Ισραήλ – Παλαιστίνη: Τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές νεκροί έπειτα από ισραηλινή επιδρομή

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές νεκροί έπειτα από ισραηλινή επιδρομή

Η Ταξιαρχία Μαρτύρων Al-Aqsa, ένα ένοπλο παρακλάδι του κόμματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες που σκοτώθηκαν ήταν μέλη της

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές την Κυριακή που άνοιξαν πυρ εναντίον στρατευμάτων στη Δυτική Οχθη, είπε ο στρατός για την τελευταία αιματοχυσία σε ένα κύμα βίας που κρατεί ήδη έναν χρόνο στην περιοχή.

Η Ταξιαρχία Μαρτύρων Al-Aqsa, ένα ένοπλο παρακλάδι του κόμματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες που σκοτώθηκαν ήταν μέλη της.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είπε ότι οι άνδρες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά στην πόλη Ναμπλούς και τους αναγνώρισε ως Τζιχάντ Μοχάμεντ αλ-Σαμί, 24 ετών, Ουντάι Οθμάν αλ-Σαμί, 22 ετών, και Μοχάμεντ Ραέντ Νταμπέκ, 18 ετών.

Ο στρατός είπε ότι κατέσχεσε τρία τουφέκια M16 από τους μαχητές μετά τη συμπλοκή και ότι ένας ένοπλος παραδόθηκε και συνελήφθη.

Η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε εκεί όπου βρίσκεται το φράγμα της Σούρα-Τζιτ, σε περιοχή υπό τον έλεγχο της ισραηλινής ασφάλειας, δυτικά της Ναμπλούς. Σε επικοινωνία που είχε μαζί τους το AFP, κάτοικοι της Σούρα δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς γύρω στις 3:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, στο νεκροτομείο της Ναμπλούς δεν έχουν μεταφερθεί νεκροί, κάτι το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι τα πτώματά τους βρίσκονται στην κατοχή του ισραηλινού στρατού.

«Ενοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον (Ισραηλινών) στρατιωτών σε θέση του στρατού κοντά στη διασταύρωση του Τζιτ», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του. «Οι στρατιώτες απάντησαν με πραγματικά πυρά» και «τρεις ένοπλοι άνδρες εξουδετερώθηκαν», ενώ ένας τέταρτος παραδόθηκε και κρατείται για ανάκριση, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός, εκπρόσωπος του οποίου επιβεβαίωσε στη συνέχεια στο AFP ότι οι τρεις επιτιθέμενοι που εξουδετερώθηκαν ήταν Παλαιστίνιοι και ότι αυτοί σκοτώθηκαν.

Κανένας Ισραηλινός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε, διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός.

Ερωτηθείσες από το AFP, πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας δήλωσαν ότι δεν διαθέτουν προς το παρόν πληροφορίες για το περιστατικό αυτό.

Οι θάνατοι την Κυριακή ανεβάζουν σε 80 τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από την αρχή του έτους, καθώς το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιδρομές στη Δυτική Οχθη. Ενα ξέσπασμα παλαιστινιακών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών σκότωσε 14 ανθρώπους το 2023.

Η νέα βία ακολουθεί μια ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα στο χωριό Τζάμπα στη Δυτική Οχθη, όπου σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές. Ωρες αργότερα, ένας Παλαιστίνιος ένοπλος άνοιξε πυρ σε πολυσύχναστο δρόμο του Τελ Αβίβ στην αρχή του ισραηλινού Σαββατοκύριακου, τραυματίζοντας τρία άτομα προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί.

Ο τρέχων γύρος βίας είναι ένας από τους χειρότερους μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη εδώ και χρόνια. Ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη έπειτα από μια σειρά παλαιστινιακών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών που προκάλεσαν νυχτερινές ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Οχθη.

Σχεδόν 150 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ το 2022, καθιστώντας τη χρονιά την πιο θανατηφόρα σε αυτές τις περιοχές από το 2004, σύμφωνα με την κορυφαία ισραηλινή οργάνωση για τα δικαιώματα B’Tselem. Οι παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών την ίδια περίοδο κόστισαν τη ζωή σε 30 άτομα.

Ο στρατός λέει ότι οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν ήταν μαχητές. Ωστόσο, έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους νεαροί που πετούν πέτρες και που διαμαρτύρονται για τις εισβολές και άλλοι που δεν συμμετείχαν σε συγκρούσεις.

Το Ισραήλ λέει ότι οι επιδρομές είναι απαραίτητες για την εξάρθρωση δικτύων μαχητών και την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων. Εντούτοις, οι επιθέσεις φαίνεται να εντείνονται παρά να υποχωρούν.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τις επιδρομές αυστηροποίηση από το Ισραήλ της 55χρονης, αδιάλειπτης κατοχής των εδαφών που διεκδικούν για το μελλοντικό τους κράτος.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.

Πηγή: Associated Press, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή