ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία θα γίνει «μακροπρόθεσμα» μέλος της Συμμαχίας

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν η Ουκρανία να γίνει μέλος της Συμμαχίας, αλλά ταυτόχρονα αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμη προοπτική», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία θα γίνει «μακροπρόθεσμα» μέλος της Συμμαχίας

Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ «μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την ώρα που το Κίεβο ζητεί την ένταξή του στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν η Ουκρανία να γίνει μέλος της Συμμαχίας, αλλά ταυτόχρονα αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμη προοπτική», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του στην Φινλανδία προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα «πλαίσιο» για την αποφυγή κάθε νέας εισβολής στο μέλλον.

Η Φινλανδία προχωρά χωρίς τη Σουηδία

Σημειώνεται παράλληλα ότι στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας ξεκίνησε η τελική συζήτηση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, προτού το Ελσίνκι λάβει την απαραίτητη έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Καθώς στη Φινλανδία θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στις 2 Απριλίου, το Ελσίνκι θέλει να αποφύγει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ένταξή του στο ΝΑΤΟ, μόλις Άγκυρα και Βουδαπέστη δώσουν το πράσινο φως.

Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να προχωρήσει χωρίς να περιμένει τη Σουηδία, η οποία επίσης είναι υποψήφια προς ένταξη στη Συμμαχία από πέρυσι, όμως προς το παρόν είναι αντιμέτωπη με το τουρκικό βέτο.

Οι 200 βουλευτές του φινλανδικού κοινοβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα το βράδυ να συζητούν το νομοσχέδιο που αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί ως αύριο Τετάρτη.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr