Ουκρανός διοικητής: Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στο Μπαχμούτ

Ουκρανός διοικητής: Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στο Μπαχμούτ

Ουσιαστικά οι Ουκρανοί φέρονται να ελέγχουν πλήρως μόνο τα νότια της πόλης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε την Τρίτη ότι η κατάσταση γύρω από την πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ είναι «εξαιρετικά τεταμένη», λίγες ώρες μετά την παραδοχή του προέδρου Ζελένσκι ότι τα πράγματα για τους υπερασπιστές της πόλης-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία είναι ολοένα και δυσκολότερα.

«Παρά τις σημαντικές απώλειές του, ο εχθρός έριξε τις πιο προετοιμασμένες μονάδες επίθεσης της Wagner, που προσπαθούν να διαπεράσουν τις άμυνες των στρατευμάτων μας και να περικυκλώσουν την πόλη», ανέφερε ο στρατηγός Σίρσκι στην πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram του Στρατιωτικού Κέντρου ΜΜΕ της Ουκρανίας.

Η Ρωσία προσπαθεί να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών υπερασπιστών προς την πόλη, θέατρο μερικών από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου, και να τους αναγκάσει να παραδοθούν ή να αποσυρθούν. Αυτό θα έδινε στη Ρωσία την πρώτη της σημαντική νίκη σε περισσότερο από έξι μήνες και θα άνοιγε το δρόμο για την κατάληψη των τελευταίων αστικών κέντρων στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη η Ρωσία είχε ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή Μπαχμούτ και βομβαρδίζει οικισμούς γύρω από την πόλη.

«Την περασμένη ημέρα, οι στρατιώτες μας απέκρουσαν περισσότερες από 60 εχθρικές επιθέσεις», δήλωσε ο ουκρανικός στρατός αναφερόμενος στο Μπαχμούτ και τις κοντινές ανατολικές περιοχές, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στα χωριά Γιαδίντνε και Μπερχίφκα, στα βόρεια του Μπαχμούτ.

Ξένοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι οι Ρώσοι ελέγχουν σχεδόν όλες τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ολεχ Ζντάνοφ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μπει σφήνα ανάμεσα σε αυτά τα χωριά προσπαθώντας να κόψουν τον δρόμο δυτικά προς το Τσάσιβ Γιαρ.

«Το νότιο τμήμα του Μπαχμούτ είναι η μόνη περιοχή που μπορεί να περιγραφεί ως υπό ουκρανικό έλεγχο. Σε όλες τις άλλες περιοχές, η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», είπε σε βίντεο, προσθέτοντας: «Είναι αδύνατο να πούμε πού βρίσκεται η πρώτη γραμμή».

Ολοένα και δυσκολότερα

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε παραδεχθεί ότι η κατάσταση στο Μπαχμούτ καθίσταται ολοένα δυσκολότερη.

«Στον τομέα του Μπαχμούτ, η κατάσταση γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη. Ο εχθρός καταστρέφει αδιάκοπα οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των θέσεών μας για οχύρωση και άμυνα. Οι στρατιώτες μας που υπερασπίζονται την περιοχή γύρω από το Μπαχμούτ είναι αληθινοί ήρωες», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο κ. Ζελέσνκι ευχαρίστησε τους στρατιώτες που υπερασπίζονται το Μπαχμούτ και άλλες περιοχές του μετώπου, καθώς και εκείνους που βοηθούν τον στρατό και κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι οι υπερασπιστές έχουν περισσότερα ισχυρά όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η ουκρανική αεροπορία πραγματοποίησε τέσσερις επιδρομές κατά τη διάρκεια της Δευτέρας σε περιοχές συγκέντρωσης προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού των Ρώσων εισβολέων.

Πηγή: Reuters, Ukrinform, Al Jazeera

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή