Από την επίπεδη γη ως τα πουλιά που δεν υπάρχουν: Δέκα «εξοργιστικές» θεωρίες συνωμοσίας

Από την επίπεδη γη ως τα πουλιά που δεν υπάρχουν: Δέκα «εξοργιστικές» θεωρίες συνωμοσίας

Εξαιτίας των social media, η διασπορά θεωριών συνωμοσίας δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη και διαδεδομένη.

6' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις παρέες, στη δουλειά, στις αναμονές σε ταμεία και ιατρεία, όλο και κάποιος θα βρεθεί που θεωρεί ότι ο κορωνοϊός είναι θέατρο και οι ασθενείς του ηθοποιοί, ότι ο Τζον Κένεντι δεν δολοφονήθηκε, ότι ο Έλβις ζει και άλλα ευφάνταστα. 

Πολλές φορές μάλιστα αυτός ο «κάτοχος της αλήθειας» θα προσπαθήσει να πείσει με επιχειρήματα την ομήγυρη, υποστηρίζοντας τελικά πως οι «δύσπιστοι» είναι μέρος της συνωμοσίας.

Οι συνωμοσίες  ενίοτε έχουν ψήγματα αλήθειας. Μπορεί να είναι και πέρα για πέρα αληθινές – όπως η διάρρηξη των γραφείων τού Γουότεργκεϊτ που, παρότι αρχικά καταγγελλόταν ως συνωμοσία, υπήρξε και έγινε η αιτία να ξετυλιχθεί το κουβάρι του ομώνυμου σκανδάλου. 

Ωστόσο, εξαιτίας των αλγορίθμων των social media που ωθούν τους χρήστες σε ολοένα πιο ακραίο συνωμοσιολογικό περιεχόμενο, η διασπορά θεωριών συνωμοσίας δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη και διαδεδομένη.

11η Σεπτεμβρίου 

Οι συνωμοσιολόγοι έχουν ποικιλία περίπλοκων «εξηγήσεων» για το τι συνέβη την 11η ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2001 στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο. Κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονται πως όλα όσα έγιναν ήταν σε γνώση του τότε προέδρου, Τζορτζ Μπους, του αντιπροέδρου του, Ντικ Τσέινι, και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αμερικανικής διοίκησης.

Μία από τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι πως ήταν έργο του Ισραήλ. Ενώ μία άλλη, βασισμένη στο επιχείρημα πως «τα καύσιμα αεριωθούμενων δεν μπορούν να λιώσουν ατσάλινες δοκούς», υποστηρίζει πως οι ουρανοξύστες τού World Trade Center κατέρρευσαν μετά από ελεγχόμενη έκρηξη που πυροδότησαν εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί προτού προσκρούσουν τα αεροσκάφη πάνω τους.

Από την επίπεδη γη ως τα πουλιά που δεν υπάρχουν: Δέκα «εξοργιστικές» θεωρίες συνωμοσίας-1
Κάποιοι συνωμοσιολόγοι θεωρούν πως είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά στους δίδυμους πύργους που πυροδοτήθηκαν προτού προσκρούσουν πάνω τους τα δύο αεροσκάφη – Πηγή: ΑΡ Photo

Θάνατος πριγκίπισσας Νταϊάνα 

Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, στις 31 Αυγούστου 1997, πυροδότησε άμεσα ένα άγριο όργιο φημών. Όπως και στην περίπτωση του Τζον Φ. Κένεντι, η ιδέα πως ένα διάσημο, κοσμαγάπητο πρόσωπο πέθαινε σε τόσο μικρή ηλικία ήταν σοκαριστική και πολλοί αρνήθηκαν να την πιστέψουν. Μαζί τους και ο ίδιος ο κροίσος Μοχάμεντ Αλ-Φαγέντ που μόλις είχε χάσει το γιο του, Ντόντι, στο δυστύχημα. 

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συνωμοσία, λοιπόν, δεν επρόκειτο για αυτοκινητικό δυστύχημα, αλλά για δολοφονία από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, κατόπιν αιτήματος της βασιλικής οικογένειας. Οι καταγγελίες του Αλ-Φαγέντ έχουν ελεγχθεί επισήμως και διαψεύστηκαν ως «ανυπόστατες», με τον ιατροδικαστή να αποφαίνεται πως η Νταϊάνα κι ο Ντόντι σκοτώθηκαν λόγω αμέλειας τού μεθυσμένου οδηγού τους. 

Από την επίπεδη γη ως τα πουλιά που δεν υπάρχουν: Δέκα «εξοργιστικές» θεωρίες συνωμοσίας-2
Δεν ήταν τροχαίο, ήταν δολοφονία υποστηρίζουν κάποιοι – μεταξύ τους και ο πατέρας του Ντόντι Αλ-Φαγέντ, Μοχάμεντ – Πηγή: AP Photo

«Δεν» πάτησε ο άνθρωπος το φεγγάρι

To 1969 η ανθρωπότητα παρακολουθούσε έκθαμβη στην τότε νέα τεχνολογία των τηλεοράσεων τους πρώτους αστροναύτες να περπατούν στο φεγγάρι. Αυτό ακριβώς αμφισβητούν όμως οι συνωμοσιολόγοι. Αυτή η αποστολή δεν έγινε ποτέ, λένε. Κάτι που, μεταξύ άλλων, αναπαρήγαγε μέσω ντοκιμαντέρ το αμερικανικό δίκτυο Fox. 

Μάλιστα, η συνωμοσία αυτή έγινε αιτία ο θιασώτης της, Μπαρτ Σίμπρελ, να δεχτεί γροθιά στο πρόσωπο από τον Μπαζ Όλντριν, όταν τον αποκάλεσε «δειλό και ψεύτη».

Από την επίπεδη γη ως τα πουλιά που δεν υπάρχουν: Δέκα «εξοργιστικές» θεωρίες συνωμοσίας-3
Στις 20 Ιουλίου του 1969, ο Μπαζ Όλντριν ποζάρει στην αμερικανική σημαία πάνω στο φεγγάρι – Πηγή: NASA/AP

Δολοφονία Κένεντι

O Τζον Φ. Κένεντι έπεφτε νεκρός το 1963 μέσα σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο στο Ντάλας. Όμως, ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε άραγε μόνος του, παρακινημένος από προσωπικά κίνητρα; Ή μήπως υπήρχε και δεύτερος ένοπλος, πράγμα που υποδήλωνε κάποιου άλλου τύπου σχέδιο δολοφονίας; 

Η άποψη αυτή έχει γίνει πεδίο ανεξάντλητων φημών και εκατοντάδων βιβλίων, άρθρων, ταινιών κι αναλύσεων. Το ότι ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε και ο ίδιος δύο ημέρες αργότερα, ενώ βρισκόταν στο υπόγειο του αστυνομικού μεγάρου του Ντάλας, περιστοιχισμένος από πλήθος αστυνομικών, έριξε λάδι στη φωτιά των θεωριών. 

«Η υπόθεση βρωμάει» σκέφτηκαν πολλοί. Και κατηγόρησαν σαν εγκεφάλους της δολοφονίας, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση Κάστρο στην Κούβα, το οργανωμένο έγκλημα, τη CIA, τον αντιπρόεδρο Λίντον Τζόνσον και πολλούς, πολλούς άλλους. 

Από την επίπεδη γη ως τα πουλιά που δεν υπάρχουν: Δέκα «εξοργιστικές» θεωρίες συνωμοσίας-4
Η ανοιχτή λιμουζίνα μεταφέρει τον θανάσιμα τραυματισμένο Κένεντι στο νοσοκομείο, ενώ ο πράκτορας Κλίντον Χιλ βρίσκεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου – AP Photo/Justin Newman,

Ρόσγουελ και «ΑΤΙΑ»

Αν υπήρχε μια αλήθεια που ένωνε τους πιο σκεπτικιστές με τους συνωμοσιολόγους, είναι πως πράγματι κάτι συνετρίβη σε ένα απομακρυσμένο ράντσο κοντά στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού το 1947. 

Αρχικά, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε λόγο για ιπτάμενο δίσκο, μετά ανακάλεσε μιλώντας για μετεωρολογικό μπαλόνι. Τα περί «πτωμάτων εξωγήινων» που ανασύρθηκαν από το σημείο και ελέγχθηκαν, αλλά και τα περί συγκάλυψης της μυστήριας αυτής υπόθεσης από την κυβέρνηση, προέκυψαν πολύ αργότερα, τρεις δεκαετίες μετά, με την κυκλοφορία ενός βιβλίου που έγινε η θρυαλλίδα για ένα όργιο φημών το οποίο κρατά έως σήμερα. 

Όπως υποστηρίζεται πάντως επισήμως, πράγματι επρόκειτο για υπόθεση συγκάλυψης από την αμερικανική κυβέρνηση, όμως όχι για κάποιο υποτιθέμενο εξωγήινο εύρημα αλλά για ένα κατασκοπευτικό πρόγραμμα του Ψυχρού Πολέμου με την ονομασία «Project Mogul» που αποκάλυψε η συντριβή του άκρως απόρρητου στρατιωτικού αερόστατου. 

Από την επίπεδη γη ως τα πουλιά που δεν υπάρχουν: Δέκα «εξοργιστικές» θεωρίες συνωμοσίας-5

Στις πτήσεις αυτών των μπαλονιών, χρησιμοποιούνταν ομοιώματα που τοποθετούνταν σε μονωτικές σακούλες ώστε να προστατεύεται ο ευαίσθητος στις θερμοκρασίες εξοπλισμός τους. Αυτές οι σακούλες χαρακτηρίστηκαν από τουλάχιστον έναν αυτόπτη μάρτυρα «σάκοι πτωμάτων» όπου έβαλαν τα εξωγήινα θύματα από τη συντριβή του ιπτάμενου δίσκου – Πηγή: US Air Force via AP

Σατανισμός 

Για χρόνια, τις δεκαετίες του 1980 και 1990, την αμερική κατέλαβε πανεθνικός παροξυσμός πως ένα υπόγειο δίκτυο σατανιστών συνεργαζόταν με στόχο την απαγωγή, τον βασανισμό και την κακοποίηση παιδιών. 

Αποκορύφωμα υπήρξε η περιβόητη εκπομπή του Τζεράλντο Ριβέρα στο NBC που προβλήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1988 και παρουσίαζε αυτοαποκαλούμενους «ειδικούς σατανισμού» που επικαλούνταν στον αέρα ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία. 

Αεροψεκασμοί 

Στις πτήσεις τα αεροπλάνα αφήνουν πίσω τους ένα λευκό αποτύπωμα, τα λεγόμενα chemtrails που δεν είναι παρά τα ίχνη υδρατμών που γρήγορα εξαφανίζονται. 

Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους συνωμοσιολόγους, κάθε άλλο παρά άκακα είναι αυτά τα λευκά ίχνη στον ουρανό, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για ψεκασμούς με χημικές και βιολογικές ουσίες που διοχετεύουν οι κυβερνήσεις στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο μυστικών προγραμμάτων. Για ποιο λόγο; Βιολογικός πόλεμος, χειραγώγηση του πληθυσμού, προσπάθεια ελέγχου του καιρού, μερικές από τις κοινές απαντήσεις. 

Από την επίπεδη γη ως τα πουλιά που δεν υπάρχουν: Δέκα «εξοργιστικές» θεωρίες συνωμοσίας-6
Πρόκειται για ψεκασμούς με χημικές και βιολογικές ουσίες που διοχετεύουν οι κυβερνήσεις στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο μυστικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους – Πηγή: Wikimedia

Covid και 5G

Στην περίπτωση τού κορωνοϊού, πολλοί ήταν αυτοί που διακινούσαν πως ο ιός δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της Γουχάν. Πως οι επιστήμονες ψεύδονταν για τους νεκρούς τής πανδημίας – που ήταν νεκροί από άλλες αιτίες. Πως η ακτινοβολία των κεραιών 5G εξασθενεί το ανοσοποιητικό των ανθρώπων που αρρωσταίνουν και πεθαίνουν. Πως τα εμβόλια κατά της Covid περιέχουν τσιπ εντοπισμού που συνδέονται με δίκτυα 5G, ώστε η κυβέρνηση ή, γιατί όχι, ο δισεκατομμυριούχος και θιασώτης των εμβολίων Μπιλ Γκέιτς να μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις όλων.

Δεν υπάρχουν πουλιά 

Η συνωμοσία «τα πουλιά δεν είναι αληθινά» είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε από τον 23χρονο Πίτερ Μακίντοου το 2017. Ο ίδιος διακινούσε το δόγμα του που έλεγε πως τα πουλιά είναι drone παρακολούθησης που έχει εξαπολύσει η αμερικανική κυβέρνηση για να ελέγχει τους πολίτες. Το «κίνημα» αυτό είχε προσωπικό, οργάνωνε διαδηλώσεις, διαφήμιζε τις ιδέες του σε billboard.

Όλα αυτά μέχρι το 2021, όταν σε μια συνέντευξή του στους New York Times ο ίδιος αποκάλυψε πως είχε δημιουργήσει ένα χαρακτήρα για να δείξει πώς λειτουργεί η κατάσταση στην εποχή του διαδικτύου. 

«Ναι, διασπείραμε σκοπίμως παραπληροφόρηση για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά με ένα στόχο. Πρόκειται για έναν καθρέφτη της Αμερικής στην εποχή του διαδικτύου» έλεγε ο ίδιος, παραδεχόμενος πως όλο αυτό έγινε στο πλαίσιο μιας παρωδίας. 

Από την επίπεδη γη ως τα πουλιά που δεν υπάρχουν: Δέκα «εξοργιστικές» θεωρίες συνωμοσίας-7
Caption

 

Η Γη είναι επίπεδη

Τι κι αν από την αρχαιότητα ακόμη οι άνθρωποι γνώριζαν πως η Γη είναι σφαιρική…
Ανήμποροι να δουν πέρα από τον ορίζοντα, οι θιασώτες της επίπεδης γης, οι flat-earthers, θεωρούν πως εκεί είναι το τέλος της Γης, της επίπεδης Γης. 

Πρόκειται για μια θεωρία που πρωτο-εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1950 και αναγεννήθηκε την εποχή του διαδικτύου, γιγαντωμένη, με τους υποστηρικτές της να κάνουν αναλύσεις φυσικής, βαρύτητας, αστρονομίας στο YouTube για να επιβεβαιώσουν το αληθές της πεποίθησής τους. 

Πηγή: LiveScience 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή