ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να μη θέσει, τελικώς, υποψηφιότητα για την προεδρία

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να μη θέσει, τελικώς, υποψηφιότητα για την προεδρία

Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι πια απολύτως σίγουρο πως θα διεκδικήσει μια νέα προεδρική θητεία και, σύμφωνα με το Politico, κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος προετοιμάζουν ήδη εναλλακτικά σχέδια δράσης.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι, πλέον, απολύτως σίγουρο πως θα διεκδικήσει μια νέα, δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2024, σημειώνει το Politico, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος προετοιμάζουν ήδη εναλλακτικά σχέδια δράσης ενόψει των εκλογών.

Οι πιο στενοί σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται εδώ και καιρό για την επίσημη έναρξη μιας νέας εκστρατείας που θα είχε στόχο την επανεκλογή του στην προεδρία το 2024.

Από τον Φεβρουάριο στον Απρίλιο 

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το Politico, ήθελε τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται μέσα στον Φεβρουάριο. Ωστόσο ο Φεβρουάριος σχεδόν πέρασε και τώρα λέγεται ότι η ανακοίνωση μιας νέας προεδρικής υποψηφιότητας Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει τον Απρίλιο.

Οπως αναφέρουν οι συντάκτες του Politico, ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν είναι ακόμη έτοιμος να κάνει το βήμα, ενώ, όσο περνά ο καιρός, εντείνονται παράλληλα και οι αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα θέσει τελικώς υποψηφιότητα ή όχι.

Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι 82 ετών το 2024. Ο -όχι και τόσο νεότερος- Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, που θα είναι 78, έχει ανακοινώσει την προεδρική υποψηφιότητά του ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πρόσωπα εξοικειωμένα με το σκεπτικό του Μπάιντεν, με τα οποία ήρθε σε επικοινωνία το Politico, εκτιμούν πως εκείνος θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και ότι η σχετική ανακοίνωση έχει καθυστερήσει λόγω των διεθνών εξελίξεων (βλ. ταξίδι του Μπάιντεν σε Κίεβο και Πολωνία).

Προεδρικά καθήκοντα και «αναποφασιστικότητα»

Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του Politico επικαλούμενοι άλλες πηγές με γνώση των εξελίξεων, ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει αρχίσει, στην πραγματικότητα, να ασχολείται με τις επερχόμενες εκλογές. Αντιθέτως, παρουσιάζεται να είναι πλήρως απορροφημένος από τα τρέχοντα προεδρικά καθήκοντά του, ενώ αξίζει να σημειωθεί και ότι φημίζεται για την «αναποφασιστικότητά» του.  

Εντός του Δημοκρατικού κόμματος, όσο περνά ο καιρός, παρουσιάζεται μια «άβολη παγωμάρα» από την πλευρά των στελεχών που θα ενδιαφέρονταν ενδεχομένως να διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι έχουν αρχίσει να στήνουν εναλλακτικά σχέδια στο παρασκήνιο, τα οποία όμως δεν θέλουν να ανακοινώσουν προτού ξεκαθαρίσει επισήμως τις διαθέσεις του ο Μπάιντεν.  

Αλλοι πιθανοί υποψήφιοι

Ποιοι, εκτός του Μπάιντεν, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα του κόμματους των Δημοκρατικών;

Σύμφωνα με το Politico, σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι και του Ιλινόι Τζ. Μπ. Πρίτσκερ. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και γερουσιαστές, όπως ο (81χρονος) Μπέρνι Σάντερς και η Εϊμι Κλόμπουτσαρ.

Με πληροφορίες από Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή