Ρωσία – Κίνα: «Νέους ορίζοντες» βλέπει ο Πούτιν – Η σχέση μας δεν στρέφεται κατά τρίτων, λέει το Πεκίνο

Ρωσία – Κίνα: «Νέους ορίζοντες» βλέπει ο Πούτιν – Η σχέση μας δεν στρέφεται κατά τρίτων, λέει το Πεκίνο

Συνάντηση με τον Ουάνγκ Γι, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, είχε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στη Μόσχα.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, τον πολύπειρο Ουάνγκ Γι, είχε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στη Μόσχα.

«Περιμένουμε μια επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Ρωσία, έχουμε συμφωνήσει σε αυτό. Ολα προχωρούν, εξελίσσονται. Προσεγγίζουμε νέους ορίζοντες», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη, ο οποίος, ωστόσο, ήταν περισσότερο «συγκρατημένος» από τον Πούτιν στις σημερινές δηλώσεις του.

«Η σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας», είπε ο Ουάνγκ Γι μέσω διερμηνέα, «δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε τρίτου μέρους, αλλά δεν θα υποκύψει στις πιέσεις τρίτων».

«Μαζί υποστηρίζουμε την πολυπολικότητα και τον εκδημοκρατισμό στις διεθνείς σχέσεις», είπε ο Ουάνγκ Γι απευθυνόμενος στον Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στην πορεία της ιστορίας και στα συμφέροντα των περισσότερων χωρών». 

Νωρίτερα, σήμερα, ο Ουάνγκ Γι είχε συνάντηση και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας και νυν κορυφαίος σύμβουλος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μετέβη στη Μόσχα προερχόμενος από την Ευρώπη, όπου πραγματοποίησε τις περασμένες ημέρες μίνι περιοδεία, με σταθμούς τη Γαλλία, την Ιταλία, το Μόναχο και την Ουγγαρία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ο Κινέζος διπλωμάτης είχε μάλιστα συνάντηση, το περασμένο Σάββατο, και με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν. Η εν λόγω σινοαμερικανική συνάντηση, ωστόσο, «δεν πήγε καλά», σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα.

Αντιθέτως, η συνάντηση σήμερα του Κινέζου αξιωματούχου με τον Ρώσο ηγέτη στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε μέσα σε φαινομενικά καλό κλίμα.

Ο Πούτιν επέλεξε, από την πλευρά του, να υπογραμμίσει επικοινωνιακά το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Ρωσία τους προσεχείς μήνες ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, θέλοντας έτσι να παρουσιάσει μια εικόνα σινορωσικής συμπόρευσης έναντι της Δύσης.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, ωστόσο, επιμένει να μιλά για την ανάγκη ειρήνευσης στην Ουκρανία και, προς τα παρόν τουλάχιστον, έπειτα από δώδεκα μήνες συγκρούσεων, δεν έχει στείλει όπλα υπέρ των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στο ουκρανικό μέτωπο.

Με πληροφορίες από Reuters   

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή