Ο Κινέζος ΥΠΕΞ προειδοποιεί: «Αν οι ΗΠΑ δεν σταματήσουν, θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση»

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ προειδοποιεί: «Αν οι ΗΠΑ δεν σταματήσουν, θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση»

Το Πεκίνο προειδοποιεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν την πολιτική «περιορισμού» της Κίνας διότι οδηγεί νομοτελειακά σε «σύγκρουση»

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον και Πεκίνο «θα οδηγηθούν νομοτελειακά σε σύγκρουση», αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν προσέγγιση και συνεχίζουν να αυξάνουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ.

Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο με την ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Τσιν ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού κοινοβουλίου ότι η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική καταστολής και περιορισμού της Κίνας αντί να υιοθετήσει προσέγγιση δίκαιου.

«Η τρόπος που προσλαμβάνεται η Κίνα και οι απόψεις για αυτή στις ΗΠΑ είναι διαστρεβλωμένες», έκρινε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

«Η Ουάσιγκτον βλέπει την Κίνα ως τον βασικό ανταγωνιστή της και τη σοβαρότερη γεωπολιτική πρόκληση γι’ αυτήν», συνέχισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να τηρούν οι ίδιες τους κανόνες για τους οποίους μιλούν.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, χρησιμοποίησε μάλιστα μια παρομοίωση: «Φανταστείτε δυο αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνα δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν ο ένας, αντί να επικεντρώνεται στο να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί, προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά στον άλλο, αυτό δεν είναι δίκαιος ανταγωνισμός, αλλά κακόβουλη αναμέτρηση, φάουλ».

Η προειδοποίηση για σύγκρουση

Οι ΗΠΑ λένε επίσης πως θέλουν να στηθούν «προστατευτικές μπάρες» στη σχέση με την Κίνα και ότι δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση, συμπλήρωσε, αλλά στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το Πεκίνο καλείται να μην αντιδρά ούτε με λόγια ούτε με πράξεις όταν υφίσταται κατασυκοφάντηση ή επίθεση.

«Αυτό είναι απλά αδύνατον», τόνισε ο κ. Τσιν. «Αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν, αν συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λανθασμένο δρόμο, καμιά προστατευτική μπάρα δεν θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό, που θα μετατραπεί σε σύγκρουση και αναμέτρηση, και ποιος θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες;»

«Αν οι ΗΠΑ τρέφουν τη φιλοδοξία να γίνουν σπουδαίες ξανά», πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας μάλλον εσκεμμένα το σλόγκαν του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, «πρέπει να αντιμετωπίζουν με πιο ανοιχτόμυαλο τρόπο την ανάπτυξη άλλων χωρών».

«Η αποτροπή και ο περιορισμός δεν θα κάνουν σπουδαία την Αμερική. Δεν θα σταματήσουν την αναγέννηση της Κίνας», πρόσθεσε.

«Η Κίνα πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τσιν Γκανγκ ανέφερε ότι η Κίνα πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ έκανε λόγο στην καλή προσωπική σχέση των Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεν ξεκαθάρισε εάν ο κ. Σι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Μόσχα μετά το πέρας των εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου, που θα διαρκέσουν άλλη μια εβδομάδα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η Κίνα και η Ρωσία θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χρήση του δολαρίου και του ευρώ στο διμερές εμπόριο, ο κ. Τσιν απάντησε πως οι δύο χώρες θα χρησιμοποιούν όποιο νόμισμα κρίνουν πως είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και αξιόπιστο.

«Τα νομίσματα δεν θα έπρεπε να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιβολή κυρώσεων, ακόμη λιγότερο μέσο εκφοβισμού ή εξαναγκασμού», σχολίασε.

Σχόλια για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας έκρινε ότι μοιάζει να οδηγείται από «αόρατο χέρι για να προωθηθούν συγκεκριμένες γεωπολιτικές ατζέντες», ωθώντας έτσι την ένοπλη σύρραξη σε παράταση και κλιμάκωση.

Πάντως, ο Τσιν επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι πρέπει να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.

Η επανάληψη των θέσεων του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία καταγράφεται με φόντο την αυξανόμενη ένταση στη σχέση της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αμφισβητεί την ειλικρίνεια του Πεκίνου όταν εκφράζει την προθυμία να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, επειδή δεν χαρακτηρίζει τη Ρωσία την επιτιθέμενη πλευρά, τον εισβολέα.

Ο κ. Τσιν επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει προμηθεύσει κανένα από τα εμπόλεμα μέρη με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Κίνα «δεν είναι μέρος αυτής της κρίσης και δεν έχει προμηθεύσει με εξοπλισμούς καμιά πλευρά της ένοπλης σύρραξης. Σε ποια βάση λοιπόν διατυπώνονται κατηγορίες, γίνεται λόγος για κυρώσεις και απειλείται η Κίνα; Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», έκρινε ο κινέζος ΥΠΕΞ.

Τέλος, ο Κινέζος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί στην Ασία κρίση παρόμοια με αυτή στην Ουκρανία.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ προσπαθούν, με τη στρατηγική τους για την περιοχή που αποκαλούν Ινδο-Ειρηνικό, να δημιουργήσουν «κλειστές κλίκες» που βλάπτουν τα συμφέροντα των κρατών της περιοχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή