Εσθονία: Εκλογές – στοίχημα για την Κάγια Κάλας και… το Κίεβο

Εσθονία: Εκλογές – στοίχημα για την Κάγια Κάλας και… το Κίεβο

Η παράταξη της νυν πρωθυπουργού Κάγια Κάλας προηγείται στις δημοσκοπήσεις στον δρόμο προς τις εκλογές της 5ης Μαρτίου, ωστόσο ενδέχεται να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετεκλογικά. Εάν μείνει εκτός κυβέρνησης, το Κίεβο θα χάσει έναν σύμμαχο.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντροδεξιά παράταξη της 45χρονης νυν πρωθυπουργού Κάγια Κάλας προηγείται στις δημοσκοπήσεις στον δρόμο προς τις εκλογές της 5ης Μαρτίου, ωστόσο ενδέχεται να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετεκλογικά.

Τους τελευταίους 12 μήνες, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα, η Κάλας και το κεντροδεξιό Reform Party του οποίου εκείνη ηγείται έχουν βγει στο προσκήνιο υποστηρίζοντας δυναμικά την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω του πολέμου αλλά και την ενίσχυση των στρατιωτικών γραμμών άμυνας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά.

Ωστόσο πλέον, με φόντο τις επερχόμενες κάλπες της 5ης Μαρτίου, η Κάγια Κάλας καλείται να διαχειριστεί μια περίπλοκη εκλογική αναμέτρηση κατά τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζει τη διατήρηση της σκληρής στάσης της εσθονικής πολιτικής ηγεσίας έναντι της Ρωσίας, όπως σημειώνει σε άρθρο του το Politico.  

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά δημοσκοπικά στοιχεία (Poll of Polls) του Politico, το κεντροδεξιό Reform party της Κάλας προηγείται με περίπου 30%, το ακροδεξιό EKRE ακολουθεί με 19% και το Center Party ακολουθεί ακόμη πιο πίσω με 16%.

Παρά το φαινομενικά άνετο προβάδισμα, η πίεση παραμένει για την Κάλας και την παράταξή της, που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ένας συνασπισμός δυνάμεων γύρω από το EKRE και το Center Party θα μπορούσε να εκδιώξει την Κάλας από την εξουσία, σημειώνει το Politico αναλύοντας τα μετεκλογικά σενάρια.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, εάν η Κάλας μείνει εκτός κυβέρνησης στην Εσθονία, το Κίεβο θα χάσει έναν από τους βασικούς του «συμμάχους» στο εξωτερικό, κι αυτό μάλιστα εν μέσω σεναρίων περί επαπειλούμενης μείωσης της δυτικής στήριξης προς την Ουκρανία λόγω κόπωσης των Δυτικών.

Με πληροφορίες από Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή