Γυμναστική: Τα 11 λεπτά που σώζουν από πρόωρο θάνατο

Γυμναστική: Τα 11 λεπτά που σώζουν από πρόωρο θάνατο

Γρήγορο καθημερινό περπάτημα περιορίζει κατά 23% τον κίνδυνο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μικρή βόλτα την ημέρα θωρακίζει την υγεία μας. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας σε σχέση με τη φυσική άσκηση, τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και τη θνησιμότητα. Συγκεκριμένα, 11 λεπτά περπατήματος την ημέρα μειώνουν κατά 23% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 30 εκατ. ανθρώπων, ψάχνοντας για τον συσχετισμό ανάμεσα στο πόσο κινούμαστε και το πόσο περισσότερο και καλύτερα ζούμε. Συμπέρασμα: ακόμη και λίγη άσκηση καθημερινά μειώνει το ρίσκο να αναπτύξουμε καρδιακές παθήσεις και αρκετά είδη καρκίνου.

Ενα από τα συμπεράσματα που αναμένεται να εμπνεύσουν περισσότερο κόσμο να βάλει το περπάτημα στη ζωή του είναι πως τουλάχιστον ένας στους δέκα πρόωρους θανάτους θα είχε αποφευχθεί εάν πολλοί από εμάς περπατούσαμε λίγο περισσότερο.

Ιδανικός χρόνος

Η άσκηση μείωσε κατά 17% την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και κατά 7% τον καρκίνο οποιουδήποτε είδους.

Εδώ και χρόνια οι οργανισμοί υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Ευρώπη κ.ά. συνιστούν ότι όποιος έχει τη σωματική ικανότητα να ασκηθεί θα πρέπει να ασκείται ήπια για συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα (ήπια άσκηση σημαίνει γρήγορο περπάτημα ή παρόμοιες ασκήσεις που αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή, σε βαθμό που να δυσκολεύεται η ομιλία). Πρακτικά, στους περισσότερους ανθρώπους αυτό μεταφράζεται σε μισή ώρα περπατήματος πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς δεν αφιερώνουν αυτόν τον χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι μόνο το 47% των Αμερικανών ενηλίκων ασκείται με αυτή τη συχνότητα.

Το απογοητευτικό αυτό νούμερο οδήγησε τους ερευνητές στο να προσπαθήσουν να μαζέψουν στοιχεία για τον τρόπο που επιδρά στην υγεία μας ακόμη λιγότερος χρόνος άσκησης. Ετσι, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, του Μπέλφαστ και άλλων συνδύασαν τα ευρήματα 196 παλαιότερων ερευνών, καλύπτοντας ένα φάσμα 30 εκατομμυρίων περιπτώσεων, ώστε να δουν εάν ακόμη και ο μισός χρόνος μπορεί να έχει θετική επίδραση.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Οι άνδρες και οι γυναίκες που κατέγραφαν μόλις 75 λεπτά ήπιας άσκησης την εβδομάδα, ή περίπου 11 λεπτά την ημέρα, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τα άτομα που κινούνταν ακόμη λιγότερο.

Αυτά τα 11 λεπτά καθημερινής άσκησης μείωσαν επίσης τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις κατά 17% και για καρκίνο οποιουδήποτε είδους κατά 7%. Για ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένης της μυελοειδούς λευχαιμίας, του μυελώματος και ορισμένων καρκίνων του στομάχου, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 26%.

«Ηταν ήδη γνωστό πως η άσκηση βοηθάει», δηλώνει μία από τις ερευνήτριες και προσθέτει πως «αυτό που ανακαλύψαμε όμως είναι ότι το πιο σημαντικό είναι να σηκωθούμε από την καρέκλα μας ακόμη κι αν ασκηθούμε στο μισό από το προτεινόμενο».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή