Η παρέα, ασπίδα στην κατάθλιψη των ηλικιωμένων

Η παρέα, ασπίδα στην κατάθλιψη των ηλικιωμένων

Ερευνα αμερικανικής υπηρεσίας δείχνει ότι η δραστήρια ζωή, ακόμη και σε οίκο ευγηρίας, προλαμβάνει σωματικά και ψυχικά νοσήματα.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΑΚΣΟΝ. Το αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης έχει ενισχυθεί σε κάθε κατηγορία πληθυσμού ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στους ηλικιωμένους.

Η Σάντρα Μπαρνς, κάτοικος της κωμόπολης Χάτισμπεργκ του Μισισίπι, γνωρίζει καλά το συναίσθημα αυτό. Η διάθεσή της, όμως, άλλαξε μετά τη μετακόμισή της στην κοινότητα συνταξιούχων Ουέσλι Μάνορ.

«Η εμπειρία αυτή μου άλλαξε τη ζωή. Οταν έφτασα εκεί, ήμουν σε πολύ κακή κατάσταση», λέει η Μπαρνς. Πριν μετακομίσει στον οίκο ευγηρίας, το αίσθημα απομόνωσης της Μπαρνς αυξανόταν διαρκώς, καθώς τα τέσσερα παιδιά της μεγάλωσαν και έφυγαν από την οικογενειακή κατοικία. Λίγο καιρό αργότερα, η Μπαρνς διαγνώστηκε με χρόνιο νόσημα.

«Η υγεία μου δεν ήταν καλή. Βρισκόμουν σε φάση ανάρρωσης από πνευμονική εμβολή. Υποβλήθηκα σε χειρουργική επέμβαση και όλα αυτά με κατέβαλαν ψυχικά», λέει σήμερα.

Παρά την επιμονή της να συνεχίσει να ζει μόνη, η Σ. Μπαρνς υπέκυψε τελικά στις εκκλήσεις της κόρης της να επισκεφτεί δοκιμαστικά την κοινότητα Ουέσλι Μάνορς. «Αφού βολεύτηκα εκεί, άρχισα να βγαίνω και να ακολουθώ τις δραστηριότητες που μας πρότειναν. Αυτό μου έδωσε κίνητρο να βγαίνω και να περπατάω. Νομίζω ότι με βοήθησε να κάνω φίλους και να κοινωνικοποιηθώ», λέει.

Κοινωνική επαφή

Η επικεφαλής του οίκου ευγηρίας, Σάρα Ντίκινσον, εξηγεί ότι η κοινωνική επαφή μεταξύ ηλικιωμένων παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής υγείας τους.

«Εχουμε πολλούς ενοίκους, οι οποίοι βρίσκονται εδώ όχι γιατί χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινή ζωή τους, αλλά γιατί χρειάζονται ανθρώπινη επαφή και κοινωνικές σχέσεις. Οι περισσότεροι, είτε έχασαν πρόσφατα τον σύντροφό τους είτε τα παιδιά τους έφυγαν από το σπίτι και έχουν ανάγκη τη φιλία», λέει η Ντίκινσον.

Η Μπαρνς εξηγεί ότι η εγκατάστασή της στην κοινότητα ηλικιωμένων ήταν η σωστή απόφαση, με την ημέρα της να είναι γεμάτη δραστηριότητες και παρέα. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγείας των ΗΠΑ, η κοινωνική απομόνωση ατόμων άνω των 50 ετών αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας, κατά 29% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 32% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η μοναξιά στους ηλικιωμένους συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά κλινικής κατάθλιψης, άγχους και αυτοκτονικού ιδεασμού. Ιδιαίτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της μοναξιάς αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την υπηρεσία CDC, ευάλωτοι ηλικιωμένοι, όπως μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, μέλη μειονοτήτων και θύματα κακοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή