Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μια δύσκολη άνοιξη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μια δύσκολη άνοιξη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του Μπαχμούτ, λέει σύμβουλος του Ζελένσκι

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ουκρανικά τη λένε «bezdorizhzhia» και στα ρωσικά «rasputitsa». Πρόκειται για τη μαύρη λάσπη που καλύπτει κάθε άνοιξη, όταν λιώνουν τα χιόνια, τις ουκρανικές πεδιάδες και που έχει πάρει τη θέση της στη στρατιωτική ιστορία με τις καταστροφές που επέφερε στα επιθετικά σχέδια των εκάστοτε εισβολέων. Η χθεσινή μέρα, 1η Μαρτίου, θεωρείται τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Ουκρανούς η αρχή της άνοιξης και η διαβόητη μαύρη λάσπη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στα πεδία των μαχών, στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Για τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, αυτό το ανοιξιάτικο μαύρο είχε ρόδινες αποχρώσεις. Η χώρα του γλίτωσε «τη χειμερινή τρομοκρατία του Πούτιν», έγραψε στο Facebook ο Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι η χώρα του «επέζησε από τον πιο δύσκολο χειμώνα της Ιστορίας της».

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι ελπίζουν να γιορτάσουν τον ερχομό της άνοιξης με την πρώτη τους στρατιωτική επιτυχία ύστερα από μισό χρόνο αλλεπάλληλων πληγμάτων: την άλωση του Μπαχμούτ. Παρά το πολύ μεγάλο κόστος που έχουν ήδη πληρώσει σε ζωές στρατιωτών –κυρίως πρώην καταδίκων, που επιστρατεύτηκαν από την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner– συνέχισαν και χθες τις επιθέσεις τους στην κομβικής σημασίας πόλη της επαρχίας Ντονέτσκ, που κινδυνεύει να περικυκλωθεί από τις εχθρικές δυνάμεις.

Eνας από τους στενούς συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της πόλης από τους αμυνομένους. «Ο στρατός μας προφανώς θα σταθμίσει όλα τα ενδεχόμενα. Μέχρι τώρα κρατάμε την πόλη, αλλά αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε στρατηγική αναδίπλωση», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσκι, στο CNN.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μια δύσκολη άνοιξη-1
[REUTERS/Lisi Niesner]

Διάψευση για drones

Στο μεταξύ, ένας άλλος κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, διέψευσε τις καταγγελίες της Ρωσίας για ουκρανικές επιθέσεις με drones εναντίον ρωσικών πολιτικών υποδομών στο εσωτερικό της χώρας, ακόμη και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. «Η Ουκρανία δεν εξαπολύει επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεξάγει αμυντικό αγώνα», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Το Ουκρανικό στο κέντρο της περιοδείας Μπλίνκεν στην Κεντρική Ασία και της υπουργικής συνόδου του G20.

Κληθείς να απαντήσει, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν πιστεύει» το Κίεβο. Φωτογραφίες και βίντεο διεθνών πρακτορείων δείχνουν ότι το drone που έπεσε στο χωριό Γκουμπάστοβο, περί τα 100 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, ήταν ουκρανικής κατασκευής. Εξάλλου το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αναχαίτισαν επίθεση έξι ουκρανικών drones στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Στο διπλωματικό πεδίο, η αναμέτρηση Ρωσίας – Δύσης μεταφέρθηκε από χθες στο Νέο Δελχί, που φιλοξενεί υπουργική σύνοδο της ομάδας G20. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Κίνας, Γουάνγκ Γι, βρίσκονται εκεί, αλλά ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματίσει καμία συνάντηση με τους δύο συναδέλφους του.

Ο Αντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε στην Ινδία έχοντας ολοκληρώσει περιοδεία του στην Κεντρική Ασία, με σταθμούς την Αστάνα του Καζακστάν και την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Το Ουκρανικό κυριάρχησε στις συζητήσεις του Μπλίνκεν με τους ομολόγους του από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, καμία από τις οποίες δεν έχει επικροτήσει αλλά ούτε και καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.

Σι με Λουκασένκο

Στο Πεκίνο, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος επισκέπτεται από προχθές τη χώρα. Ο Λουκασένκο εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα αναφορικά με το Ουκρανικό, ενώ ο Σι, σε μια σαφή αιχμή του προς τις ΗΠΑ, καταδίκασε «την πολιτικοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή