Πώς ένα ταξίδι στο Μεξικό για πλαστική επέμβαση κατέληξε σε μακελειό

Πώς ένα ταξίδι στο Μεξικό για πλαστική επέμβαση κατέληξε σε μακελειό

Δύο Αμερικανοί νεκροί και ένας τραυματίας, τους οποίους αρχικά απήγαγαν σε επικίνδυνη περιοχή της χώρας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν να επισκεφθούν το Μεξικό την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νεαροί άνδρες, οδηγώντας ένα λευκό βαν, πέρασαν τα σύνορα στη μικρή πόλη Ματαμόρος, της πολιτείας Ταμαουλίπας, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατατάξει σε θέση επικινδυνότητας «επιπέδου 4», που ισοδυναμεί με την προειδοποίηση «μην επισκέπτεστε την περιοχή λόγω εγκληματικότητας και συχνών απαγωγών». Στην αρχή όλα φάνηκε να πηγαίνουν καλά. Η αδελφή του Ζίντελ Μπράουν, ενός από τα θύματα, η οποία επικοινώνησε μαζί του την ημέρα του ταξιδιού (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη), είπε πως «τους άκουγα να γελούν στο αμάξι. Δεν ακούγονταν καθόλου αγχωμένοι». Πέντε ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την Τρίτη ενημερώθηκε πως ο αδελφός της ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με το FBI, το βαν τους έπεσε θύμα ενέδρας και δέχθηκε πυροβολισμούς, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε κι ένας αθώος Μεξικανός πολίτης. Υστερα οι τέσσερις Αμερικανοί απήχθησαν και οδηγήθηκαν σε σπίτι λίγο έξω από την πόλη. Ο απολογισμός, δύο νεκροί και ένας τραυματίας από σφαίρα στο πόδι. Δεν είναι γνωστό εάν οι δύο έχασαν τη ζωή τους ακαριαία. Οπως αποδείχθηκε αργότερα από εξετάσεις που βρέθηκαν σε φάκελο στο βαν των άτυχων φίλων, ο ένας σχεδίαζε να κάνει πλαστική επέμβαση λιποαναρρόφησης στην περιοχή της κοιλιάς. Είναι σύνηθες Αμερικανοί πολίτες, ιδίως από τον Νότο, να επισκέπτονται το Μεξικό για να προμηθευτούν φάρμακα ή να κάνουν συγκεκριμένου είδους επεμβάσεις, όπως πλαστικές ή ορθοδοντικές, καθώς τα αντίστοιχα κόστη στη χώρα τους είναι απαγορευτικά.

Οι μεξικανικές αρχές, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν αποτύχει να ελέγξουν το κύμα βίας που μαστίζει τη χώρα, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κάποιο βέβαιο συμπέρασμα σχετικά με την αιτία της επίθεσης. Εικάζεται, ωστόσο, ότι οι δολοφόνοι μπορεί να μπέρδεψαν τους Αμερικανούς τουρίστες με διακινητές ανθρώπων. Το τελευταίο διάστημα οι πόλεις του βόρειου Μεξικού δέχονται χιλιάδες ανθρώπους από τη Λατινική Αμερική αλλά και την Αϊτή, η οποία γνωρίζει μια τραγική ανθρωπιστική κρίση, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται εγκληματικές οργανώσεις διακινητών προς τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων σημειώνονται συχνά αιματηρές συμπλοκές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πολίτης σκοτώνεται στο Μεξικό και πολλοί στη χώρα φοβούνται πως οι ΗΠΑ ίσως κάποια στιγμή απαιτήσουν να λάβουν κι οι ίδιες μέρος στην αντιμετώπιση των καρτέλ. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τρίτη πως η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με τις οικογένειες των θυμάτων. «Θα δουλέψουμε προσεκτικά ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή