Το καρτέλ στο Μεξικό παρέδωσε τους δολοφόνους

Το καρτέλ στο Μεξικό παρέδωσε τους δολοφόνους

Μία εβδομάδα μετά τη βίαιη απαγωγή τεσσάρων Αμερικανών στην πόλη Ματαμόρος στο Μεξικό με τρεις νεκρούς και δύο τραυματίες, οι αμερικανικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση δεν έχουν συγκεντρώσει ακόμη όλα τα κομμάτια του παζλ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Μία εβδομάδα μετά τη βίαιη απαγωγή τεσσάρων Αμερικανών στην πόλη Ματαμόρος στο Μεξικό με τρεις νεκρούς και δύο τραυματίες, οι αμερικανικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση δεν έχουν συγκεντρώσει ακόμη όλα τα κομμάτια του παζλ. Μετά την απολογία διαβόητου καρτέλ ναρκωτικών που ανέλαβε την ευθύνη και παρέδωσε τους δράστες, αποδίδοντας την απαγωγή σε λάθος, τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ επιμένουν ότι η ιστορία παραμένει συγκεχυμένη, αφού τα θύματα είχαν μικρές καταδίκες για ναρκωτικά και ενδέχεται να μην είχαν όντως μεταβεί στη γειτονική χώρα για ιατρικό τουρισμό όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Μάλιστα ένας εξ αυτών φέρεται ότι παρασκεύαζε απαγορευμένες ουσίες με σκοπό τη διανομή. Η αρχική εκτίμηση ήταν πως το επεισόδιο ήταν «λάθος» και το καρτέλ μπέρδεψε την ομάδα των Αμερικανών με αντίπαλη συμμορία.

Το CNN μετέδωσε φωτογραφίες πέντε μελών της συμμορίας που παραδόθηκαν από το καρτέλ στις μεξικανικές αρχές ως θύτες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών. Αμερικανικές και μεξικανικές αρχές απέφυγαν να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες. «Το καρτέλ του Κόλπου ζητάει συγγνώμη από την κοινωνία της Ματαμόρος, τους συγγενείς της Μεξικάνας που σκοτώθηκε από εξοστρακισμένη σφαίρα επειδή βρέθηκε κοντά στο σημείο της απαγωγής και τις οικογένειες των δύο Αμερικανών, που έπεσαν νεκροί», αναφέρεται στη χειρόγραφη επιστολή. Αν και οι ανακριτές θεωρούν αυθεντικό το γράμμα, αξιωματούχοι και στις δύο χώρες αμφιβάλλουν σοβαρά για την ειλικρίνεια της συγγνώμης. Ενα άτομο συνελήφθη επειδή παρακολουθούσε τα θύματα, ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας, Αμέρικο Βιλαρεάλ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν είναι μέλος κάποιου καρτέλ.

Οι σοροί δύο Αμερικανών που σκοτώθηκαν κατά την απαγωγή παραδόθηκαν σε αμερικανικές διπλωματικές αρχές. «Προσπαθώ να σκεφτώ λογικά και να είμαι δυνατός», δήλωσε ο πατέρας του 34χρονου Σαέντ Γούντγουορντ. «Είναι ένα έγκλημα χωρίς αιτία». Οι δύο επιζήσαντες Αμερικανοί νοσηλεύονται σε αμερικανικό νοσοκομείο. Μια πέμπτη Αμερικανίδα που επρόκειτο να ταξιδέψει με την παρέα στο Μεξικό ανέβαλε την τελευταία στιγμή την επίσκεψη επειδή δεν είχε τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Εκτοτε παλεύει με την ενοχή ότι εκείνη γλίτωσε και οι φίλοι της σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. «Μαστιγώνω τον εαυτό μου που έζησα εγώ και όχι εκείνοι. Ολοι μου λένε ότι θα έπρεπε να είμαι ευγνώμων, αλλά εγώ θα ήθελα να είμαι στο πλευρό τους», είπε. Η παρέα φίλων ξεκίνησε από τη Νότια Καρολίνα προς τη Ματαμόρος προκειμένου ένας εξ αυτών να υποβληθεί σε επέμβαση. Ωστόσο μια συμμορία άρχισε να πυροβολεί το βαν στο οποίο επέβαιναν και στη συνέχεια τους απήγαγε.

Τα ΜΜΕ επιμένουν ότι η απαγωγή των τεσσάρων Αμερικανών παρα- μένει συγκεχυμένη – Στην επιφάνεια και η αποτυχία του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ.

Οργή για την ταχύτητα

Η ιστορία έφερε στην επιφάνεια την αποτυχία του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ, καθώς πάρα πολλοί φτωχοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα για απλές ιατρικές επεμβάσεις, όπως απονευρώσεις δοντιών. Παράλληλα όμως εξόργισε τη μεξικανική κοινή γνώμη για την ταχύτητα διαλεύκανσής της, επειδή τα θύματα ήταν Αμερικανοί πολίτες, ενώ οι Αρχές αδιαφορούν για μήνες όταν τα θύματα είναι Μεξικανοί, και 100.000 παραμένουν αγνοούμενοι.

Τέλος, η απαγωγή προκάλεσε εκκλήσεις εκ μέρους Ρεπουμπλικανών βουλευτών να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές οργανώσεις τα καρτέλ και να δοθεί το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στο Μεξικό, πρόταση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεξικανού προέδρου Αντρές Ομπραντόρ, ο οποίος είπε ότι με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η εθνική κυριαρχία της χώρας. Το Μεξικό δεν είναι αμερικανικό προτεκτοράτο, διαμαρτυρήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή