Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρή διαμάχη του Ρώσου υπ. Αμυνας με τον επικεφαλής της Wagner

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρή διαμάχη του Ρώσου υπ. Αμυνας με τον επικεφαλής της Wagner

Αλληλοκατηγορίες Πριγκόζιν και Σοϊγκού περί εσχάτης προδοσίας και βοήθειας στον εχθρό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτική των διαφορετικών προσεγγίσεων, αν όχι του χάσματος, που παρατηρούνται εντός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι η διαφαινόμενη διαμάχη μεταξύ του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέϊ Σοϊγκού, μετά και τις νέες δηλώσεις του τελευταίου που διαψεύδουν ισχυρισμούς του πρώτου περί «προδοσίας» από το επιτελείο στη Μόσχα.

Το υπουργείο Αμυνας απάντησε στις κατηγορίες Πριγκόζιν δηλώνοντας πως «όλα τα αιτήματα παροχής πολεμοφοδίων ικανοποιούνται το ταχύτερο δυνατό», και πρόσθεσε πως «οι προσπάθειες δημιουργίας ρήξης μεταξύ ρωσικών μονάδων είναι αντιπαραγωγικές και ευνοούν τον εχθρό».

«Επομένως, όλες οι δηλώσεις που υποτίθεται ότι γίνονται από δυνάμεις κρούσης σχετικά με έλλειψη πυρομαχικών είναι απολύτως αναληθείς», ανέφερε η πλευρά Σοϊγκού, χωρίς καν να αναφέρει ονομαστικά τη Wagner.

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο ιδρυτής της Wagner έσπευσε να απαντήσει με νέα δήλωσή του (μέσω ηχητικού μηνύματος), στην οποία αναφέρει ότι όσα λέει το υπουργείο Αμυνας ισοδυναμούν με «φτύσιμο» στη Wagner. Επιπλέον, επανέλαβε ότι οι άνδρες του έχουν μεγάλη έλλειψη υλικού.

Υπενθυμίζεται ότι σε μήνυμά του, διάρκειας επτά λεπτών, ο εμφανώς οργισμένος Πριγκοζίν είχε πει την Τρίτη πως είναι υποχρεωμένος να απολογείται και να υπακούει προκειμένου να εξασφαλίζει πυρομαχικά για τους στρατιώτες του, ενώ κατηγόρησε αορίστως του επιτελάρχες στη Μόσχα για «εσχάτη προδοσία», λέγοντας ότι προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν ή και να διαλύσουν τη Wagner.

«Αδυνατώ να λύσω αυτό το πρόβλημα, παρά τις επαφές που διαθέτω. Οσοι παρεμβαίνουν στην προσπάθειά μας να νικήσουμε, συνεργάζονται ευθέως με τον εχθρό», τόνισε.

Ο Πριγκοζίν έχει ασκήσει σκληρή κριτική στο υπουργείο Αμυνας και έχει φιλονικήσει με επιτελείς του Κρεμλίνου. «Κάποιοι τρώνε το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο τους σε χρυσά πιάτα και στέλνουν τους συγγενείς τους διακοπές στο Ντουμπάι», ανέφερε.

Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι έτοιμος να παράσχει στο γραφείο του στρατιωτικού εισαγγελέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν παρέχει τα απαιτούμενα πυρομαχικά στη διαβόητη ομάδα μισθοφόρων πολεμιστών.

Με τις σκληρές δηλώσεις Πριγκόζιν έχει συνταχθεί το έτερο γεράκι του πολέμου στη Ρωσία, ο Τσετσένος ηγέτης Ισλάμ Καντίροφ. Γεράκια υπάρχουν αρκετά στη Μόσχα, αλλά οι Πριγκόζιν και Καντίροφ θεωρείται πως έχουν βαμμένα τα χέρια τους με αίμα και δεν διστάζουν να πιέζουν ολοένα και περισσότερο για ακραίες τακτικές.

Επισημαίνεται ότι τόσο ο Πριγκόζιν όσο και ο Καντίροφ έλαμψαν διά της απουσίας τους από την πολυδιαφημισμένη ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, την Τρίτη, σχετικά με την εκστρατεία στην Ουκρανία. Ηταν, όμως, παρών ο Σ. Σοϊγκού…

Προ αυτής της διχόνοιας ο Βλ. Πούτιν επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα στην ομιλία του: «Πρέπει να απαλλαγούμε από -θέλω να το τονίσω αυτό- οποιεσδήποτε αντιφάσεις, τυπικότητες, μνησικακίες, παρεξηγήσεις και άλλες ανοησίες μεταξύ τμημάτων», είπε απευθυνόμενος στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση, ο Πριγκόζιν είπε ότι ήταν πολύ απασχολημένος για να παρακολουθήσει την ομιλία και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να σχολιάσει τα σχόλια του προέδρου. Φέρεται, πάντως, ιδιαιτέρως δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι η γραφειοκρατία της Μόσχας δεν του επιτρέπει πια να απολαμβάνει άμεση πρόσβαση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως την απολάμβανε παλαιότερα.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nexta

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή