Διαφωνίες στην Ουάσιγκτον για το θέμα της αποστολής F-16 στην Ουκρανία

Διαφωνίες στην Ουάσιγκτον για το θέμα της αποστολής F-16 στην Ουκρανία

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, στην καλύτερη περίπτωση η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να στείλει παλαιά F-16 στην Ουκρανία μέσα στο επόμενο 18μηνο, ενώ για την αγορά και παράδοση νέων αεροσκαφών θα χρειάζονταν ως και έξι χρόνια.

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να μάθουν πώς να πετούν και να συντηρούν μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου μιλώντας στο Κογκρέσο την Τρίτη.

Το εν λόγω θέμα, της ενδεχόμενης αποστολής δηλαδή F-16 στην Ουκρανία, απασχολεί τη διοίκηση Μπάιντεν εδώ και μήνες, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά δημοσίως από την Ουάσιγκτον να του στείλει μαχητικά αεροσκάφη. Σε ανάλογο πνεύμα, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα ήθελαν και εκείνα να δουν τη χώρα τους να στέλνει μαχητικά αεροσκάφη υπέρ των ουκρανικών δυνάμεων ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, στην καλύτερη περίπτωση η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να στείλει παλαιά/μεταχειρισμένα F-16 στην Ουκρανία μέσα στο επόμενο 18μηνο, ενώ για την αγορά και παράδοση νέων αεροσκαφών θα χρειάζονταν ως και έξι χρόνια. Όσο για τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που θα απαιτούνταν για την ουσιαστική αναβάθμιση του ουκρανικού στόλου, αυτά υπολογίζονται σε 80, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν είχε, πάντως, δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία «δεν χρειάζεται F-16 τώρα».   

Με πληροφορίες από Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή