Κόντρα Κίνας – ΗΠΑ για τον μεγαλύτερο πολεμικό στόλο

Κόντρα Κίνας – ΗΠΑ για τον μεγαλύτερο πολεμικό στόλο

Ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας θα μπορούσε να διαθέτει έως και 400 πλοία.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας διαθέτει μεγαλύτερο στόλο από  αυτό των ΗΠΑ και έχει τη δυνατότητα να ναυπηγεί περισσότερα πλοία, σύμφωνα με τον υπουργό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγόρησε το Πεκίνο ότι επιδιώκει να προβάλει την ισχύ του σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη. 

Μιλώντας σήμερα στην Εθνική Λέσχη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο Κάρλος Ντελ Τόρο δήλωσε ότι η Κίνα «επιχειρεί σταθερά να παραβιάζει τη θαλάσσια κυριαρχία και την οικονομική ευημερία άλλων εθνών,» συμπεριλαμβανομένων συμμάχων των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αλλού.

«Εχουν μεγαλύτερο στόλο τώρα, οπότε αναπτύσσουν αυτόν τον στόλο σε διεθνές επίπεδο», είπε ο Ντελ Τόρο, εκτιμώντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να απαντήσει αναβαθμίζοντας τον αμερικανικό στόλο.

«Χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο Ναυτικό, μελλοντικά θα χρειαστούμε περισσότερα πλοία, πιο σύγχρονα πλοία, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή».

«Ασυναγώνιστα ναυπηγεία»

Ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας θα μπορούσε να διαθέτει έως και 400 πλοία, από περίπου 340 που αριθμεί σήμερα.

Στον αντίποδα, ο αμερικανικός στόλος διαθέτει λιγότερα από 300 πλοία και στόχος του Πενταγώνου είναι, μέχρι το 2045, να διαθέτει 350 επανδρωμένα πλοία – και πάλι πολύ λιγότερα από την πρόβλεψη για τον στόλο της Κίνας.

Ο Ντελ Τόρο εξήγησε ότι τα ναυπηγεία των ΗΠΑ δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα κινεζικά στους ρυθμούς ναυπήγησης: «Εχουν 13 ναυπηγεία, σε ορισμένες περιπτώσεις τα ναυπηγεία τους έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα – ένα ναυπηγείο έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από όλα τα ναυπηγεία μας μαζί. Αυτό αποτελεί πραγματική απειλή», υποστήριξε.

Ο υπουργός δεν ανέφερε αναλυτικά τα ναυπηγεία αυτά, αλλά κινεζικές και δυτικές εκθέσεις που επικαλείται το CNN αναφέρουν ότι η Κίνα διαθέτει έξι μεγάλα και δύο μικρότερα ναυπηγεία.

Ενα μεγάλο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, κατά τον Αμερικανό υπουργό.

«Οταν η ανεργία είναι κάτω από 4%, είναι πραγματική πρόκληση είτε να προσπαθείς να βρεις προσωπικό για ένα εστιατόριο είτε να προσπαθείς να βρεις εργάτες για ένα ναυπηγείο», δήλωσε ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού, σχολιάζοντας ότι η Κίνα μπορεί να κάνει πράγματα που δεν μπορούν να καταφέρουν οι ΗΠΑ.

«Είναι μια κομμουνιστική χώρα, δεν έχουν κανόνες με τους οποίους πρέπει συμμορφώνονται», είπε κατηγορώντας την Κίνα για «καταναγκαστική εργασία» στα ναυπηγεία της. «Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να κάνουμε δουλειές, αλλά με αυτό είμαστε αντιμέτωποι». 

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή