ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: Η ζωή των Ουκρανών έχει μετατραπεί σε κόλαση

Γκουτέρες: Η ζωή των Ουκρανών έχει μετατραπεί σε κόλαση

Θάνατοι, καταστροφές, σεξουαλική βία, βίαιες εξαφανίσεις… Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επικεντρώθηκαν στα δεινά που υφίστανται οι Ουκρανοί πολίτες εδώ και έναν χρόνο, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού να τα συνοψίζει σε μια φράση: «Η ζωή τους είναι μια πραγματική κόλαση».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε «θάνατο, καταστροφές και εκτοπίσεις σε ευρεία κλίμακα» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο τήρησε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσει την επέτειο.

«Η ζωή είναι πραγματική κόλαση για τον ουκρανικό λαό», σχολίασε ο γενικός γραμματέας. 

Περίπου 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία ενώ το 40% των κατοίκων δεν έχουν αρκετά τρόφιμα. «Ο πόλεμος πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη», με οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες σε διάφορες χώρες και άλλα πέντε εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός της Ουκρανίας. Πάνω από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάποια από αυτά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας ή εκμετάλλευσης. 

Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραψε επίσης «δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας εναντίον ανδρών, γυναικών και κοριτσιών» και ας μην ξεχνάμε «τις εκατοντάδες περιπτώσεις βίαιης εξαφάνισης και αυθαίρετης κράτησης αμάχων».

Οι υποδομές δοκιμάζονται: τα συστήματα ύδρευσης, ενέργειας και θέρμανσης καταστράφηκαν, εν μέσω του χειμώνα, υπενθύμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ένας χρόνος απάνθρωπων δεινών για τον ουκρανικό λαό, η αντίσταση και το θάρρος του οποίου προκαλούν τον θαυμασμό», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. «Ένας χρόνος εκβιασμών, εκτελέσεων, βομβαρδισμών, βασανιστηρίων βιασμών, απαγωγών και εκτοπισμού παιδιών». 

«Τουλάχιστον 6.000 παιδιά απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Με αυτές τις ρωσικές ωμότητες είναι εύκολο να αναισθητοποιηθούμε, να χάσουμε την ικανότητα να σοκαριζόμαστε. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα εγκλήματα αυτά που διαπράττει η Ρωσία να γίνουν η νέα κανονικότητα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

«Η Ουκρανία δεν είναι θύμα», απάντησε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια ρωσοφοική σφηγκοφωλιά στα σύνορά μας», πρόσθεσε. Νωρίτερα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σηκώθηκε και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή «στη μνήμη των θυμάτων» της ρωσικής επιθετικότητας, ο Νεμπένζια σηκώθηκε και αυτός και είπε ότι πρέπει να τιμηθούν «όλα τα θύματα αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία από το 2014».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr