Μπορέλ για Nord Stream: Δεν φοβάμαι την αλήθεια, αλλά μιλάμε για εικασίες

Μπορέλ για Nord Stream: Δεν φοβάμαι την αλήθεια, αλλά μιλάμε για εικασίες

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα με αφορμή το δημοσίευμα των New York Times

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα όλες τις πλευρές να μην εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα με αφορμή το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι, αφού εξέτασαν τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους, ανέφεραν ότι μια φιλοουκρανική οργάνωση ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

«Δεν φοβάμαι την αλήθεια. Οποιαδήποτε αλήθεια. Αλλά μιλάμε για… εικασίες» είπε στους δημοσιογράφους ο Μπορέλ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών της ΕΕ στη Στοκχόλμη. Υπενθύμισε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση αυτή στη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία.

«Όσο συνεχίζονται οι έρευνες δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα. Πρέπει να περιμένω μέχρι να έχουμε μια σαφή αντίληψη για το τι συνέβη», πρόσθεσε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον. «Όσο η διαδικασία (της έρευνας) συνεχίζεται, δεν θέλω να εξάγω οποιοδήποτε συμπέρασμα. Θέλω να περιμένω μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», είπε.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι πρότεινε να δαπανήσουν οι χώρες της ΕΕ 1 δισ. ευρώ για την κοινή αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία αλλά και για να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα

Γερμανία: Έρευνα σε «ύποπτο» πλοίο τον Ιανουάριο

Σημειώνεται επίσης ότι ένα πλοίο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream 1 και 2, ερευνήθηκε τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στη Γερμανία για το συμβάν, όπως ανακοίνωσε η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η γερμανική εισαγγελία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «ερεύνησε ένα πλοίο από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου 2023», καθώς υπήρχαν υποψίες ότι «ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκρηκτικών μηχανισμών» που προκάλεσαν τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στη Βαλτική.

«Η ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρά τους αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε η εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν είναι προς το παρόν δυνατό να κάνουμε αναλυτικές ανακοινώσεις για το θέμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν η επιχείρηση δολιοφθοράς οργανώθηκε από κάποιο κράτος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή