κατηγορούσα αρχή κάλεσε στην έδρα 26 μάρτυρες να καταθέσουν, ανάμεσά τους εννιά κατηγορούμενους ή καταδικασμένους για διακίνηση ναρκωτικών, που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ για να δικαστούν και συνεργάστηκαν με τη δικαιοσύνη προκειμένου να εξασφαλίσουν ελαφρύτερες ποινές.

Η εισαγγελία κάλεσε τους ενόρκους να ακούσουν τους «μεταμελημένους εγκληματίες» αυτούς και να κρίνουν τον Γκαρσία Λούνα «ένοχο»: ο 54χρονος ήταν, τόνισε, άνθρωπος «με δυο πρόσωπα», υπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών που συνεργαζόταν στενά την Ουάσιγκτον από τη μια, «συνεργός στα εγκλήματα» του καρτέλ Σιναλόα από την άλλη.

Στο ίδιο δικαστήριο του Μπρούκλιν καταδικάστηκε το 2019 να εκτίσει ισόβια ο άλλοτε αρχηγός του καρτέλ Σιναλόα, ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Ο κολομβιανός συνεργάτης του Ντάριο Αντόνιο Ούσουγα, ή «Οτονιέλ», δικάζεται επίσης σε αυτό το νεοϋορκέζικο δικαστήριο, όπως και ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Ο Χενάρο Γκαρσία Λούλα συνελήφθη την 9η Δεκεμβρίου 2019 στο Ντάλας, στην πολιτεία Τέξας (νότια). Προφυλακισμένος έκτοτε, κατηγορήθηκε πως έλαβε εκατομμύρια σε δωροδοκίες για να κάνει τα στραβά μάτια στη διακίνηση ναρκωτικών από τα καρτέλ.

Ο συνήγορός του Σέσαρ ντε Κάστρο, που καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης μίλαγε για «απουσία αποδείξεων», χωρίς να πείσει, υποσχέθηκε χθες, πλαισιωμένος από υποστηρικτές του εντολέα του και πολέμιους του πρώην προέδρου Καλδερόν, πως ο πελάτης του θα «συνεχίσει τον αγώνα (…) για να καθαρίσει το όνομά του».

Πηγές: REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή