Ναυάγιο στην Καλαβρία: Στους 64 οι νεκροί – Ο Ματαρέλα καλεί την Ε.Ε. να αναλάβει δράση

Ναυάγιο στην Καλαβρία: Στους 64 οι νεκροί – Ο Ματαρέλα καλεί την Ε.Ε. να αναλάβει δράση

Το πτώμα ενός ακόμη άνδρα εντοπίστηκε στη θάλασσα, μετά το ναυάγιο τα ξημερώματα της Κυριακής ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες στην Ευρώπη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο με μετανάστες κοντά στις ακτές της νότιας Ιταλίας αυξήθηκε στους 64, όπως δήλωσαν σήμερα δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Το πτώμα ενός ακόμη άνδρα εντοπίστηκε στη θάλασσα, μετά το ναυάγιο τα ξημερώματα της Κυριακής ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες στην Ευρώπη. Το πλοιάριο συνετρίβη σε βράχια κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας.

Το σκάφος μετέφερε ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράν και πολλές άλλες χώρες, ενώ στα θύματα περιλαμβάνονται και 12 παιδιά, όπως έχουν δηλώσει οι ιταλικές αρχές.

Συνολικά έως τώρα έχουν βρεθεί 64 νεκροί, ενώ 80 άνθρωποι διασώθηκαν. Με βάση τις αναφορές από τους επιζώντες, οι αρχές πιστεύουν ότι συνολικά στο σκάφος επέβαιναν 180 με 200 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, συνελήφθη τη Δευτέρα στην Καλαβρία ένας από τους δουλεμπόρους που είχαν οργανώσει το ταξίδι αυτό διακοσίων και πλέον μεταναστών και προσφύγων, το οποίο κατέληξε σε τραγωδία.

Ματαρέλα: Η Ε.Ε. να αναλάβει επιτέλους δράση

«Πενθώ για τους νεκρούς, εκφράζω την εγγύτητά μου στους ναυαγούς- στους οποίους πρέπει να εγγυηθούμε μια κατάλληλη υποδοχή- και θέλω να ευχαριστήσω τους διασώστες», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σε γραπτό μήνυμά του για το ναυάγιο.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε παράλληλα να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο να απαλειφθούν οι αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι διωγμοί, η τρομοκρατία και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

«Είναι άλλο τόσο αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει με συγκεκριμένο τρόπο, επιτέλους, την ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, ώστε να αφαιρέσει τον έλεγχό του από τους διακινητές ανθρώπων, καταβάλλοντας απευθείας προσπάθεια στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και της στήριξης της συνεργασίας για την ανάπτυξη των χωρών από τις οποίες οι νέοι αυτοί αναγκάζονται να απομακρυνθούν εξαιτίας έλλειψης προοπτικών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή