Ποιος είναι ο Λευκορώσος νομπελίστας Ειρήνης που καταδικάστηκε από τη χώρα του

Ποιος είναι ο Λευκορώσος νομπελίστας Ειρήνης που καταδικάστηκε από τη χώρα του

Ο Αλες Μπιαλιάτσκι παρείχε νομική και οικονομική βοήθεια σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια κύματος αναταραχών στη Λευκορωσία το 2020 και καταδικάστηκε για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και φοροδιαφυγή

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Λευκορώσος νομπελίστας Ειρήνης, Αλες Μπιαλιάτσκι, καταδικάστηκε σήμερα, Παρασκευή, σε 10 χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο της Λευκορωσίας. Ο Μπιαλιάτσκι παρείχε νομική και οικονομική βοήθεια σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια κύματος αναταραχών στη Λευκορωσία το 2020 και καταδικάστηκε για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και φοροδιαφυγή. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, τις οποίες ο ίδιος και άλλοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν πολιτικά υποκινούμενες.

Βραβείο Νομπέλ

Ο Μπιαλιάτσκι, 61 ετών, κέρδισε το Νομπέλ Ειρήνης 2022 μαζί με τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties. Συνάδελφοί του ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον απεικονίζουν ως σύμβολο αντίστασης στην καταπίεση στη Λευκορωσία και παγκοσμίως.

Αγώνας υπέρ των δικαιώματα και της δημοκρατίας

Ο Μπιαλιάτσκι ξεκίνησε την εκστρατεία για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και οργάνωσε αντισοβιετικές διαδηλώσεις πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης το 1996, ίδρυσε την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna με στόχο την παροχή οικονομικής και νομικής βοήθειας στους πολιτικούς κρατουμένους και τις οικογένειές τους. Η Viasna κατέγραψε επίσης καταχρήσεις και βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων από τις αρχές. Η Λευκορωσία απέρριψε τους ισχυρισμούς.

Φυλάκιση

Ο Μπιαλιάτσκι φυλακίστηκε από το 2011 έως το 2014 με την κατηγορία της φοροδιαφυγής στη χρηματοδότηση της Viasna, μια κατηγορία που αρνήθηκε. Συνελήφθη ξανά το 2021 κατά τη διάρκεια καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την ανακήρυξη του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο σε νικητή των προεδρικών εκλογών το 2020. Η αντιπολίτευση είπε ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες, μια κατηγορία που ο Λουκασένκο αρνήθηκε.

Δίκη

Ο Μπιαλιάτσκι και άλλοι δύο δικάστηκαν τον Ιανουάριο με την κατηγορία της «διακίνησης από οργανωμένη ομάδα» και «χρηματοδότησης ομαδικών ενεργειών κατάφωρη παραβίαση της δημόσιας τάξης». Η Διεθνής Αμνηστία το χαρακτήρισε «κατάφωρη πράξη αδικίας όπου το κράτος επιδιώκει ξεκάθαρα να τον εκδικηθεί για τον ακτιβισμό του».

Διανοούμενος

Ο Μπιαλιάτσκι γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1962 και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χομιέλ το 1984 με πτυχίο ρωσικής και λευκορωσικής φιλολογίας. Αφού εργάστηκε αρχικά ως δάσκαλος, έγινε μελετητής της λευκορωσικής λογοτεχνίας και διευθυντής μουσείου.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή