Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο ως το 2035

Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο ως το 2035

Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι μπορεί να είναι περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια ως το 2035, από εκεί που το 2020 ήταν 2,6 δισεκατομμύρια.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο ως το 2035 αν δεν αναληφθεί σημαντική δράση, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο άτλας για το 2023 της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία (World Obesity Federation) προβλέπει ότι το 51% του κόσμου, ή πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται ιδιαιτέρως γρήγορα μεταξύ των παιδιών και στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Λουίζ Μπάουρ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία (World Obesity Federation), δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής χρειάζεται να δράσουν τώρα για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται ταχύτερα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της. «Οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής ανά τον κόσμο χρειάζεται να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί η μεταβίβαση υγειονομικού, κοινωνικού και οικονομικού κόστους στην νεότερη γενιά», σημείωσε.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, φτάνοντας σε αριθμό τα 208 εκατομμύρια αγόρια και τα 175 εκατομμύρια κορίτσια ως το 2035.

Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν να εστιαστεί η προσοχή στους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και βιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις τάσεις.

Το 2020, 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι σχεδόν όλες οι χώρες που αναμένεται να δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις παχυσαρκίας τα ερχόμενα χρόνια είναι χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος στην Ασία και την Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή