Πόλεμος στην Ουκρανία: Εννέα νεκροί από πολλαπλά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εννέα νεκροί από πολλαπλά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα

Συνολικά 81 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά ουκρανικών πόλεων, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εξαπολύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης μαζικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στις περισσότερες περιφέρειες της Ουκρανίας, όπως στο Κίεβο, τη Χερσώνα, το Χάρκοβο, την Οδησσό και το Λβιβ, με τουλάχιστον εννιά νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Εδώ και μήνες, η Ρωσία βομβαρδίζει με πυραύλους και με UAVs εγκαταστάσεις-κλειδιά της Ουκρανίας, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ουκρανών, ιδίως στον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό.

Πέντε νεκροί στο Λβιβ

Ρωσικό πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε αμάχους, τρεις άνδρες και δυο γυναίκες, στην περιφέρεια Λβιβ στα δυτικά, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος στην περιοχή.

Ρωσικός πύραυλος έπεσε σε περιοχή όπου βρίσκονται κατοικίες στην περιοχή Ζολότσιβ, καταστρέφοντας τρία σπίτια, διευκρίνισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εννέα νεκροί από πολλαπλά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα-1
Σωστικά συνεργεία στα ερείπια κτιρίου χτυπημένου από πύραυλο στο Λβιβ (φωτ.: Reuters)

Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στα συντρίμμια, καθώς «μπορεί να έχουν παγιδευτεί κι άλλοι άνθρωποι», πρόσθεσε ο κ. Κοζίτσκι.

15 ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο

«Ο εχθρός προχώρησε σε περίπου 15 πλήγματα στην πόλη και στην περιφέρεια» του Χαρκόβου, ανέφερε ο περιφερειακός αξιωματούχος Ολέγκ Σινεχούμποφ μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις «βάζουν στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά απαραίτητες εγκαταστάσεις», συνέχισε.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χτυπήθηκε ιδιωτική κατοικία στην περιφέρεια του Χαρκόβου», πρόσθεσε, υποσχόμενος πως θα δοθούν αργότερα «σαφείς» διευκρινίσεις για τα θύματα και το εύρος των ζημιών.

Στην πόλη Χάρκοβο, την κυριότερη της ομώνυμης περιφέρειας, ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ επιβεβαίωσε πως στόχος των πληγμάτων ήταν «ενεργειακές υποδομές». Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας δεν είχε καθόλου παροχή ηλεκτρισμού, νερού ή θέρμανσης το πρωί της Πέμπτης.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Εκρήξεις ακούστηκαν και στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο: «Εκρήξεις στη συνοικία Χολοσίβσκι της πρωτεύουσας. Ολες οι υπηρεσίες σπεύδουν επί τόπου», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η συνοικία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κλίτσκο βρίσκεται σε νότιο τομέα της πόλης. Εχουν αναφερθεί τουλάχιστον τρεις τραυματισμοί αμάχων.

Τα πλήγματα οδήγησαν στη διακοπή της παροχής θέρμανσης στο 40% του Κιέβου.

Στην περιφέρεια της Οδησσού (νότια), στη Μαύρη Θάλασσα, ο αξιωματούχος Μαξίμ Μαρτσένκο ανέφερε πως «πύραυλοι έπληξαν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών», μιλώντας για «μαζικό πυραυλικό πλήγμα».

«Ευτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως τέθηκαν σε ισχύ «περιορισμοί στην ηλεκτροδότηση» στην περιοχή.

Η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε εξάλλου στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου, σύμφωνα με την τοπική στρατιωτική διοίκηση.

Διακοπή ρεύματος στον σταθμό της Ζαπορίζια

Αναφέρθηκαν ακόμη ρωσικά πλήγματα στις πόλεις Ντνίπρο και Πολτάβα (κεντρικά). Εγινε ακόμη γνωστό ότι σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από τους βομβαρδισμούς.

Στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ο Σερχίι Χαμάλι, αξιωματούχος στην περιφέρεια Χμελνίτσκι, κάλεσε τους κατοίκους να «παραμείνουν στα καταφύγια» καθώς «ο εχθρός πλήττει καίριες υποδομές της χώρας».

Πολύνεκρη επίθεση και στη Χερσώνα

Νεότερες πληροφορίες από την ουκρανική προεδρία έκαναν λόγο και για ρωσικά πλήγματα στο κέντρο της προσφάτως απελευθερωμένης Χερσώνας, στον ουκρανικό Νότο, με τουλάχιστον τρεις πολίτες νεκρούς.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας Ukrinform ανέφερε δήλωση του Αντρίι Γέρμακ, σύμβουλου του Ουκρανού προέδρου, οι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν σε στάση αστικού λεωφορείου στη Χερσώνα. 

Ενας ακόμη νεκρός αναφέρθηκε από τα πλήγματα στην κεντρική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ.

Επλήγησαν επίσης στόχοι στις πόλεις Ζιτόμιρ, Βινίτσια, Ρίβνε και Λουτσκ, μακριά από τα μέτωπα.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλέριι Ζαλούζνι, είπε ότι η Ρωσία εκτόξευσε συνολικά 81 πυραύλους και οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιθέσεις που στόχευσαν κυρίως σε ενεργειακές υποδομές και ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνουν έξι υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal τους οποίους η Ουκρανία δεν μπορεί να αναχαιτίσει.

Ο στρατηγός Ζαλούζνι πρόσθεσε ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 34 πυραύλους και τέσσερα drones.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τιμωρηθεί η Ρωσία για τα πεπραγμένα της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, CNN, France 24, Ukrinform

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή