Ιράν: Χάρη σε 22.000 συλληφθέντες διαδηλωτές

Ιράν: Χάρη σε 22.000 συλληφθέντες διαδηλωτές

Η δήλωση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν προσέφερε για πρώτη φορά μια γεύση από το πλήρες εύρος της καταστολής της κυβέρνησης που ακολούθησε τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι ο ανώτατος ηγέτης της χώρας έδωσε χάρη σε περισσότερους από 22.000 ανθρώπους, οι οποίοι συνελήφθησαν στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σάρωσαν την Ισλαμική Δημοκρατία. Ωστόσο, δεν υπήρξε άμεση ανεξάρτητη επιβεβαίωση της μαζικής αποφυλάκισης.

Η δήλωση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζεχί, προσέφερε για πρώτη φορά μια γεύση από το πλήρες εύρος της καταστολής της κυβέρνησης που ακολούθησε τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθικής της χώρας.

Υποδηλώνει επίσης ότι το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν αισθάνεται πλέον αρκετά ασφαλές ώστε να παραδεχτεί την έκταση της αναταραχής, η οποία αντιπροσώπευε μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για το κατεστημένο από τον απόηχο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 κι εντεύθεν. Δεκάδες χιλιάδες επίσης συνελήφθησαν κατά τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την επανάσταση.

Ωστόσο, η οργή εξακολουθεί να παραμένει στη χώρα, καθώς παλεύει με την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, του ριάλ, τις οικονομικές δυσχέρειες και την αβεβαιότητα σχετικά με τους δεσμούς της με τον ευρύτερο κόσμο μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο Ετζεχί ανακοίνωσε τον αριθμό αυτόν σήμερα, Δευτέρα. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί ότι ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα μπορούσε να δώσει χάρη σε τόσο πολλούς ανθρώπους που παρασύρθηκαν στις διαδηλώσεις, ενόψει του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, όταν οι ευσεβείς νηστεύουν από το πρωί έως το βράδυ. Το Ραμαζάνι αρχίζει αργότερα την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ετζεχί δήλωσε ότι συνολικά 82.656 κρατούμενοι και όσοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες έχουν λάβει χάρη. Από αυτούς, περίπου 22.628 είχαν συλληφθεί εν μέσω διαδηλώσεων, είπε. Αυτοί που έλαβαν χάρη δεν είχαν διαπράξει κλοπές ή βίαια εγκλήματα, πρόσθεσε. Τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι το πραγματικό σύνολο των συλληφθέντων κατά τις διαδηλώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Τον Φεβρουάριο, το Ιράν είχε αναγνωρίσει ότι «δεκάδες χιλιάδες» είχαν συλληφθεί στις διαδηλώσεις. Η αναγνώριση της Δευτέρας από τον Ετζεχί προσέφερε έναν ακόμα υψηλότερο αριθμό από αυτόν που είχαν αναφέρει προηγουμένως οι ακτιβιστές. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία μαζική απελευθέρωση κρατουμένων καταγεγραμμένη τις τελευταίες ημέρες από αναφορές ιρανικών μέσων ενημέρωσης ή ακτιβιστών.

Περισσότεροι από 19.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τους Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, μια ομάδα που παρακολουθεί την καταστολή. Τουλάχιστον 530 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, καθώς οι αρχές κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις, ανέφερε η ομάδα. Το Ιράν δεν έχει δώσει αριθμό νεκρών εδώ και μήνες.

«Από την πρώτη ημέρα δεν υπήρξε διαφανής απολογισμός για το ποιοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν –πριν ή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες– και γι’ αυτό δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί πόσοι έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι», δήλωσε η Τζασμίν Ράμσεϊ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν με έδρα τις ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι πάνω από πέντε μήνες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί ούτε ένας Ιρανός αξιωματούχος δεν έχει λογοδοτήσει για τις μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών ούτε για τις αυθαίρετες φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Η ανακοίνωση του δικαστικού σώματος ήρθε επίσης πριν από τον εορτασμό της επόμενης εβδομάδας του Νορούζ, του περσικού νέου έτους. Την Τρίτη, ορισμένοι στο Ιράν γιορτάζουν επίσης τη σχεδόν 4.000 ετών περσική παράδοση γνωστή ως Γιορτή της Φωτιάς που συνδέεται με τη θρησκεία του ζωροαστρισμού. Οι σκληροπυρηνικοί αποθαρρύνουν τέτοιους εορτασμούς, θεωρώντας τους παγανιστικά κατάλοιπα.

Υπήρξαν εκκλήσεις για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γύρω από τις δύο εκδηλώσεις. Ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις έχουν «παγώσει» τις τελευταίες εβδομάδες, συνθήματα κατά της θεοκρατίας του Ιράν ακούγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμη σε ορισμένες γειτονιές της Τεχεράνης.

Η ανακοίνωση ακολούθησε μια σημαντική εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα, όταν το Ιράν και η Σαουδική Αραβία δήλωσαν την Παρασκευή ότι με τη μεσολάβηση της Κίνας συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν εκ νέου τις πρεσβείες τους έπειτα από επτά χρόνια ψυχρών σχέσεων. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολυετούς πολέμου στην Υεμένη, όπου ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μάχεται τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι που κατέχουν την πρωτεύουσά της, τη Σαναά. Βοήθησε επίσης να ενισχυθεί το ριάλ τις τελευταίες ημέρες έναντι του δολαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα, την Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραΐσι. Το Ιράν προμηθεύει τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη που μεταφέρουν βόμβες και τα οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί τώρα στον πόλεμό της στην Ουκρανία. Ο Λουκασένκο παραμένει στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας για να ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του και το Ιράν θα υπογράψουν ένα απροσδιόριστο σύνολο συμφωνιών αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ιράν «αντιτίθεται στην εξωτερική πίεση, στις προσπάθειες επιβολής της θέλησης τρίτων», δήλωσε ο Λουκασένκο απευθυνόμενος στους οικοδεσπότες του. «Και, παρ’ όλα αυτά, αναπτύσσετε σύγχρονες τεχνολογίες και πυρηνική ενέργεια. Και, όπως αποφασίσαμε σήμερα με τον πρόεδρο του Ιράν, μπορούμε να είμαστε πολύ χρήσιμοι ο ένας στον άλλο, αν πραγματικά ενώσουμε τις προσπάθειές μας».

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή