Η Ακροδεξιά της Ε.Ε. χαιρετίζει τον νόμο Σούνακ περί ασύλου

Η Ακροδεξιά της Ε.Ε. χαιρετίζει τον νόμο Σούνακ περί ασύλου

Συμφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών παράτυπων μεταναστών από τη Γαλλία.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της μετανάστευσης, που πρότεινε η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ πριν από λίγες ημέρες, φαίνεται πως, παρά τις κατακραυγές που δέχθηκε από θεσμικά στελέχη της Ε.Ε. και από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία το αποκάλεσε ως «παραβίαση της Συνθήκης για τους πρόσφυγες», βρήκε και υποστηρικτές στο ευρωπαϊκό έδαφος.

«Μπράβο!», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα AFD (Alternative für Deutschland). «Ηρθε η ώρα να γίνει πράξη. Πότε θα το έχουμε;», συμπλήρωσε, δείχνοντας πως τα μέλη του ανυπομονούν να δουν να εφαρμόζεται ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο κάθε παράνομος μετανάστης που φτάνει στη χώρα με μικρή βάρκα –τυπικό μέσον που χρησιμοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη– αν δεν διαθέτει τα απαραίτητα νομικά έγγραφα, θα απελαύνεται από τη χώρα και θα του απαγορεύεται να εισέλθει ξανά.

Στην απέναντι πλευρά της Μάγχης, ο ακροδεξιός Γάλλος Ερίκ Ζεμούρ, που διεκδίκησε την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2022 και είναι γνωστός θιασώτης της «θεωρίας της Μεγάλης Αντικατάστασης», σύμφωνα με την οποία ο ισλαμικός πληθυσμός τείνει να αντικαταστήσει τον «αυτόχθονα» στην Ευρώπη, έγραψε στο Twitter πως «το μήνυμα που δίνεται είναι σαφές». Επίσης συγχαίρει τον Σούνακ, ο οποίος «εν αντιθέσει με τον Μακρόν προστατεύει τον λαό του από τον κίνδυνο των μεταναστών».

Από την Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σκληρό, αλλά δίκαιο».

Η επίτροπος της Ε.Ε. για τη μετανάστευση Ιλβα Γιόχανσον, ωστόσο, δήλωσε πως είπε προσωπικά στη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν ότι το σχέδιό της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Φυσικά, ελπίζω ότι θα σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες και τη σύμβαση της Γενεύης, αλλά πρέπει να πω πως εκ πρώτης όψεως εδώ υπάρχουν», είχε δηλώσει η Γιόχανσον την Πέμπτη σε δημοσιογράφους του Politico, υποσχόμενη περαιτέρω μελέτη του σχεδίου νόμου.

«Εύλογα ποσά»

Παράλληλα, χθες το απόγευμα ο Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ ηγετών των δύο χωρών ύστερα από έξι χρόνια. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Μακρόν παραδέχθηκε πως οι μεταναστευτικές ροές της τελευταίας χρονιάς από τη Γαλλία προς τη Βρετανία υπήρξαν πολύ έντονες. Χωρίς να σχολιάζει αναλυτικά το νέο νομοσχέδιο, δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Βρετανία, λέγοντας πως η Γαλλία θα δαπανήσει «εύλογα ποσά».

Η νέα συμφωνία για την αναχαίτιση παράτυπων μεταναστών από τη Γαλλία, αφορά αύξηση της χρηματοδότησης στην τριετία από βρετανικής πλευράς ύψους σχεδόν 550 εκατ. ευρώ για αυξημένες περιπολίες στη Μάγχη με την πρόσληψη 500 νέων λιμενικών υπαλλήλων που θα περιπολούν στις γαλλικές ακτές, ενώ θα ενισχυθεί και η παρακολούθηση με drones. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός νέου κέντρου κράτησης στη βόρεια Γαλλία. Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι και η Γαλλία θα αυξήσει τη χρηματοδότησή της, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ποσό.

Προβλήματα λόγω Τζόνσον

Μία ακόμη υπόθεση που φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον είδε το φως της δημοσιότητας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο Τζόνσον είχε καταρτίσει μία λίστα με ονόματα υποψήφια για να λάβουν τους τίτλους τιμής που αποδίδει το βρετανικό σύστημα στην οποία συμπεριλαμβανόταν ο πατέρας του, Στάνλεϊ, και ο κοντινός του φίλος και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της βρετανικής Daily Mail, Πολ Ντακρ.

Η βρετανική εφημερίδα Independent συγκέντρωσε 250.000 υπογραφές εναντίον των υποψηφίων που επέλεξε ο Τζόνσον, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, αποκάλεσε τις εν λόγω υποψηφιότητες «εντελώς ξεδιάντροπες» και κάλεσε τον Σούνακ να επέμβει διαγράφοντάς τες. Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ, ερωτώμενος από δημοσιογράφο του BBC εάν συμφωνεί με τις υποψηφιότητες, απάντησε: «Ενας πρωθυπουργός να προτείνει να χριστεί ιππότης ο πατέρας του; Οχι. Από άποψη αρχής το βρίσκω εντελώς λάθος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή