Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκδήλωση τιμής στο Κίεβο – Αφιξη Μοραβιέτσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκδήλωση τιμής στο Κίεβο – Αφιξη Μοραβιέτσκι

Συγκινητική απόδοση τιμών στους ήρωες του πολέμου από την ουκρανική ηγεσία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια μάλλον ανοιξιάτικη μέρα στο Κίεβο, η Ουκρανία τιμά την Παρασκευή τον ένα χρόνο αντίστασης στη ρωσική εισβολή με εκδηλώσεις μνήμης και ενίσχυσης της πίστης για την τελική νίκη, παρουσία πλέον και του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι.

Με μια χαμηλών τόνων αλλά υψηλών συμβολισμών εκδήλωση στην Πλατεία Σοφίας, στο κέντρο του Κιέβου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους συμπολίτες του κάνοντας λόγο για το έτος της νίκης, που θα είναι το 2023 όπως είπε, ενώ τίμησε κάποιους ήρωες του 12μηνου ήδη πολέμου στη χώρα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε, μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, με την έπαρση της ουκρανικής σημαίας και οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες ήρωες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Την ομιλία του κ. Ζελένσκι ακολούθησε ένα συγκινητικό προσκλητήριο ηρώων του πολέμου, στο όνομα των οποίων τιμήθηκαν όλοι οι νεκροί στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας που Δυτικές εκτιμήσεις υπολογίζουν σε τουλάχιστον 100.000.

Ενας-ένας οι αποθανόντες ήρωες εμφανίζονταν σε μια γιγαντοοθόνη στην Πλατεία Σοφίας με εκφώνηση του ονόματός τους, και με πρόσκληση στις παρούσες χήρες ή μητέρες τους να παραλάβουν τιμητικές πλακέτες από τον ίδιο τον πρόεδρο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός ηγέτης μάλιστα μιλούσε χαμηλόφωνα με καθεμιά από τις χήρες και μητέρες που ανέβαιναν για να παραλάβουν τη μετά θάνατον τιμή στους ήρωες της χώρας.

Ομοίως τιμήθηκαν και κάποια συντάγματα του ουκρανικού στρατού, με παρουσία στρατιωτών και των σημαιών κάθε συντάγματος.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκδήλωση τιμής στο Κίεβο – Αφιξη Μοραβιέτσκι-1
Φωτ.: Reuters

Την ίδια ώρα στο Κίεβο έχει καταφθάσει και ο πρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης. Ο κ. Μοραβιέτσκι έσπευσε στο Τείχος της Μνήμης κοντά στο μοναστήρι Μιχαΐλ Ζλατοβέρχι, σύμφωνα με την πολωνική κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας Κζίστοφ Σομπολέφσκι, δήλωσε ότι ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης πήγε στο Κίεβο με ένα μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης του πολωνικού λαού στην επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Την Παρασκευή επίσης διάλεξε η Πολωνία για να στείλει τα πρώτα άρματα Leopard 2 από τα 14 που έχει υποσχεθεί η Βαρσοβία στο Κίεβο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η ουκρανική και η πολωνική ηγεσία θα ανταλλάξουν επίσης πληροφορίες για τις επισκέψεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο και τη Βαρσοβία. Αναμένεται επίσης η συμμετοχή του κ. Μοραβιέτσκι και σε άλλες εκδηλώσεις τιμής των Ουκρανών ηρώων.

Πηγή: Ukrinform, TVP, Kanal 5, CNN, Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή