Γερανοί εμπορευματοκιβωτίων ή νέο εργαλείο κινεζικής κατασκοπείας; Ο νέος φόβος των ΗΠΑ

Γερανοί εμπορευματοκιβωτίων ή νέο εργαλείο κινεζικής κατασκοπείας; Ο νέος φόβος των ΗΠΑ

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου συνέκριναν τις γερανογέφυρες κινεζικής κατασκευής με Δούρειο Ίππο. 

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία πως οι κινεζικοί γερανοί εμπορευματοκιβωτίων που λειτουργούν σε αμερικανικά λιμάνια και εμπορευματικούς σταθμούς, εκ των οποίων πολλοί διαχείρισης στρατού, μπορούν να προσφέρουν στην Κίνα ένα «αθέατο», αν και σε κοινή θέα, εργαλείο κατασκοπείας

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας συνέκριναν τις γερανογέφυρες αυτές κατασκευής της κινεζικής ZPMC με Δούρειο Ίππο. 

Παρότι καλής κατασκευής, αν και φθηνές, οι ατσάλινες αυτές δομές περιλαμβάνουν εξελιγμένους αισθητήρες που μπορούν να καταγράφουν και να παρακολουθούν την προέλευση και τον προορισμό των κοντέινερ, προκαλώντας ανησυχία πως η Κίνα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για υλικό που εισάγεται ή εξάγεται από τη χώρα προς στήριξη αμερικανικών στρατιωτικών αποστολών σε όλο τον κόσμο. 

«Οι γερανοί τα νέα Huawei»

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανησυχίας για τον ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο της Κίνας σε λιμάνια όλου του κόσμου μέσω στρατηγικών επενδύσεων, αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν υποδείξει μια σειρά εξοπλισμών κατασκευής στην Κίνα, από συστήματα διαλογής αποσκευών έως ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, που δυνητικά μπορούν να διευκολύνουν την παρακολούθηση ή να προκαλέσουν διατάραξη λογής δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ. 

Όπως παρατηρεί ο Μπιλ Εβάνινα, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής αντικατασκοπείας, οι γερανοί μπορούν να παράσχουν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε κάποιον που ψάχνει τρόπο να διαταράξει την ομαλή ροή των εμπορευμάτων.

«Οι γερανοί μπορεί να είναι τα νέα Huawei» σημειώνει ο ίδιος, αναφερόμενος στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών, ο εξοπλισμός του οποίου απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ μετά από προειδοποίηση πως θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί Αμερικανούς. 

«Είναι ο τέλειος συνδυασμός μιας νόμιμης επιχείρησης που μπορεί να μεταμφιεστεί σε μυστικό συλλέκτη πληροφοριών» προσθέτει. 

Γερανοί εμπορευματοκιβωτίων ή νέο εργαλείο κινεζικής κατασκοπείας; Ο νέος φόβος των ΗΠΑ-1
Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον αποκάλεσε την ανησυχία για τους Αμερικανούς «παρανοϊκή» προσπάθεια διατάραξης του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα – ΑΡ Photos

Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική ύψους 850 δισ. δολ. που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, προβλέπει την εκπόνηση έως το τέλος του 2023 μη διαβαθμισμένης μελέτης που θα διερευνά το κατά πόσον οι γερανοί ξένης κατασκευής αποτελούν απειλή για την κυβερνοασφάλεια ή την εθνική ασφάλεια στα αμερικανικά λιμάνια.

«Παράνοια» 

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον αποκάλεσε την ανησυχία για τους Αμερικανούς «παρανοϊκή» προσπάθεια διατάραξης του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα. 

«Παίζοντας το “χαρτί της Κίνας” και διακινώντας τη θεωρία της “κινεζικής απειλής” είναι ανεύθυνο και θα πλήξει τα συμφέροντα της ίδιας της Αμερικής» σημείωσε. 

Σημειώνεται πως οι γερανοί ZPMC μπήκαν στην αμερικανική αγορά περίπου πριν από δύο δεκαετίες, προσφέροντας σύμφωνα με τους αξιωματούχους της βιομηχανίας μίας καλής ποιότητας εργαλεία, πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα δυτικά. 

Τα τελευταία χρόνια, η ZPMC έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα της παγκόσμιας βιομηχανίας αυτοματοποιημένων δομών λιμένων, συνεργαζόμενη με τη Microsoft Corp. και άλλους γίγαντες τεχνολογίας για τη σύνδεση του εξοπλισμού της και την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Η πρόσφατη ένταση που δημιουργήθηκε λόγω του γιγάντιου μπαλονιού, κατασκοπευτικού σύμφωνα με τις ΗΠΑ, μετεωρολογικού σύμφωνα με την Κίνα, που πραγματοποίησε πτήσεις, μεταξύ άλλων, πάνω από την Αμερική, έχει φέρει στο προσκήνιο τη μεταλλασσόμενη φύση της κατασκοπείας και τους νέους τρόπους, πέραν των συμβατικών εργαλείων συλλογής πληροφοριών, που εφευρίσκουν τα έθνη για να παρακολουθούν άλλα. 

Πηγή: Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή