Γαλλία: Κορυφώνεται η μάχη για τις συντάξεις

Γαλλία: Κορυφώνεται η μάχη για τις συντάξεις

Εκτη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων στη Γαλλία εναντίον της μεταρρύθμισης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το μόνο σημείο πάνω στο οποίο συμπίπτουν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Μακρόν και το ενιαίο μέτωπο των γαλλικών συνδικάτων: η σημερινή ημέρα θα είναι η πιο κρίσιμη στην αναμέτρηση διαρκείας που πυροδότησε το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στις κοινωνικές ασφαλίσεις, βάσει του οποίου ανεβαίνει από τα 62 στα 64 χρόνια η ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται σε 43 χρόνια το ελάχιστο όριο των ασφαλιστικών εισφορών για πλήρη σύνταξη.

Στην έκτη κατά σειρά ημέρα απεργιακής δράσης από τις 19 Ιανουαρίου, και οι οκτώ μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες, όπως και πέντε ενώσεις νεολαίας, καλούν σε απεργίες και διαδηλώσεις με στόχο «να μπλοκάρουν τη Γαλλία» και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της. Η χώρα άρχισε να μπαίνει σε απεργιακό κλοιό από χθες το βράδυ, με τους οδηγούς φορτηγών να υλοποιούν το «σχέδιο σαλιγκάρι» για το μπλοκάρισμα κεντρικών αρτηριών του εθνικού οδικού δικτύου.

«Θα υπάρξει πολύ σοβαρός αντίκτυπος από τις απεργίες», προειδοποίησε ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπ υποστήριξε ότι «η διαφωνία είναι θεμιτή, αλλά δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα της χώρας, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο για την οικονομία». Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία όπου αυτό είναι δυνατόν, καθώς πολλοί εργαζόμενοι θα έχουν σοβαρό πρόβλημα στις μετακινήσεις τους.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του νέου απεργιακού κύματος αναμένεται στις συγκοινωνίες και στις μεταφορές, στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, στα διυλιστήρια, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Επιπλέον, η πιο μαχητική συνδικαλιστική συνομοσπονδία, η αριστερών προσανατολισμών CGT, έχει εξαγγείλει για σήμερα απεργίες στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών Renault, Peugeot και Citroen, της αεροναυπηγικής Airbus και στα λιμάνια.

Τα συνδικάτα θέλουν «να μπλοκάρουν τη χώρα», ενώ η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το ν/σ εντός της εβδομάδας.

Αρκετά συνδικάτα συζητούν το ενδεχόμενο κήρυξης κυλιόμενων απεργιών για το επόμενο διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο απεργιακός κλοιός δεν θα χαλαρώσει σήμερα το βράδυ. Σταθερή στο ενιαίο απεργιακό μέτωπο των συνδικάτων παραμένει και η πιο μετριοπαθής συνομοσπονδία CFDT, με τον γενικό γραμματέα της, Λοράν Μπερζέρ, να καλεί τους πολίτες σε «πολύ ισχυρή απεργιακή δράση», προβλέποντας ότι δύο εκατομμύρια Γάλλοι θα κατέβουν στα απεργιακά συλλαλητήρια σε περίπου 250 πόλεις.

Η κυβέρνηση Μακρόν δεν κατάφερε να προωθήσει την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου από την εθνοσυνέλευση, καθώς δεν διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία, και αναγκάστηκε να προσφύγει στο άρθρο 47.1 του Συντάγματος που της δίνει τη δυνατότητα να προωθεί νομοσχέδια χωρίς να έχουν τεθεί προς ψήφιση. Ελπίζει ωστόσο ότι το νομοσχέδιο θα πάρει το πράσινο φως από τη Γερουσία, πιθανότατα πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, χάρη στις θετικές ψήφους του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί».

Η διαμάχη για το συνταξιοδοτικό έχει προκαλέσει πολιτική φθορά στην κυβέρνηση Μακρόν, καθώς η κοινωνική πλειονότητα εξακολουθεί να απορρίπτει τη μεταρρύθμιση παρά τις αρρυθμίες που προκαλούν οι διαδοχικές απεργίες. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού BFMTV, το 64% των Γάλλων υποστηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, μάλιστα το 57% τάσσεται υπέρ μιας γενικής απεργίας διαρκείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή