Bloomberg: Θρύψαλα τα όνειρα επανόδου του Μπόρις Τζόνσον

Bloomberg: Θρύψαλα τα όνειρα επανόδου του Μπόρις Τζόνσον

Η επιτυχία του Ρίσι Σούνακ στη συμφωνία για το Brexit απομακρύνει την επιστροφή του

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτυχία του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στην υπογραφή νέας συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία ουσιαστικά εξαλείφει κάθε πιθανότητα επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον στο νούμερο 10 της οδού Ντάουνινγκ, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

Πριν τη σχετική ανακοίνωση της μετά-Brexit διευθέτησης των εμπορικών διαδικασιών μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας, την περασμένη Δευτέρα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποφύγει να στηρίξει τις κινήσεις Σούνακ για τη διόρθωση των προβλημάτων που προκαλούσε το λεγόμενο και «άγαρμπο Brexit», πνευματικό τέκνο του κ. Τζόνσον. Ο ίδιος μάλιστα επέμενε ότι επρόκειτο για «τον καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός».

Ωστόσο η συμφωνία που έχει συνάψει πλέον ο κ. Σούνακ έγινε ασμένως δεκτή από τους Συντηρητικούς βουλευτές, ακόμη και από κάποιους φανατικούς με το Brexit.

Ετσι οι μετοχές του «Mr Brexit», που αποχωρώντας πριν έξι μήνες είχε… απειλήσει «θα επιστρέψω», βρίσκονται πλέον στο limit down μεταξύ των βουλευτών του κόμματος, σύμφωνα με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις. Κάποιος έλεγε ότι είναι καλή ευκαιρία να… πουλήσει κανείς μετοχές Μπόρις αυτόν τον καιρό, ενώ άλλος τόνιζε ότι δεν υπάρχει πια προοπτική επανόδου του.

Πρόκειται για μια δραματική αντιστροφή της τύχης του πάλαι ποτέ κυρίαρχου της βρετανικής πολιτικής. Λιγότερο από 18 μήνες πριν, οι υποστηρικτές του διέβλεπαν μια ολόκληρη δεκαετία ηγεσίας του στη Βρετανία. Τον περασμένο Οκτώβριο, μόλις επτά εβδομάδες αφότου άφησε τη θέση του στη Λιζ Τρας, εξασφάλισε 110 υπογραφές βουλευτών για να μπει στην κούρσα διαδοχής της, που θα τον έφερναν στον τελικό γύρο απέναντι στον κ. Σούνακ εάν επέμενε στην υποψηφιότητά του.

Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα, οι υποστηρικτές του εξακολουθούσαν να προσπαθούν να συζητήσουν το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός να επιτεθεί για να οδηγήσει το κυβερνών κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές, εάν οι Τόρις έχουν κακή απόδοση στις τοπικές εκλογές του Μαΐου.

Ενας υπουργός είπε ότι ο κ. Τζόνσον θα μπορούσε να λάβει κάποια υποστήριξη από την υπέρ του Brexit πτέρυγα των Τόρις αν ερχόταν στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα σχέδιά του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο κ. Τζόνσον θα μπορούσε να πάρει την ευκαιρία και να ισχυριστεί ότι άνοιξε το δρόμο για τη συμφωνία. Αντ’ αυτού έφυγε, είπε ο υπουργός, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Συνεργάτης του κ. Τζόνσον είπε ότι εξακολουθούσε να εξετάζει πώς να απαντήσει στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενας βουλευτής είπε ότι η συμφωνία και η στήριξη σε αυτή δείχνουν ότι η εποχή του πομπώδους λαϊκισμού τύπου Ντόναλντ Τραμπ έχει τελειώσει. Η μετρημένη προσέγγιση του κ. Σούνακ ήταν μια υπενθύμιση τού πώς θα έπρεπε να είναι το κράτος, είπαν κυβερνητικοί βουλευτές, προβλέποντας ότι ο Σούνακ θα ήταν ασφαλής στη θέση του μέχρι τις γενικές εκλογές.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Τζόνσον δεν τα παρατούν: Κάποιοι προβλέπουν ότι μπορεί να ηγηθεί ξανά του κόμματος εάν ο κ. Σούνακ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, χάσει τις εκλογές από τους Εργατικούς.

Πηγή: Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή