Ρωσία: Υπό εξέταση η κινεζική «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια»

Ρωσία: Υπό εξέταση η κινεζική «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια»

«Το ίδιο μπορούμε να πούμε και σε ό,τι αφορά την Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια», πρόσθεσε

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι μελετά την «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια» που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κίνα.

«Οι θέσεις των δύο χωρών για τα πιο κρίσιμα διεθνή ζητήματα είτε ταυτίζονται είτε είναι πολύ κοντά, κάτι για το οποίο η ρωσική και η κινεζική ηγεσία έχουν συζητήσει επανειλημμένως», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Το ίδιο μπορούμε να πούμε και σε ό,τι αφορά την Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η Κίνα έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το έγγραφο της GSI, η οποία στοχεύει στην τήρηση της αρχής της «αδιαίρετης ασφάλειας», την οποία υποστηρίζει η Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη, ότι η χώρα του επιθυμεί να παίξει ρόλο στον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Τσιν Γκανγκ είπε στους συμμετέχοντες σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Πεκίνο ότι η Κίνα ανησυχεί ότι ο πόλεμος που διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω και να ξεφύγει «εκτός ελέγχου».

Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή ή τις θηριωδίες εναντίον Ουκρανών αμάχων και επέκρινε έντονα τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Σε σεβασμό προς τη Μόσχα, δεν έχει ακόμη περιγράψει τη σύγκρουση ως εισβολή.

Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν ευθυγραμμίσει την εξωτερική τους πολιτική για να αντιταχθούν στις ΗΠΑ και, εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες τους διακήρυξαν μιαν εταιρική σχέση χωρίς όρια. Η Κίνα λέει επίσης ότι η Ρωσία προκλήθηκε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ εξαιτίας της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή