Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Ο 74χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα είναι ο κοινής αποδοχής υποψήφιος των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης για την προεδρία.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 74χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα είναι ο κοινής αποδοχής υποψήφιος των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσει την προεδρία ενάντια στον Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα.

Οι ενστάσεις που είχε εκφράσει από την πλευρά της η Μεράλ Ακσενέρ του επονομαζόμενου Καλού Κόμματος (IYI) προκαλώντας μάλιστα ρήξη στις τάξεις της «ενωμένης» αντιπολίτευσης την περασμένη Παρασκευή, τελικώς κάμφθηκαν, και η ομάδα των «έξι» προχωρά με προεδρικό υποψήφιο τον 74χρονο ηγέτη του CHP.

«Έπειτα από τις συναντήσεις που είχαμε, αποφασίσαμε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα πάρει μέρος στις εκλογές ως ο υποψήφιός μας για την προεδρία», δήλωσε ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet).  

«Ο μόνος στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τη χώρα σε ημέρες ευημερίας, ειρήνης και χαράς», δήλωσε σήμερα ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία του CHP από το 2010.

Οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, τα ονόματα των οποίων είχαν επίσης ακουστεί ως ενδεχομένως υποψήφια για την προεδρία, παρουσιάζονται πλέον να στηρίζουν την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου.  

Ο αλεβίτης Κιλιτσντάρογλου γεννήθηκε στην επαρχία Τούντζελι της ανατολικής Τουρκίας. Ξεκίνησε να εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών τη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια ακολούθησε μια μάλλον επιτυχημένη πορεία στο τουρκικό δημόσιο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εκείνος είχε μάλιστα τιμηθεί ως «δημόσιος υπάλληλος της χρονιάς» στην Τουρκία από το εβδομαδιαίο περιοδικό Ekonomik Trend.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει ένα κοινό με τον Ερντογάν, καθώς πρωτοεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2002, τη χρονιά δηλαδή της ανόδου του ερντογανικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξουσία.  

Ο ίδιος είχε διεκδικήσει τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές του 2009 αλλά έχασε από τον υποψήφιο του AKP, Καντίρ Τοπμπάς.

Ανέλαβε την ηγεσία του CHP το 2010, διαδεχόμενος τον Ντενίζ Μπαϊκάλ.   

Τα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους απέναντι στον Ερντογάν, διαμηνύουν τώρα ότι, εάν κερδίσουν στις εκλογές του Μαΐου: θα επαναφέρουν το σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που υπήρχε πριν από τη μεταρρύθμιση που έφερε ο Ερντογάν τα έτη 2017-2018, θα ανατρέψουν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές της νυν ηγεσίας και θα φέρουν σημαντικές αλλαγές στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής και της δικαιοσύνης.  

Όσο για το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο δεν συμμετέχει επισήμως στη σύμπραξη των έξι, εκείνο άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι θα μπορούσε να στηρίξει την προεδρική υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου εάν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε κάποιες βασικές αρχές.    

Με πληροφορίες από Reuters    

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή