Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί σε Χερσώνα και Ζαπορίζια – Προειδοποιήσεις Σολτς σε Κίνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί σε Χερσώνα και Ζαπορίζια – Προειδοποιήσεις Σολτς σε Κίνα

Στα νότια της Ρωσίας, στο Μπέλγκοροντ, τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε, σήμερα, Δευτέρα, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν τρεις πυραύλους, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Wagner προειδοποίησε ότι οι θέσεις της Ρωσίας γύρω από την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας βρίσκονταν σε κίνδυνο, εκτός εάν τα στρατεύματά του λάβουν πυρομαχικά, το τελευταίο σημάδι έντασης μεταξύ του Κρεμλίνου και του αρχηγού της ιδιωτικής πολιτοφυλακής.

Τα μέτωπα των μαχών

Μια γυναίκα και δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς με όλμους σε χωριό στη νότια ουκρανική περιοχή της Χερσώνας, δήλωσε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός στρατός έπληξε κέντρο διοίκησης του Τάγματος Αζόφ των ουκρανικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική περιοχή της Ζαπορίζια, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση. Την ίδια στιγμή, στους 11 αυξήθηκε το Σάββατο ο αριθμός των νεκρών από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα που έπληξε πολυκατοικία στην περιοχή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί σε Χερσώνα και Ζαπορίζια – Προειδοποιήσεις Σολτς σε Κίνα-1
Θρήνος για τους νεκρούς Ουκρανούς μαχητές. (©Associated Press)

Στα νότια της Ρωσίας, στο Μπέλγκοροντ, τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε, σήμερα, Δευτέρα, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν τρεις πυραύλους, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής που συνορεύει με την Ουκρανία.

Τα συντρίμμια κατέστρεψαν επίσης ορισμένες γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στην πόλη Νόβι Οσκολ, αλλά το πλήρες εύρος της ζημιάς δεν έγινε αμέσως γνωστό, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Δεν είπε σε ποιον αποδίδει την εκτόξευση των πυραύλων, αλλά στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τις ουκρανικές δυνάμεις στην άλλη πλευρά των συνόρων για παρόμοιες επιθέσεις.

Το Μπέλγκοροντ συνορεύει με το Χάρκοβο της Ουκρανίας και έχει δεχτεί επανειλημμένα πυρά από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο.

Η Ουκρανία σχεδόν ποτέ δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας και σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Διπλωματία και διεθνής βοήθεια

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Αγκυρα εργάζεται σθεναρά για να επεκτείνει την πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που έδωσε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία.

Παράλληλα, δύο Ουκρανοί πιλότοι βρίσκονται στην Αριζόνα για να εκπαιδευτούν σε προσομοιωτές πτήσης και να αξιολογηθούν από τον στρατό των ΗΠΑ, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς η Ουάσιγκτον τηρεί σιγήν ιχθύος για το αν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη ή εξελιγμένα τηλεκατευθυνόμενα μη στελεχωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο.

Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall, από την άλλη, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή εργοστασίου τανκς στην Ουκρανία, ανέφερε η εφημερίδα Rheinische Post, επικαλούμενη συνέντευξη με τον CEO της εταιρείας, Αρμιν Πάπεργκερ.

Εκτός από τα άρματα μάχης Leopard 2, η Rheinmetall θέλει να αγοράσει 96 άρματα μάχης Leopard 1 από την ελβετική αμυντική εταιρεία Ruag για να τα στείλει στην Ουκρανία, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger.

Η Γερμανία σημειώνει αργή πρόοδο στην επιβολή κυρώσεων κατά των Ρώσων ολιγαρχών και θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικούς αριθμούς που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.

Προειδοποιήσεις Σολτς στην Κίνα

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς λέει ότι θα υπήρχαν «συνέπειες» εάν η Κίνα έστελνε όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο της Μόσχας, αλλά είναι αρκετά αισιόδοξος ότι το Πεκίνο θα αποφύγει κάτι τέτοιο.

Τα σχόλια του Σολτς έγιναν σε συνέντευξη στο CNN που μεταδόθηκε την Κυριακή, δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι η Κίνα θα μπορούσε να βγει από το περιθώριο και να αρχίσει να παρέχει όπλα και πυρομαχικά στη Μόσχα. Πριν από το ταξίδι του, ο Σολτς είχε προτρέψει το Πεκίνο να απόσχει από την αποστολή όπλων και αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πιέσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Ερωτηθείς από το CNN εάν μπορούσε να φανταστεί την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα εάν βοήθησε τη Ρωσία, ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε: «Νομίζω ότι θα είχε συνέπειες, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί, και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το αίτημά μας σε αυτή την περίπτωση, αλλά θα πρέπει να το εξετάσουμε και πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί σε Χερσώνα και Ζαπορίζια – Προειδοποιήσεις Σολτς σε Κίνα-2
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ολαφ Σολτς, χθες, στο Βερολίνο. (©Associated Press)

Δεν διευκρίνισε τη φύση των συνεπειών. Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η Κίνα είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της τα τελευταία χρόνια.

Πίσω στη Γερμανία την Κυριακή, ο Σολτς ρωτήθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εάν είχε λάβει συγκεκριμένα στοιχεία από τις ΗΠΑ ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων και εάν θα υποστήριζε κυρώσεις κατά του Πεκίνου εάν βοηθούσε τον εξοπλισμό της Ρωσίας.

«Ολοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παραδόσεις όπλων και η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει κανένα», απάντησε ο καγκελάριος. «Αυτό απαιτούμε και το παρακολουθούμε».

Δεν αναφέρθηκαν στο ζήτημα των κυρώσεων.

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι «δεν έχουμε στοιχεία γι’ αυτό μέχρι στιγμής, αλλά πρέπει να το παρακολουθούμε καθημερινά».

Είπε ότι το αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία «είναι ένα υποθετικό ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί μόνο αν γίνει πραγματικότητα».

Το «μέτωπο» του αθλητισμού

Η Μάρτα Κόστιουκ κέρδισε τον πρώτο της τίτλο WTA στην καριέρα της σε ηλικία 20 ετών νικώντας τη Βαρβάρα Γκράτσεβα με 6-3, 7-5 στον τελικό του ATX Open την Κυριακή και στη συνέχεια αφιέρωσε τη νίκη στην πατρίδα της, την Ουκρανία.

Κόστιουκ και Γκράτσεβα δεν συναντήθηκαν στα δίχτυα για την παραδοσιακή χειραψία μετά τον αγώνα. Η Κοστιούκ είχε πει ότι δεν θα το κάνει όταν αντιμετωπίζει αντιπάλους από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, η οποία βοήθησε στην έναρξη της επίθεσης.

«Στη θέση όπου βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, είναι εξαιρετικά ξεχωριστό να κερδίζεις αυτό τον τίτλο», είπε η Κόστιουκ κατά την τελετή απονομής του τροπαίου, «και θέλω να αφιερώσω αυτό τον τίτλο στην Ουκρανία και σε όλους τους ανθρώπους που πολεμούν και πεθαίνουν αυτή τη στιγμή».

Πηγή: Reuters, Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή