Μολδαβία: Καταγγελία των αποσχιστών της Υπερδνειστερίας για ουκρανικό σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη τους

Μολδαβία: Καταγγελία των αποσχιστών της Υπερδνειστερίας για ουκρανικό σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη τους

Στόχος φέρεται να ήταν ο λεγόμενος πρόεδρος της αποσχισθείσας περιοχής, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λεγόμενες υπηρεσίες ασφαλείας της παράνομα αποσχισθείσας επαρχίας της Υπερδνειστερίας, στην ανατολική Μολδαβία, ανέφεραν την Πέμπτη ότι απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη της ρωσόφιλης διοίκησης της περιοχής από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το λεγόμενο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της «Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας», που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ανέφερε την αποτροπή απόπειρας δολοφονίας του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, κάνoντας λόγο για τρομοκρατική επιχείρηση που οργάνωσε η Ουκρανία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που φέρεται να εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο τής ντε φάκτο αποσχισθείσας περιοχής, έχουν συλληφθεί ύποπτοι για την «απόπειρα δολοφονίας» και «δίνουν ομολογίες».

Εντοπίστηκαν, ανέφερε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Βιτάλι Ιγνάτιεφ στη ρωσική τηλεόραση, και υλικά που θα χρησίμευαν στην «απόπειρα», τα οποία φέρονται να έχουν κατασκευαστεί στην Ουκρανία.

«Μιλάμε για υλικά και τεχνικά μέσα τα οποία δείχνουν ότι κατασκευάστηκαν ή σχετίζονταν με την Ουκρανία», είπε στον αέρα του δικτύου Rossiya 24.

Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει δηλώσεις του λεγόμενου εισαγγελέα της Υπερδνειστερίας, Ανατόλι Γκουρέτσκι, ότι οι δράστες προετοίμαζαν μια τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Τιρασπόλ, δηλαδή του περιφερειακού κέντρου της Υπερδνειστερίας, και «εκτός από την εξάλειψη των ηγετών της δημοκρατίας, υπολόγιζαν μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των κατοίκων», κατά τον ίδιον.

Προς το παρόν δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις για την καταγγελλόμενη απόπειρα.

Η Υπερδνειστερία, μια λεπτή λωρίδα γης στα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία, έχει εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες προκηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία, και στο έδαφός της, που κείται ανατολικά του Δνείστερου ποταμού, σταθμεύουν εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες ως ειρηνευτική δύναμη στην ως επί το πλείστον ρωσόφωνη επαρχία τής κατά τα άλλα ρουμανόφωνης Μολδαβίας.

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί, καθώς τόσο η μολδαβική κυβέρνηση στο Κισινάου όσο και η Δύση φοβούνται προβοκάτσια που θα δώσουν το πρόσχημα στις ρωσικές δυνάμεις για επέκταση του πολέμου από την Ουκρανία στην ανατολική Μολδαβία, μολονότι το αρχικό σχέδιο για πλήρη έλεγχο των ουκρανικών ακτών (περιλαμβανομένης της Οδησσού) ώστε να ενωθεί η ρωσική κυριαρχία και με τα εδάφη της Υπερδνειστερίας κατέρρευσε από τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής το 2022.

Πηγή: RIA Novosti, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή