Wagner: Εχουμε ουσιαστικά περικυκλώσει το Μπαχμούτ

Wagner: Εχουμε ουσιαστικά περικυκλώσει το Μπαχμούτ

Ο Πριγκόζιν αξιώνει από τον Ζελένσκι να απομακρύνει τον στρατό του από την πόλη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Wagner, δήλωσε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή ότι η πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία είναι «πρακτικά περικυκλωμένο» από ρωσικές δυνάμεις και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν πρόσβαση μόνο σε έναν δρόμο προς και από την πόλη.

Ο Πριγκόζιν στο ίδιο βίντεο κάλεσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποσύρει τις δυνάμεις του από την πόλη που ο Βάγκνερ προσπαθεί να καταλάβει εδώ και μήνες.

«Τα τμήματα της Wagner PMC περικύκλωσαν ουσιαστικά το Μπαχμούτ έχει απομείνει μόνο ένας δρόμος», επεσήμανε στο μήνυμά του ο Ρώσος πολέμαρχος, καλώντας τον κ. Ζελένσκι – στον οποίον και απευθυνόταν το τηλεμήνυμά του – να απομακρύνει εγκαίρως όσους «ηλικιωμένους και παιδιά έχουν μείνει και πολεμούν» στην πόλη αυτή του δυτικού Ντονμπάς.

Πληροφορίες που μετέδωσε το CNN το πρωί της Παρασκευής έκαναν λόγο για εντολή από το Κίεβο για απόσυρση μιας ομάδας αναγνώρισης από την πόλη, ύστερα από μια νύχτα πολύ δύσκολη, με την καταστροφή μιας γέφυρας του Μπαχμούτ και ενός φορτίου ανεφοδιασμού των Ουκρανών.

Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί ενισχύουν την άμυνά τους δυτικά του Μπαχμούτ, με επίκεντρο το γειτονικό Τσάσιβ Γιαρ. Νέα χαρακώματα έχουν δημιουργηθεί για αποτελεσματική αντίσταση στους Ρώσους εισβολείς εφόσον οι τελευταίοι καταλάβουν το Μπαχμούτ.

Τις τελευταίες 24 ώρες οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν περισσότερες από 170 επιθέσεις στους πέντε κύριους τομείς της πρώτης γραμμής, δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ολεγκ Ζντάνοφ στο YouTube το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Ζντάνοφ περιέγραψε τους Ρώσους που προσπαθούν να περικυκλώσουν το Μπαχμούτ από βορρά, ανατολή και νότο και είπε ότι τα δυτικά «είναι πιθανώς το μοναδικό τμήμα του Μπαχμούτ όπου οι δυνάμεις μας έχουν την πρωτοβουλία και όχι οι Ρώσοι κατακτητές».

«Οι μάχες συνεχίζονται στο Μπαχμούτ όλο το εικοσιτετράωρο… Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ναζαρένκο, αναπληρωτής διοικητής της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, στο ουκρανικό ραδιόφωνο NV.

«Δεν λαμβάνουν υπόψη τις απώλειές τους στην προσπάθεια να καταλάβουν την πόλη. Το καθήκον των δυνάμεών μας στο Μπαχμούτ είναι να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στον εχθρό. Κάθε μέτρο ουκρανικής γης κοστίζει εκατοντάδες ζωές στον εχθρό».

Πηγή: Reuters, TASS, CNN

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή