Αυστηρό μήνυμα Κίνας προς ΗΠΑ

Αυστηρό μήνυμα Κίνας προς ΗΠΑ

Αλλάξτε πολιτική, διαφορετικά θα συγκρουστούμε, διαμηνύει ο Κινέζος ΥΠΕΞ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρητικά, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας είναι το ανώτατο νομοθετικό σώμα της, το πιο κοντινό ανάλογο με τα κοινοβούλια άλλων χωρών. Στην πράξη, οι σύνοδοι του Κογκρέσου, που συγκαλούνται κάθε χρόνο και διαρκούν περί τις δύο εβδομάδες, επικυρώνουν κατά βάση προαποφασισμένα νομοσχέδια και ανανεώνουν την εκτελεστική εξουσία. Στη φετινή σύνοδο, που άρχισε την Κυριακή, το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στους μετριοπαθείς, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, στόχους οικονομικής ανάπτυξης, στη δυσανάλογη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και στην επικύρωση της τρίτης προεδρικής θητείας για τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του Μάο Τσετούνγκ.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως, η φετινή σύνοδος έβγαλε σημαντικές ειδήσεις στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής από το πρώτο κιόλας διήμερο των εργασιών της. Την αρχή έκανε ο ίδιος ο Σι στην εισηγητική του ομιλία προς το σώμα, όταν εξαπέλυσε ευθεία επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. «Δυτικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ εφαρμόζουν συστηματικά πολιτικές ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, γεγονός που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας», υποστήριξε ο Κινέζος πρόεδρος.

Απερίφραστη καταδίκη

Αν και ο Σι έχει διατυπώσει κατ’ επανάληψη αιτιάσεις εναντίον «ορισμένων χωρών» της Δύσης, η απερίφραστη καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών σε δημόσια ομιλία του είναι κάτι το ασυνήθιστο. Θεωρείται δε ενδεικτική της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα ύστερα από την πρόσφατη κατάρριψη κινεζικού αερόστατου (κατασκοπευτικού για την Ουάσιγκτον, μετεωρολογικού κατά το Πεκίνο) που αιωρούνταν πάνω από αμερικανικά εδάφη.

Τη σκυτάλη πήρε χθες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την οποία παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου, ο Τσιν απηύθυνε μια σοβαρή προειδοποίηση: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βάλουν φρένο και συνεχίσουν να κινούνται σε λάθος δρόμο, τα όποια προστατευτικά κιγκλιδώματα δεν θα αποτρέψουν τον εκτροχιασμό και θα υπάρξει οπωσδήποτε σύγκρουση και αντιπαράθεση».

Κόκκινη γραμμή η Ταϊβάν, ενώ ο Σι καυτηριάζει την πολιτική «περιορισμού» της χώρας του από τις ΗΠΑ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Τσιν δήλωσε ότι το θέμα της Ταϊβάν αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη χώρα του και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία» της. Αναφορικά με το Ουκρανικό, επανέλαβε ότι η Κίνα δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης, αντίθετα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρηνική διευθέτησή της και προσέθεσε: «Οι προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες συστηματικά υπονομεύονται. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα αόρατο χέρι που ωθεί προς την παράταση και κλιμάκωση της σύγκρουσης, αξιοποιώντας την ουκρανική κρίση για μια ορισμένη γεωπολιτική ατζέντα».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέλαβε ως «αστεϊσμό» τη δήλωση Τσιν περί αόρατου χεριού και σχολίασε: «Δεν πρόκειται για αόρατο χέρι, αλλά για το χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο Ρώσος αξιωματούχος προσέθεσε ότι η χώρα του εξετάζει πολύ προσεκτικά την ειρηνευτική πρόταση 12 σημείων που πρόσφατα παρουσίασε το Πεκίνο για το Ουκρανικό και δήλωσε ότι «μια γιγαντιαία, ισχυρή χώρα με το κύρος της Κίνας είναι φυσικό να έχει τη δική της φωνή σε σοβαρά διεθνή ζητήματα».

Οι σχέσεις με την Ευρώπη

Στην πρώτη του επικοινωνία με τους Κινέζους δημοσιογράφους και τους ξένους ανταποκριτές, ο Τσιν Γκανγκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ευρώπη. Ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης δεν έχουν στόχο κάποια τρίτη χώρα, ούτε όμως εξαρτώνται από καμία τρίτη χώρα». Προσέθεσε δε ότι «η Κίνα θεωρεί πάντα την Ευρωπαϊκή Ενωση στρατηγικό εταίρο της» και εξέφρασε μια ευχή για την εξέλιξή της: «Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη, αφού υπέστη τη δοκιμασία του πολέμου στην Ουκρανία, θα βγάλει συμπεράσματα από τις οδύνες που επωμίστηκε και θα κατακτήσει την αληθινή στρατηγική αυτονομία και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητά της».

Σε πρώτο χρόνο, πάντως, τα μηνύματα από την Ευρώπη δεν φαίνεται να δικαιώνουν αυτές τις προσδοκίες. Την ώρα που ο Τσιν μιλούσε στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες Huawei και ZTE, που έχουν αναλάβει σημαντικούς ρόλους για την επέκταση του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G, από την προμήθεια εξαρτημάτων που θεωρούνται ευαίσθητα για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή