Φινλανδία: Το Ελσίνκι θα αποστείλει στην Ουκρανία τρία Leopard

Φινλανδία: Το Ελσίνκι θα αποστείλει στην Ουκρανία τρία Leopard

Η Φινλανδία θα στείλει τρία άρματα μάχης Leopard 2 και θα παράσχει εκπαίδευση για τη χρήση τους. Εξι Leopard έχει διαμηνύσει πως θα στείλει η Ισπανία και 14 η Γερμανία.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φινλανδία θα στείλει τρία άρματα μάχης Leopard 2 και θα παράσχει εκπαίδευση για τη χρήση τους, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την παροχή στην Ουκρανία βαρέων όπλων για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε το φινλανδικό υπουργείο Αμυνας, σήμερα, παραμονή της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα αποστείλουμε περισσότερο αμυντικό υλικό και θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα Leopard μαζί με τους εταίρους μας», σημείωσε ο Φινλανδός υπουργός Αμυνας, Μίκο Σαβόλα, σε ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε επίσης πως στη βοήθεια θα περιλαμβάνεται «εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση και τη συντήρησή τους».

Τα οχήματα που αποστέλλονται συνιστούν τροποποιημένη εκδοχή των Leopard 2, σχεδιασμένη για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση άλλων εκρηκτικών μηχανισμών, διευκρίνισε ο Σαβόλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από τα συνολικά 200 άρματα μάχης Leopard 2 που έχει η Φινλανδία, μόνον έξι είναι τροποποιημένα κατ’ αυτόν τον τρόπο.

«Το μερίδιο της Φινλανδίας σε άρματα μάχης που θα δοθούν στην Ουκρανία δεν μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Εχουμε ένα μεγάλο ανατολικό σύνορο να υπερασπιστούμε, ακόμη δεν είμαστε μέλη του NATO και δεν μπορούμε να διακυβεύσουμε τη δική μας ασφάλεια», σημείωσε ο Σαβόλα, προσθέτοντας ότι δεν θα αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των αρμάτων μάχης για λόγους ασφαλείας.

Η ανακοίνωση της Φινλανδίας ακολουθεί έπειτα από τη δέσμευση χθες, της Ισπανίας για την αποστολή έξι αρμάτων μάχης.

Την Παρασκευή, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, κάλεσε τους συμμάχους να παραδώσουν τα υπεσχημένα άρματα μάχης στο Κίεβο, αφού είχε διστάσει για καιρό να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε εν τέλει τον Ιανουάριο την αποστολή 14 Leopard.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή