Ουκρανία: Αδειάζει η «δεξαμενή» των πρώην φυλακισμένων της ομάδας Wagner

Ουκρανία: Αδειάζει η «δεξαμενή» των πρώην φυλακισμένων της ομάδας Wagner

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έλλειμμα σε μαχητές προερχόμενους από τις τάξεις των πρώην φυλακισμένων φαίνεται να αντιμετωπίζει η ομάδα Wagner, καθώς όπως υποστηρίζει ο ουκρανικός στρατός, η ιδιωτική εταιρεία αναγκάστηκε να στραφεί στη χρήση επαγγελματιών στρατιωτών της στη μάχη για το Μπαχμούτ.

Ο ισχυρισμός αυτός υποδηλώνει ότι η Ουκρανία, επιμένοντας ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον Μπαχμούτ, μπορεί να δει την ευκαιρία να μείνει αρκετά εκεί για να βλάψει σοβαρά τον Βάγκνερ, μια εξαιρετικά αποτελεσματική μαχητική δύναμη για τη Ρωσία.

«Αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία», δήλωσε στο Radio Liberty ο συνταγματάρχης Σέρχιι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της ανατολικής ομάδας δυνάμεων της Ουκρανίας, αναφερόμενος στην ομάδα Wagner.

Η μισθοφορική δύναμη βοήθησε τη Ρωσία να πετύχει μικρή πρόοδο στο Μπαχμούτ, σε μεγάλο βαθμό ρίχνοντας κατά κύματα πρώην φυλακισμένους προς τις ουκρανικές θέσεις, καταπονώντας τις δυνάμεις του Κιέβου, αλλά με βαρύ κόστος. «Σχεδόν όλοι τους έχουν σκοτωθεί εκεί», είπε ο συνταγματάρχης Τσερεβάτι.

Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, έχει δημόσια διαμάχη με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι δεν του επετράπη να στρατολογήσει περισσότερους κρατούμενους, παρόλο που αυτοί οι νεοσύλλεκτοι πιστεύεται ότι ήταν κρίσιμοι για την επιτυχία στο Μπαχμούτ.

Ο ίδιος -έχοντας επικρίνει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας ως θλιβερά αναποτελεσματική- έθεσε το ερώτημα εάν αυτή η απόφαση, να διακοπεί ο εφοδιασμός της ομάδες του με φυλακισμένους, είναι σκόπιμη προκειμένου να μπει φρένο στη δυναμική της Wagner.

Τα σχόλια του Ουκρανού συνταγματάρχη ήρθαν την ώρα που σειρά από αναλυτές αμφισβητούν εάν η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να δαπανά τόσους πόρους στη μάχη του Μπαχμούτ.

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι δύο ανώτατοι Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές τον προέτρεψαν να μην αποσυρθεί από την πόλη, ακόμη και όταν οι ρωσικές δυνάμεις την περικυκλώνουν από τρεις κατευθύνσεις και οι δύο πλευρές έχουν τεράστιες απώλειες.

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν η Ουκρανία καταφέρει να εξαλείψει την περιορισμένη προσφορά της Ρωσίας σε πρώην φυλακισμένους στρατιώτες στο Μπαχμούτ, δεν θα χρειαστεί να τους αντιμετωπίσει ξανά αλλού.

«Οι Ρώσοι κατάδικοι που είναι κατάλληλοι για μάχη δεν είναι απεριόριστοι και η οριστική εξάλειψη δεκάδων χιλιάδων από αυτούς στο Μπαχμούτ σημαίνει ότι δεν θα είναι διαθέσιμοι για πιο σημαντικές μάχες», τόνισε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Η ομάδα απηχούσε την εκτίμηση της Ουκρανίας ότι οι μονάδες Wagner στερεύουν από πρώην φυλακισμένους. «Οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Μπαχμούτ άλλαξαν πρόσφατα τακτική και διέθεσαν ειδικές δυνάμεις υψηλότερης ποιότητας», σημείωσε η ανάλυση, προσθέτοντας ότι η Wagner χρησιμοποιεί πρώην κατάδικους εκεί σε «πολύ πιο περιορισμένο βαθμό από ό,τι τους προηγούμενους μήνες» λόγω των υψηλών απωλειών.


Ουκρανία: Αδειάζει η «δεξαμενή» των πρώην φυλακισμένων της ομάδας Wagner-1
REUTERS/Oleksandr Ratushniak


«Θα παραμείνουμε στο Μπαχμούτ»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δεσμεύτηκε δημοσίως τα στρατεύματά του να παραμείνουν στο Μπαχμούτ μετά από ημέρες κατά τις οποίες φαινόταν πιθανό να αποσυρθούν, παρατείνοντας προφανώς την πιο αιματηρή μάχη σε μια προσπάθεια να σπάσει η δύναμη επίθεσης της Μόσχας.

Η Μόσχα έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες τις τελευταίες εβδομάδες σε μία προσπάθεια να καταλάβουν την πόλη και να εξασφαλίσουν την πρώτη νίκη στο πεδίο μετά από το πέρας παραπάνω των έξι μηνών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή