Λευκορωσία: Κάθειρξη 15 χρόνων για την Τσιχανόφσκαγια

Λευκορωσία: Κάθειρξη 15 χρόνων για την Τσιχανόφσκαγια

Καταδικάστηκε ερήμην στη Λευκορωσία με την κατηγορία της «συνωμοσίας με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξόριστη ηγέτις της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, καταδικάστηκε χθες ερήμην σε κάθειρξη 15 χρόνων με την κατηγορία της «συνωμοσίας με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας». Η Τσιχανόφσκαγια είχε συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές του 2020 ως de facto αρχηγός της αντιπολίτευσης, αφότου ο σύζυγός της, Σεργκέι Τσιχανόφσκι, που αρχικά προσπάθησε να ηγηθεί του κόμματος, συνελήφθη με κατηγορίες για διατάραξη της ειρήνης και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 χρόνων, ποινή την οποία ακόμη εκτίει.

Υστερα από την ήττα της στις εν λόγω εκλογές, τις οποίες πολλοί στη χώρα κατήγγειλαν ως νοθευμένες και διαδήλωσαν γνωρίζοντας τη σκληρή καταστολή του καθεστώτος, η Τσιχανόφσκαγια έφυγε στη γειτονική Λιθουανία για να γλιτώσει τη σύλληψη.

«15 χρόνια φυλακή. Ετσι αντάμειψε το καθεστώς την προσπάθειά μου για δημοκρατική αλλαγή στη χώρα», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. «Ομως σήμερα δεν σκέφτομαι τη δική μου αθωότητα. Σκέφτομαι όλους εκείνους που βρίσκονται άδικα στις φυλακές της χώρας. Δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι μέχρι όλοι τους να ελευθερωθούν», πρόσθεσε.

Ομάδες ακτιβιστών υπολογίζουν πως αυτή τη στιγμή περίπου 1.500 άνθρωποι βρίσκονται στις φυλακές της Λευκορωσίας με κατηγορίες που αφορούν τα φρονήματά τους. Ο Αλεξάνταρ Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν 30 χρόνια –από το 1994–, έχει κυβερνήσει με «σιδηρά πυγμή» τη χώρα, κατηγορώντας συχνά τη Δύση ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Λευκορωσία, κι έχει επανειλημμένως δηλώσει πως θα τιμωρήσει σκληρά κάθε προσπάθεια να «ανατραπεί η εξουσία» του.

Εκτός από την Τσιχανόφσκαγια, ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρώην πολιτικός και τιμημένος με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 2022, Αλές Μπιαλιάτσκι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, καταδικάστηκε την Παρασκευή σε δέκα ακόμη χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο του Μινσκ, σε μια δίκη που σε πολλά δυτικά μέσα χαρακτηρίστηκε «απάτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή