Κίνα: Ο Σι προωθεί την αυτοδυναμία της χώρας σε τεχνολογία και επιστήμη

Κίνα: Ο Σι προωθεί την αυτοδυναμία της χώρας σε τεχνολογία και επιστήμη

Η τεχνολογική πρόοδος της Κίνας αντιμετωπίζει παγκόσμιο ανταγωνισμό και αυξανόμενους περιορισμούς από ξένες κυβερνήσεις, αλλά ο τομέας έχει επίσης παρεμποδιστεί από την καταστολή και τους ελέγχους του ίδιου του Πεκίνου

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αυτοδυναμία, είπε ο ηγέτης της χώρας Σι Τζινπίνγκ σε ετήσια πολιτική συνάντηση, καθώς το Πεκίνο απομονώνεται περισσότερο από κυρώσεις και άλλες εμπορικούς περιορισμούς, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ του Guardian και του Reuters.

Η τεχνολογική πρόοδος της Κίνας αντιμετωπίζει παγκόσμιο ανταγωνισμό και αυξανόμενους περιορισμούς από ξένες κυβερνήσεις όπως οι ΗΠΑ, αλλά ο τομέας έχει επίσης παρεμποδιστεί από την καταστολή και τους ελέγχους του ίδιου του Πεκίνου.

Σε ομιλία σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου την Κυριακή, ο Σι είπε ότι η μεγαλύτερη αυτοδυναμία και ισχύς στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας ήταν ο δρόμος για την προώθηση της «ανάπτυξης υψηλής ποιότητας» και την οικοδόμηση της Κίνας ως «μιας μεγάλης σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας».

«Για να ανοίξει νέους τομείς και νέα πεδία στην ανάπτυξη και να προωθήσει νέους μοχλούς ανάπτυξης και νέες δυνάμεις ενόψει του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού, η Κίνα θα πρέπει τελικά να βασιστεί στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία», είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Κάλεσε για αυξημένη συνεργασία μεταξύ της κινεζικής βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού κόσμου και των ερευνητικών ιδρυμάτων για την υποστήριξη της «πρωτότυπης και πρωτοποριακής έρευνας».

Η ετήσια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Κίνας ξεκίνησε την Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση η οποία γίνεται ταυτόχρονα με την ετήσια συγκέντρωση του συμβουλευτικού σώματος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), οι αποκαλούμενες «δύο συνεδριάσεις» διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό κεκλεισμένων των θυρών.

Μεταξύ των ανησυχιών του είναι οι αμερικανικοί περιορισμοί στην πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία ημιαγωγών και τεχνητής νοημοσύνης των ΗΠΑ, για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς και ξένες κυρώσεις ή περιορισμοί σε ορισμένες κινεζικές εταιρείες και αξιωματούχους για ζητήματα όπως οι καταστολές στο Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ και ενδείξεις υποστήριξης της Ρωσίας στην εισβολή της στην Ουκρανία. Το Πεκίνο απάντησε αποδοκιμάζοντας τη επιβολή κυρώσεων.

Τη Δευτέρα, τα επίσημα κρατικά μέσα ανέφεραν αυτό που οι αναλυτές παρουσίασαν ως ένα πιθανό νέο πολιτικό σύνθημα, «οι δύο ανάγκες», αναφέροντας την παραγωγή και την αξιόπιστη προσφορά σιτηρών και τροφίμων που δεν είναι ευάλωτα στις διεθνείς αγορές. Τα προσχέδια του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν την Κυριακή σημείωσαν αύξηση άνω του 13% στη χρηματοδότηση για την εθνική αποθήκευση σιτηρών και άλλων βασικών ειδών.

Τα σχόλια του Σι τη Δευτέρα ήταν σύμφωνα με την ομιλία της έκθεσης εργασίας που εκφώνησε την προηγούμενη ημέρα ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος ζήτησε βελτιώσεις στην κινητοποίηση πόρων σε εθνικό επίπεδο στον τομέα.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης συγκρατημένες αυξήσεις προϋπολογισμού για τον τεχνολογικό τομέα και την επιτάχυνση της κατασκευής υποδομών ισχυρής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, του 5G και των μεγάλων δεδομένων.

Η βιομηχανία τεχνολογίας της Κίνας έχει γίνει στόχος ευρείας κυβερνητικής καταστολής τα τελευταία χρόνια, καθώς το ΚΚΚ προσπάθησε να χαλιναγωγήσει τον ολοένα και πιο ανεξάρτητο τομέα αλλά και βασικά πρόσωπα όπως ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα.

Η δρ Ιλάρια Καρότσα, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης του Οσλο, είχε πει προηγουμένως στον Guardian ότι η καταστολή φαίνεται να έχει χαλαρώσει, «αλλά δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να υποθέσουμε ότι θα επιτρέψουν τώρα στις εταιρείες να κάνουν ό,τι θέλουν».

Οι προκλήσεις του ΚΚΚ στη διατήρηση του ελέγχου στον τεχνολογικό τομέα και τη ροή πληροφοριών ευρύτερα, ενώ πιέζει επίσης για μεγαλύτερη καινοτομία, έχουν φανεί στον αγώνα για την ανάπτυξη chatbots τεχνητής νοημοσύνης. Η εμφάνιση του εξαιρετικά δημοφιλούς ChatGPT με έδρα τις ΗΠΑ –και η επακόλουθη λογοκρισία του στην Κίνα– ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας στο να αναπτύξουν το δικό τους λογισμικό.

Ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Ουάνγκ Ζιγκάνγκ δήλωσε την Κυριακή ότι η Κίνα θα πρέπει να «περιμένει και να δει» εάν μπορεί να αναπτύξει τα ίδια αποτελέσματα με το ChatGPT, προσθέτοντας ότι η ικανότητά της να παρέχει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο είναι «πολύ δύσκολο να επιτευχθεί».

Πηγή: Guardian, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή