Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Κρατήστε την άμυνα στο Μπαχμούτ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Κρατήστε την άμυνα στο Μπαχμούτ

Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για να εντείνουν την πολιορκία τους και να εξασφαλίσουν το πρώτο τους σημαντικό κέρδος στο πεδίο της μάχης μέσα σε περισσότερους από έξι μήνες. Ολες οι εξελίξεις από τα μέτωπα της οικονομίας και της διπλωματίας

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανώτατοι στρατιωτικοί της Ουκρανίας υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ανατολική πόλη Μπαχμούτ, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για να εντείνουν την πολιορκία τους και να εξασφαλίσουν το πρώτο τους σημαντικό κέρδος στο πεδίο της μάχης μέσα σε περισσότερους από έξι μήνες.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών στο Μπαχμούτ

Ο Ζελένσκι είπε ότι συζήτησε για το Μπαχμούτ με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, οι οποίοι αμφότεροι υποστήριξαν τη «συνέχιση της αμυντικής επιχείρησης» στη βαλλόμενη πόλη.

Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ναζαρένκο, Ουκρανός διοικητής στο Μπαχμούτ, είπε ότι δεν είχε δοθεί εντολή για υποχώρηση και «η άμυνα κρατάει», αν και σε συνθήκες «απόλυτης κόλασης».

Πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου είπε ότι οι υπερασπιστές μπορεί να εγκαταλείψουν το Μπαχμούτ και να υποχωρήσουν σε κοντινές θέσεις.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι προήδρευσε τη Δευτέρα μιας συνάντησης, στην οποία ανώτατοι στρατιωτικοί «μίλησαν υπέρ της συνέχισης της αμυντικής επιχείρησης και της περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεών μας στο Μπαχμούτ», «για να μην υποχωρήσουμε» και για να ενισχυθεί η άμυνα της Ουκρανίας.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, είπε στο Associated Press ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Μπαχμούτ καταστρέφουν τα εχθρικά στρατεύματα, ενισχύοντας τις θέσεις τους και εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό για πιθανή αντεπίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα που θα τους επέτρεπε να καταλάβουν το Μπαχμούτ. Αναλυτές λένε ότι η πόλη δεν έχει μεγάλη στρατηγική αξία και ότι η κατάληψη της είναι απίθανο να χρησιμεύσει ως σημείο καμπής στη σύγκρουση, ενώ έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα για τους Ρώσους.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Κρατήστε την άμυνα στο Μπαχμούτ-1
Ουκρανός μαχητής στα περίχωρα του Μπαχμούτ. (©Reuters)

Ο Μάικλ Κόφμαν, διευθυντής μελετών για τη Ρωσία στη δεξαμενή σκέψης CAN στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια, είπε ότι η υπεράσπιση του Μπαχμούτ από την Ουκρανία ήταν αποτελεσματική επειδή εξαντλούσε τη ρωσική πολεμική προσπάθεια, αλλά ότι το Κίεβο πρέπει τώρα να κοιτάξει μπροστά. «Η επίμονη υπεράσπιση του Μπαχμούτ πέτυχε πολλά, ξοδεύοντας ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά», έγραψε ο Κόφμαν αργά την Κυριακή.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι η πιο έξυπνη επιλογή του Κιέβου τώρα μπορεί να είναι να αποσυρθεί σε θέσεις που είναι πιο εύκολο να υπερασπιστεί.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι απίθανο να αποσυρθούν αμέσως από το Μπαχμούτ και μπορεί να επιδιώξουν μια σταδιακή μαχητική απόσυρση για να εξαντλήσουν τις ρωσικές δυνάμεις μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην πόλη», ανέφερε η οργάνωση σε αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε αργά την Κυριακή.

Η μάχη του Μπαχμούτ έχει αποκαλύψει τις ρωσικές στρατιωτικές ελλείψεις και τις εσωτερικές διασπάσεις.

Την ίδια στιγμή, οι κοντινές πόλεις Τσάσιβ Γιαρ και Κοστιαντινίβκα δέχθηκαν σφοδρό βομβαρδισμό, προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα και σπίτια, καθώς και πυρκαγιές. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Αστυνομία και εθελοντές εκκένωσαν πολίτες από το Τσάσιβ Γιαρ και άλλες πόλεις της πρώτης γραμμής σε μιαν επιχείρηση που κατέστη δύσκολη λόγω της απώλειας γεφυρών και των συνεχών πυρών που δεν έχουν αφήσει σχεδόν κανένα σπίτι όρθιο.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, είπε ότι χρειαζόταν επιπλέον προμήθειες πυρομαχικών από τον τακτικό στρατό εάν επρόκειτο να κερδίσει την πολύμηνη μάχη φθοράς για το Μπαχμούτ.

Η Ουκρανία, στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα σχετικά, όπως είπε, με τον «βίαιο και θρασύ πυροβολισμό ενός άοπλου πολίτη» από τη Ρωσία που απεικονίζεται σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέσπασαν 307 παιδιά από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, δήλωσε ο διαμεσολαβητής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός 8χρονου αγοριού που επανενώθηκε με τη γιαγιά του.

Σε μια σπάνια ανάληψη ευθύνης για διασυνοριακή επίθεση, η μονάδα ειδικών δυνάμεων Kraken της Ουκρανίας ανέφερε στο Telegram ότι κατέστρεψε έναν στρατιωτικό πύργο παρατήρησης στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, σε επίθεση με drone.

Το «μέτωπο» της Ρωσίας

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που υποστηρίχθηκε από την Ουκρανία εναντίον του εξέχοντος εθνικιστή επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ.

Η Ρωσία δήλωσε ότι κηρύσσει τη γερμανική οργάνωση κατά της διαφθοράς Transparency International «ανεπιθύμητη οργάνωση». Η ρωσική εισαγγελία την κατηγόρησε ότι «ενώ επίσημα ενεργεί ως οργάνωση που καταπολεμά τη διαφθορά σε όλο τον κόσμο, παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία αποτελεί απειλή για τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης και την ασφάλεια της χώρας».

Ο Ντάνιελ Ερικσον, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης με έδρα το Βερολίνο, δήλωσε: «Παρά τους ισχυρισμούς, η Transparency International θα συνεχίσει να ρίχνει φως στη διαφθορά και την κλεπτοκρατία στη Ρωσία και οπουδήποτε αλλού για να προωθήσει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ακεραιότητα».

Η Κίνα και το… αόρατο χέρι

Η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται να οδηγείται από ένα αόρατο χέρι που πιέζει για την παράταση και την κλιμάκωση της σύγκρουσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφερόταν.

Το «αόρατο χέρι» «χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να εξυπηρετήσει ορισμένες γεωπολιτικές ατζέντες», είπε ο Τσιν, ενώ επανέλαβε την έκκληση της Κίνας για διάλογο.

Το Πεκίνο υπερασπίστηκε σθεναρά τη στάση του για την Ουκρανία, εν μέσω δυτικών επικρίσεων για την απόφασή του να μην αποκαλέσει τη Ρωσία επιτιθέμενη στη σύγκρουση.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Κρατήστε την άμυνα στο Μπαχμούτ-2
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ. (©Associated Press)

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στον νοτιοδυτικό γείτονά της τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Ουκρανό ομόλογό του, γεγονός που υπονομεύει τους ισχυρισμούς της Κίνας περί ουδετερότητας, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Κιέβου στο Πεκίνο στην επέτειο της έναρξης του πολέμου τον προηγούμενο μήνα.

Το Πεκίνο έχει επίσης αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρων όπλων στη Ρωσία.

Ωστόσο, «η Κίνα πρέπει να προωθήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία καθώς ο κόσμος δοκιμάζεται από ταραχές, είπε ο Τσιν.

Το «μέτωπο» της οικονομίας

Παράλληλα, το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας διευρύνθηκε απότομα τους δύο πρώτους μήνες του έτους, καθώς η Μόσχα αύξησε δραστικά τις δαπάνες, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν εν μέσω της πτώσης των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ουκρανίας, από πλευράς του, μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 στο 1%, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο. Το υπουργείο είχε προηγουμένως προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% φέτος.

Ο κατάλογος των ΗΠΑ με οντότητες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις για φερόμενη υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία περιλαμβάνει δύο καναδικές εταιρείες, δήλωσαν οι αρχές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Πηγή: Reuters, Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή