Ο Δούναβης απειλεί με ρήξη τις σχέσεις Ουκρανίας – Ρουμανίας

Ο Δούναβης απειλεί με ρήξη τις σχέσεις Ουκρανίας – Ρουμανίας

Ένα μικρό κανάλι στις εκβολές του Δούναβη «έχει ανοίξει ρήγμα» μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, εγείροντας φόβους περί ρωσικής ανάμειξης και ενδεχόμενης αποδυνάμωσης της στήριξης που παρέχει η νατοϊκή Ρουμανία στο Κίεβο. 

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μικρό κανάλι στις εκβολές του Δούναβη «έχει ανοίξει ρήγμα» μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, εγείροντας φόβους περί ρωσικής ανάμειξης και ενδεχόμενης μείωσης της στήριξης που παρέχει η νατοϊκή Ρουμανία στο Κίεβο. 

Η διένεξη ξέσπασε όταν το Κίεβο ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, ότι προχώρησε σε εκβάθυνση του καναλιού Bystre – ενός ουκρανικού καναλιού μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το τμήμα Chilia του ποταμού Δούναβη σχηματίζοντας ένα φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών. 

Η βυθοκόρηση του Bystre (που απέκτησε βάθος 6,5 μ. από 3,9 μ. που είχε) ήταν «η πρώτη από την ανεξαρτησία» από τη Σοβιετική Ένωση το 1989, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας διαμηνύοντας ότι η Ουκρανία «συνεχίζει να αναπτύσσει το σύμπλεγμα λιμένων του Δούναβη».  

Η επέκταση των ναυτιλιακών διαύλων στο Δέλτα του Δούναβη είναι κομβικής σημασίας για το Κίεβο το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει εναλλακτικές οδούς εξαγωγών μετά τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου. 

Παρά τη συμφωνία για την επαναλειτουργία τριών λιμανιών πέρυσι με την υποστήριξη του ΟΗΕ που αποτέλεσε «ανάσα» για τη βαριά λαβωμένη από τον πόλεμο ουκρανική οικονομία, το Κίεβο παρουσιάζεται αποφασισμένο να διασφαλίσει βιώσιμες οδούς που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τη ρωσική επιθετικότητα. 

Ωστόσο, η εκβάθυνση του καναλιού που, σύμφωνα με το Κίεβο είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος «Solidarity Lanes», προκάλεσε την αντίδραση του Βουκουρεστίου, με τους Ρουμάνους αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως οι εργασίες αυτές απειλούν το Δέλτα του Δούναβη, ένα υπό προστασία φυσικό καταφύγιο γνωστό για τη βιοποικιλότητά του και την πλούσια ορνιθοπανίδα του. 

Αντιδράσεις και προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη, αξιώνοντας από το γείτονα να σταματήσει «όλες της εργασίες εκβάθυνσης, αν ο σκοπός υπερβαίνει την τακτική συντήρηση της πλωτής οδού». 

Η ουκρανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι έσπευσε να διευκρινίσει πως οι εργασίες ήταν «επιχειρησιακής φύσης» για την απομάκρυνση της λάσπης που μείωνε το βάθος του καναλιού, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στη Ρουμανία «να μην παίζει με τη ρωσική προπαγάνδα» που στόχο έχει να υποβαθμίσει τη στήριξη για το Κίεβο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις της Ρουμανίας, μιας χώρας που ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής, στηλίτευσε τις «εμπρηστικές δηλώσεις», συστήνοντας στους πολίτες να αφήσουν τους ειδικούς να διαπιστώσουν «τι πραγματικά συμβαίνει εκεί». 

«Θεωρώ πως δεν είναι αρμόζον να επιτιθέμεθα στους Ουκρανούς βάσει αβέβαιων στοιχείων. Δε χρειάζονται επιπλήξεις, χρειάζονται στήριξη» διεμήνυσε ο Κλάους Γιοχάνις κατά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα στη Βαρσοβία. 

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, η Ουκρανία ενέκρινε το αίτημα της Ρουμανίας για διεξαγωγή των δικών της υδρογραφικών μετρήσεων στο κανάλι Bystre, ξεκινώντας από τις 15 του τρέχοντος μήνα, ώστε να αποσαφηνιστούν οι «αντικρουόμενες πληροφορίες». 

Την Τρίτη, δε, οι δύο πλευρές, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν συνάντηση στο Izmail, μια ουκρανική πόλη-λιμάνι στον Δούναβη, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά του Bystre.

Πηγή: Financial Times 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή