Βόρεια Κορέα: Η αδελφή του Κιμ απειλεί τις ΗΠΑ με «συντριπτική δράση»

Βόρεια Κορέα: Η αδελφή του Κιμ απειλεί τις ΗΠΑ με «συντριπτική δράση»

Η Βόρεια Κορέα έχει συχνά πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων ως απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε σήμερα, Τρίτη, ότι η χώρα της είναι έτοιμη να αναλάβει «γρήγορη, συντριπτική δράση» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας, μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ σήκωσαν ένα βομβαρδιστικό B-52 με ικανότητα πυρηνικών όπλων σε μια επίδειξη δύναμης εναντίον του Βορρά.

Η κοινή εκπαίδευση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας τη Δευτέρα με το βομβαρδιστικό Β-52 πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο ήταν η τελευταία σε μια σειρά ασκήσεων μεταξύ των δύο συμμάχων τους τελευταίους μήνες. Οι στρατιώτες ετοιμάζονται επίσης να επανεκκινήσουν τις μεγαλύτερες ασκήσεις πεδίου αργότερα αυτό τον μήνα.

Η Κιμ Γιο Τζονγκ δεν διευκρίνισε τις προγραμματισμένες ενέργειες στη δήλωσή της, αλλά η Βόρεια Κορέα έχει συχνά πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων ως απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, καθώς τις θεωρεί πρόβα εισβολής.

«Παρακολουθούμε στενά τις νευρικές στρατιωτικές κινήσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ και του νοτιοκορεατικού στρατού-μαριονέτας και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για να αναλάβουμε την κατάλληλη, άμεση και συντριπτική δράση ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με την κρίση μας», σημείωσε η Κιμ Γιο Τζονγκ σε δήλωση που μεταδόθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι επιδεικτικές στρατιωτικές κινήσεις και κάθε είδους ρητορική από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, που είναι τόσο απεγνωσμένες ώστε είναι αδύνατον να τις αγνοήσεις, αναμφίβολα παρέχουν (στη Βόρεια Κορέα) προϋποθέσεις για να αναγκαστεί να κάνει κάτι για να τις αντιμετωπίσει», είπε.

Μετά την εκπαίδευση της Δευτέρας, το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η ανάπτυξη του B-52 απέδειξε τις αποφασιστικές ικανότητες των συμμάχων να αποτρέψουν τις βορειοκορεατικές επιθέσεις. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-1B μεγάλης εμβέλειας ή πολλαπλά B-1B στη χερσόνησο νωρίτερα αυτό το έτος. Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν επίσης μια προσομοίωση στην Ουάσιγκτον με στόχο να οξύνουν την απάντησή τους στις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας.

Βόρεια Κορέα: Η αδελφή του Κιμ απειλεί τις ΗΠΑ με «συντριπτική δράση»-1
Aεροσκάφος B-52H Stratofortress της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στο κέντρο, πετά σε σχηματισμό με τα μαχητικά KF-16 και  F-15K της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας πάνω από τη δυτική θάλασσα της κορεατικής χερσονήσου κατά τη διάρκεια κοινής αεροπορικής άσκησης στη Νότια Κορέα, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023. (©Υπουργείο Αμυνας Νότιας Κορέας/AP)

Την περασμένη Παρασκευή, οι στρατοί της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν εκπαίδευση προσομοιωμένη με υπολογιστή από τις 13 έως τις 23 Μαρτίου στο κέντρο διοίκησης και θα επανεκκινήσουν την άνοιξη τις μεγαλύτερες ασκήσεις πεδίου που πραγματοποιήθηκαν τελευταία φορά το 2018.

Οι σύμμαχοι είχαν ακυρώσει ή μειώσει ορισμένες από τις τακτικές ασκήσεις τους από το 2018 για να υποστηρίξουν τη διπλωματία που είναι πλέον αδρανής με τη Βόρεια Κορέα και να προφυλαχθούν από την πανδημία της COVID-19. Ωστόσο, έχουν ξαναρχίσει τις ασκήσεις τους, αφού η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε πέρυσι αριθμό-ρεκόρ δοκιμών πυραύλων και απείλησε ανοιχτά να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα σε πιθανές συγκρούσεις με τους αντιπάλους της.

Σε ξεχωριστή δήλωση την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε την υπερπτήση του αμερικανικού βομβαρδιστικού B-52 μια απερίσκεπτη πρόκληση που σπρώχνει την κατάσταση στη χερσόνησο «βαθύτερα στο απύθμενο τέλμα». Η δήλωση, που αποδίδεται σε ανώνυμο επικεφαλής του γραφείου εξωτερικών ειδήσεων του υπουργείου, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει βίαιη σύγκρουση» εάν συνεχιστούν οι στρατιωτικές προκλήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα συχνά εξαπολύει πύρινη ρητορική σε περιόδους αυξημένης εχθρότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα. Τα πιθανά βήματα που θα μπορούσε να λάβει η Βόρεια Κορέα περιλαμβάνουν πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση ενός νέου τύπου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) με στόχο τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, λένε παρατηρητές.

Τον περασμένο μήνα, η Κιμ Γιο Τζονγκ απείλησε να μετατρέψει τον Ειρηνικό σε πεδίο βολής του Βορρά. Στη δήλωσή της την Τρίτη, είπε ότι η Βόρεια Κορέα θα εξετάσει πιθανή απόπειρα των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν ένα βορειοκορεατικό ICBM ως κήρυξη πολέμου. Επικαλέστηκε δημοσίευμα νοτιοκορεατικών μέσων ενημέρωσης ότι ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να καταρρίψει ένα βορειοκορεατικό ICBM εάν εκτοξευθεί δοκιμαστικά προς τον Ειρηνικό.

Ολες οι γνωστές δοκιμές ICBM της Βόρειας Κορέας έχουν γίνει σε τέτοια τροχιά ώστε να αποφευχθούν πλήγμα σε γειτονικές χώρες, ενώ οι πύραυλοι προσγειώθηκαν στα ύδατα μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας.

Η Νότια Κορέα έκανε τη Δευτέρα ένα βήμα που αποσκοπεί στην άμβλυνση της ακανθώδους ιστορικής διαμάχης με την Ιαπωνία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια Σεούλ-Τόκιο-Ουάσιγκτον. Το βήμα περιλαμβάνει ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί τοπικά κεφάλαια για να αποζημιώσει τους Κορεάτες που πραγματοποίησαν καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας του Τόκιο, αλλά χωρίς να απαιτείται από τις ιαπωνικές εταιρείες να συνεισφέρουν στις αποζημιώσεις.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Ραμ Ιμάνουελ επαίνεσε τη Δευτέρα τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι οι δυο τους κατάλαβαν ότι «οι δυνατότητες συνεργασίας στο μέλλον είναι πιο σημαντικές και έχουν μεγαλύτερη αξία, συνειδητοποιώντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν ιστορικά ζητήματα».

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή