Βρετανία: Βολές Τζόνσον εναντίον Σούνακ

Βρετανία: Βολές Τζόνσον εναντίον Σούνακ

Αμφισβητεί τη συμφωνία του διαδόχου του με την Ε.Ε. για τους όρους του Brexit

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση τριών ημερών ο Μπόρις Τζόνσον έλυσε τη σιωπή του για τη συμφωνία που συνομολόγησαν την περασμένη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γύρω από το εμπορικό και νομικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας στη μετά Brexit εποχή, κάτι που αντιπροσώπευε την κυριότερη εκκρεμότητα που κληροδότησε ο πρώην πρωθυπουργός στους διαδόχους του.

Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη περί «Ηπιας ισχύος», στο Λονδίνο, ο Τζόνσον δήλωσε ότι «θα δυσκολευτεί πολύ» να ψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς εκτιμά ότι «δεν βοηθάει το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει τον έλεγχο» για τις τύχες του και ότι κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες. Ωστόσο αναγνώρισε ότι ο κόσμος θέλει να τελειώνει, κάποια στιγμή, με το Brexit και ευχήθηκε το μεγαλύτερο κόμμα των Ενωτικών στη Βόρεια Ιρλανδία, το DUP, να συμφιλιωθεί με το σχέδιο του Σούνακ, ώστε να επιστρέψει στην τοπική κυβέρνηση και να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο στην επαρχία. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο σχεδιάζει να επιστρέψει στη μάχιμη πολιτική, δήλωσε: «Θεωρώ πολύ πολύ απίθανο να κάνω στο μέλλον κάτι σπουδαίο στην πολιτική. Εχω ήδη κάνει πολλά».

Αν και αρκετά συγκρατημένη στους τόνους της, η κριτική του Τζόνσον μάλλον δεν αποθαρρύνει τους πιο αδιάλλακτους υποστηρικτές του Brexit στους κόλπους των Τόρις, όπως και τους πιο σκληροπυρηνικούς Ενωτικούς του DUP να αντιταχθούν στο σχέδιο συμφωνίας του Σούνακ. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται ότι εκτίμησαν οι επενδυτές, καθώς η στερλίνα έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου και του ευρώ ύστερα από τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Θύελλα από τις αποκαλύψεις μηνυμάτων του πρώην υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Στο μεταξύ, σάλο έχει προκαλέσει η διαρροή 100.000 μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας που έστελνε ή λάμβανε ο Ματ Χάνκοκ, υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον την περίοδο της πανδημίας. Τα εν λόγω μηνύματα διέρρευσαν στην εφημερίδα Daily Telegraph από την Ιζαμπελ Οουκσοτ, δημοσιογράφο γνωστή για την κατηγορηματική της αντίθεση στα lockdowns, η οποία συνεργάστηκε με τον πρώην υπουργό Υγείας στη συγγραφή του βιβλίου του «Ημερολόγια πανδημίας», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο δημοσίευμα της Daily Telegraph, ο Χάνκοκ εμφανίζεται να σκέφτεται να κλείσει τα σχολεία την πρώτη περίοδο των περιοριστικών μέτρων, καθώς δεν υπήρχε επάρκεια σε προστατευτικές μάσκες. Στην πρόταση αυτή αντιδρά σθεναρά ο τότε υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον, ο οποίος κατηγορεί τους εκπαιδευτικούς ότι επικαλούνται προσχηματικά τις όποιες ελλείψεις σε μάσκες, ενώ «στην πραγματικότητα ζητούν ευκαιρία να μη δουλεύουν». Σε άλλο σημείο, ο Χάνκοκ εμφανίζεται να απορρίπτει την πρόταση του ιατρικού συμβούλου της κυβέρνησης, Κρις Γουίτι, για αυστηρούς ελέγχους των επισκεπτών και καραντίνα στους οίκους ευγηρίας, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απάνθρωπο.

Αρκετοί βουλευτές των Τόρις επέκριναν την αφέλεια του Χάνκοκ να εμπιστευθεί τόσο ευαίσθητα μηνύματα μέσω WhatsApp σε μια δημοσιογράφο, γνωστή για την αντίθεσή της στα περιοριστικά μέτρα, ενώ οι Εργατικοί ζήτησαν να επιταχυνθούν οι εργασίες της διακομματικής εξεταστικής επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο ίδιος ο Χάνκοκ μίλησε για «τεράστια προδοσία» από την πλευρά της Οουκσοτ και υποστήριξε ότι οι θέσεις του διαστρεβλώθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή