ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Με προσφορά μέρους της Ουκρανίας θα έληγα τον πόλεμο

Ο τέως πρόεδρος ίσως αντιμετωπίσει ποινική δίωξη για τη δωροδοκία ερωμένης του πορνοστάρ

Τραμπ: Με προσφορά μέρους της Ουκρανίας θα έληγα τον πόλεμο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πρόθυμος να επιτρέψει την προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας στη Ρωσία θα ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον ήταν σήμερα πρόεδρος, σύμφωνα με δήλωσή του σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στις αρχές της εβδομάδας. «Οσο βρισκόμουν στον Λευκό Οίκο, η Ρωσία δεν άρπαξε τίποτα. Αν είχα διαπραγματευθεί συμφωνία, δεν θα είχε γίνει πόλεμος. Μην ξεχνάτε, με τον Μπους η Ρωσία κατέλαβε τη Γεωργία, με τον Ομπάμα την Κριμαία και με τον Μπάιντεν καταλαμβάνουν τα πάντα», είπε ο τέως πρόεδρος στην εκπομπή του σχολιαστή και οπαδού του Τραμπ, Σον Χάνιτι. Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως θα έκανε «συμφωνία με τη Ρωσία του Πούτιν και ο πόλεμος θα τέλειωνε σε 24 ώρες».

Την ίδια στιγμή, ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης ίσως βρεθεί πολύ σύντομα ο Τραμπ για την καταβολή λύτρων προκειμένου η ερωμένη του και πρώην πορνοστάρ Στόρμι Νάντιελς να μη μιλούσε για τη σχέση τους. Η ομοπονδιακή εισαγγελία του Μανχάταν έδωσε την ευκαιρία στον τέως πρόεδρο να καταθέσει ενώπιον σώματος ενόρκων τη Δευτέρα για την υπόθεση δωροδοκίας της Ντάνιελς. Η ποινική νομοθεσία της Νέας Υόρκης επιτρέπει σε πιθανούς κατηγορουμένους να απαντήσουν σε ερωτήσεις του σώματος των ενόρκων, προτού τους ασκηθεί δίωξη.

Η έρευνα της εισαγγελίας του Μανχάταν αφορά την καταβολή 130.000 δολαρίων στην Ντάνιελς από τον Τραμπ τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι εισαγγελείς διεξάγουν κυνήγι μαγισσών εναντίον του, αποκαλώντας τον –Αφροαμερικανό– ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Μανχάταν, Μέλβιν Μπραγκ, «φανατικό» και «ρατσιστή».

Σε μήνυμα στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του και χρησιμοποίησε προσβλητικές και σεξιστικές εκφράσεις αναφερόμενος στην Ντάνιελς.